Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Buikpijn na conisatie
Beste heer De Croon,
Nadat bij mij pap3b is vastgesteld, ben ik op 18 juni 2020 naar de gynaecoloog geweest voor een kolposcopie. Omdat de gynaecoloog CIN II en CIN III vermoedde, is meteen een lisexcisie uitgevoerd. Twee weken later kreeg ik de uitslag. Helaas waren kwaadaardige cellen geconstateerd. Gelukkig bleek het een beginstadium, fase IA1. Er kon daarom met een conisatie worden volstaan. Die heeft op 14 juli 2020 plaatsgevonden.
Omdat ik ‘buikpijn’ blijf houden, heeft de gynaecoloog (een hele fijne arts) me op 27 juli 2020 even langs laten komen voor de zekerheid. De wond blijkt goed te genezen (er zit al een korstje op) en bij een inwendige echo zag alles er ook goed uit (ook geen bloed in de baarmoeder, wat gunstig was omdat ik tussentijds ook al een menstruatie had gehad). De gynaecoloog kan de aanhoudende pijn niet (goed) verklaren en gaf aan dat deze niet gebruikelijk is na een conisatie (ik krijg er zelf op internet ook niet echt iets over gevonden). Ze heeft me naproxen (2x per dag) met paracetamol voorgeschreven en geadviseerd om alles weer op te bouwen, waaronder ook bewegen en sporten (ik ben nogal graag in beweging).
Ook adviseerde ze mij om zitten op te bouwen, maar daar zit nu precies het voornaamste pijnpunt. Na een half uur zitten krijg ik namelijk al buikpijn. Ik vind de pijn lastig uit te leggen. Het zijn in ieder geval geen steken. Het zijn ook niet echt krampen (al heb ik die de afgelopen weken sinds de operatie ook wel gehad). Het lijkt eerder een soort drukkend gevoel ofzo. Zoals ik al aangaf, ik vind de pijn lastig uit te leggen. Omdat de gynaecoloog me adviseerde om ook het zitten op te bouwen (ik heb een zittend beroep; de afgelopen weken heb ik na de operatie uit zelfbescherming (omdat ik vaak m’n eigen grenzen overschrijd) en vanwege de pijn vooral op bed gelegen), heb ik vandaag meer tijd achter mijn bureau gezeten. Maar ondanks de pijnstillers houdt de pijn bij zitten dan aan.
Nu heb ik een paar vragen: (1) kunt u mogelijk een verklaring geven voor de pijn? (2) Deelt u het advies van de gynaecoloog om bewegen en zitten op te bouwen en de pijnstillers te slikken? (3) Wat zou uw advies zijn? (4) Heeft u nog andere tips of een reactie naar aanleiding van mijn beschrijving?
Alvast veel dank voor uw reactie!
Vriendelijke groet, Flinster
Antwoord
Beste Flinster,
Ken buikpijn na conisatie eigenlijk ook niet. Ook fenomeen dat t begint/toeneemt als je zit ken ik sowieso niet goed van buikpijn moet ik bekennen. Zou t iets kunnen zijn dat eigenlijk vanuit je rug komt ipv vanuit je buik?
Hoe dan ook: ik zou denk ik precies dezelfde adviezen geven als je behandelaar. En het klinkt alsof die goed met je meedenkt.
Hoop dat t snel beter gaat!
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste heer De Croon,
Hartelijk dank voor uw zeer snelle reactie. Mijn arts denkt inderdaad erg goed mee en ben erg blij met haar. Maar soms weten twee personen simpelweg meer dan één persoon (al zou het bijv. net één bepaalde ervaring zijn) :)
De pijn komt niet vanuit mijn rug; die pijn zou ik wel herkennen van een eerdere ruïnering. Ook zit de pijn daarvoor te ver richting mijn buik.
Hopelijk trekt de pijn snel weg.
Vriendelijke groet,
Flinster