beleid cin2 bij kinderwens

17 juli 2021 om 10.55
582 x gelezen

Geachte dr Kroon,

Wat zou uw advies zijn ten aanzien van cin 2 afwijking HPV+ bij een patiënt met kinderwens onder de 35 jr  (colposcopie doet geen grotere afwijkingen vermoeden) met opnieuw cin 2 bij controle na 6 maanden. Tijdens zwangerschap kan niet goed worden vervolgd, maar de behandeling geeft (licht) risico op vroeggeboorte. Wat is het beleid binnen uw vakgroep (individuele afwegingen daargelaten)?

Hartelijk dank.

Met vriendelijke groeten.

Antwoord

Beste L32,

Tjsa, ingewikkeld. Heel belangrijk om samen alles af te wegen. Beide risico's (afwachten vs behandelen) zijn klein. Denk overigens dat beoordeling in de zwangerschap best goed mogelijk is, maar behandeling als verergering van de afwijking is natuurlijk wel ingewikkeld. 

In de nieuwe richtlijn wordt geen stellig advies gegeven met betrekking tot afwachten versus behandelen als je 35 bent (de kans op verergering van de afwijking is iets groter als je ouder dan 30 bent). Goed om te bedenken dat de kans op verergering in de 2 jaar na de diagnose CIN 2 is ongeveer 25% is.  De kans op het ontstaan van baarmoederhalskanker is écht heel klein: 0,5%. Het risico op vroeggeboorte is afhankelijk van veel meer dan alleen de behandeling voor de CIN dus dat kan ik moeilijk inschatten. In deze folder staan de kansen op vroeggeboorte heel goed en overzichtelijk bij elkaar. https://centraal.mumc.nl/sites/central/files/behandeling_van_cin_2_en_c…

Je zou (dat staat ook in de folder) een behandeling met imiquimod kunnen overwegen: dan neemt  het risico op vroeggeboorte niet toe. Maar je kunt tijdens de behandeling niet zwanger worden (er is weinig de gevolgen van gebruik tijdens de zwangerschap bekend en daarom adviseren wij het niet te gebruiken tijdens de zwangerschap). 

Nou, denk dat dit zo'n beetje de informatie is waar je het, samen met je behandelaar, mee moet doen om tot een keus te komen. Hoop dat t je helpt. Succes.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46