Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Borstkanker/Hormoon therapie en verwijderen eierstokken
Beste Dr de Kroon,
Ik ben 55 jaar en krijg nu een jaar Lucrin injecties. Is het mogelijk hier mee te stoppen en in de plaats daarvan mijn eierstokken te laten verwijderen. Wat voor gevolgen kan dit in de toekomst hebben. Mijn arts zegt dat ik nog vijf jaar Lucrin injecties nodig heb.
Mvg Gertruud.
Antwoord
Beste Goev,
Goeie vraag!
We denken dat lucrin hetzelfde effect heeft als het verwijderen van de eierstokken. En dat geldt dat zowel voor het effect op de borstkanker als wat betreft de bijwerkingen en het ontstaan van overgangsklachten. In de praktijk zien we overigens nog wel eens dat er door het verwijderen van de eierstokken toch nog een ander ' hormonaal evenwicht' ontstaat dan is ontstaan na Lucrin. Bijvoorbeeld toch iets meer seksuologische bijwerkingen (daling libido, minder makkelijk vochtig worden bij opwinding) of andere stemmingsveranderingen. Moeilijk te voorspellen hoe dat bij jou zal zijn en goed om te bedenken dat er over het algemeen geen grote verschillen zijn. Het enige grote verschil is natuurlijk dat je met lucrin kunt stoppen wanneer je wilt. En dat je voor het verwijderen van de eierstokken geopereerd moet worden, dat is natuurlijk ook nooit helemaal zonder risico.
Ik neem aan dat je ook tamoxifen gebruikt? Goed om te bedenken dat aan vrouwen na de overgang (en dat zou jij zijn stel dat je de eierstokken verwijderd) een ander middel wordt geadviseerd: een aromatase remmen (letrozol bijvoorbeeld). Dus ik denk dat je na het eventuele verwijderen van de eierstokken niet van de pillen af bent. Je zou ook even met je behandelaren kunnen overleggen of niet al kunt overstappen naar letrozol omdat je al vanzelf in de overgang bent gekomen: die kans is immers best groot gezien je leeftijd.
Waarom zou je graag willen stoppen met lucrin? Ook goed om te bedenken dat de winst ervan is in jouw situatie. Met andere woorden hoeveel levert het gebruik je op in verbetering van de prognose. Dat is misschien ook goed om eens aan je behandelaar te vragen.
Vanwege bovenstaande is het advies om geen eierstokverwijdering te doen. Maar je kunt het er natuurlijk altijd met je behandelaren over hebben. Tot slot: ik ben geen borstkanker expert: het zou kunnen dat in jouw situatie de adviezen met betrekking tot lucrin, tamoxifen en een aromatase remmer net anders zijn.
Hoop dat dit je helpt,
Cor de Kroon
Beste dr de Kroon,
Bedankt voor je antwoord.
Het verhaal is inderdaad uitgebreider. In 2021 Hormoon gevoelige borstkanker. Twee jaar Thamoxifen geslikt. Eind 2023 diagnose DICS graad drie. Op advies en na bloed controle of ik al in de overgang zat (wat dus nog niet was) nu dus Lucrin injecties samen met Letrozol. Ik heb het idee dat de bijwerkingen waar ik last van heb, door de Lucrin komen en minder van de letrozol. Maar lastig te zeggen eigenlijk. Ga het met mijn behandeld arts bespreken. Heb deze week een afspraak. Vandaar ook mijn eerdere vraag. Fijn om je antwoord mee te kunnen nemen.
Met vriendelijke groet,
Gertruud.