Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Blaasklachten

Goeiedag 

In juni heb ik de diagnose baarmoederhalskanker gekregen. Inmiddels succesvol geopereerd in juli. Werthheim operatie. Bij u in het lumc. Inmiddels redelijk opgeknapt en weer wat uren aan het werk. Nog wel wat vermoeid.  1e nacontrole gehad en alles zag er goed uit. Nu blijf ik wel een zeurend gevoel in mijn blaas houden. Plassen gaat prima, alleen wat minder kracht met plassen. Dat zeurende gevoel geeft me dan toch een rot gevoel, het geeft me toch wat angstgevoelens over eventuele uitzaaiingen. Zijn die angstgevoelens terecht of zij dit vrij normale klachten na zo een operatie? En maak ik me zorgen om niks? 

Groetjes, 

Monique

 

Antwoord

Beste Monique,

Dat zeurende gevoel in je blaas lijkt mij helemaal niets te maken te hebben met dat de tumor terug is of dat er uitzaaiingen zijn. Het past volgens mij het best bij toch 'kwetsingen' van na de operatie. Het kan zijn directe kwetsingen van de blaas maar zou ook kunnen zijn dat toch de zenuwen die de blaas voorzien gekwetst zijn. Vaak herstelt dat nog wel de komende maanden hoewel we ook weten dat na zo'n uitgebreide operatie 'het soms niet meer net zo is als voor de operatie'. Dat geldt overigens niet alleen voor de blaas maar soms ook (of juist) voor de darm (obstipatie, minder makkelijk ontlasting) of de seksualiteit.

Het is goed te bedenken dat het risico op een blaasontsteking na zo'n operatie en na veranderending van het plassen ook grote is: misschien is het goed dat een keer te testen voor de zekerheid of past het daar voor je gevoel helemaal niet bij? En als het je gevoel hebt dat, ook als de blaasontsteking is uitgesloten, het alsmaar erger wordt is het natuurlijk goed om eerder je behandelaar te bellen om te overleggen (Ben ik dat? Begrijp dat je bij ons bent geopereerd? Moet bekennen dat ik de voornamen van patienten niet onthoudt....)

Tot slot: bespreek het vooral met je behandelaar bij de komende nacontrole. Het is belangrijk dat je goed in de gaten houdt dat je je bekkenbodem niet 'verkeerd' gaat gebruiken als gevolg van het veranderende gevoel rondom het plassen. De klachten kunnen daar namelijk van verergeren.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank je wel voor je duidelijke antwoord.  Ik denk niet dat het blaasonsteking is, dit voelt anders. Ik ga er van uit het het dan door de operatie kom . Je gaat soms gewoon zo twijfelen door de angst die er is. 

Ik sta onder behandeling van dokter groen. Hele fijne vaste overigens. Hij heeft volgens mij de operatie met u gedaan:-)

Groetjes

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Moniqueha,

Snap je onzekerheid heel goed. Stel vooral je vragen en spreek je ongerustheid uit: hier en vooral ook aan Dr Groen. 
 

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46