Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Behandeling hrHPV i.c.m. pap3a1 CIN 1/2 uitslag

27 augustus 2019 om 10.42
8063 x gelezen

Beste meneer de Kroon,

Op m'n 30e kwam bij het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker naar voren dat ik een afwijkend uitstrijkje had i.c.m. een hrHPV infectie. Sindsdien (inmiddels ruim 2 jaar) sta ik onder controle bij een gynaecoloog. Al meerdere keren heb ik een colposcopie gehad. Hieruit kwam steeds hetzelfde: hrHPV-positief en een pap3a1 CIN 1 uitslag (vrij grote plek bovenaan baarmoedermond). Bij de laatste colpo bleek de plek groter te zijn. Het zat eerst alleen op de voorflap van de baarmoedermond, maar nu ook op de achterflap en het loopt ook de baarmoedermond in. Uitslag nu is hrHPV en pap3a1 CIN 1 a 2. Aangezien ik een jonge vrouw ben met kinderwens, is de gynaecoloog terughoudend met behandelen. Omdat de afwijkende cellen ook de baarmoedermond in lopen, zou er een flink stuk van de baarmoedermond af moeten. 

Mijn gynaecoloog kwam vervolgens met een alternatieve behandelingsmethode die mogelijk zou kunnen aanslaan. Ik zou 16 weken lang, 3x per week een minitampon met Aldara creme moeten inbrengen. Omdat er nog niet zo heel veel over bekend is en er behoorlijk wat bijwerkingen kunnen optreden, twijfel ik om daaraan te beginnen. Kunt u mij hier wat meer over vertellen / advies geven?

Met vriendelijke groet

 

 

 

Antwoord

Beste Janet87,

Wat vervelend dat je lichaam niet in staat is het HPV virus op te ruimen en dat je uitstrijkje daardoor maar steeds afwijkend blijft. Snap heel goed dat je gynaecoloog in jouw geval terughoudend is met behandelen: we weten dat een grote lisexcisie (dat is het verwijderen van een stuk van de baarmoedermond) het risico op vroeggeboorte verhoogd. Misschien nog niet meteen de 1e keer maar de kans is in jouw situatie best groot dat je het HPV virus nog een keer terugkrijgt na de behandeling.

Die behandeling met Aldara is een heel goed alternatief. Er is inderdaad nog niet veel over bekend maar de 1e ervaringen zijn positief. En bij afwijkingen aan de schaamlippen die veroorzaakt worden door hetzelfde HPV zijn is er meer ervaring en die ervaringen zijn ook best goed. Kortom: een goed alternatief. Het is overigens wel een ' gedoe': ben je een beetje handig en vertrouwd met het inbrengen van tampons? En als het niet blijkt te werken (of als de bijwerkingen te heftig zijn) kun je altijd nog opnieuw die lisexcisie overwegen.

Voor de zekerheid: rook je? We weten dat stoppen met roken een heel gunstige invloed heeft op de afweer tegen onder andere HPV en dat vrouwen die stoppen met roken daarna het HPV vaak wel opruimen. En dan is behandeling helemaal niet meer nodig.

Kun je hiermee uit de voeten?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste meneer de Kroon,

bedankt voor uw reactie.

Met het inbrengen van tampons heb ik geen probleem en ik rook niet.

Wat betreft de behandeling met Aldara zie ik vooral op tegen de bijwerkingen. Met name omdat de apotheker mij waarschuwde voor mogelijk heftige bijwerkingen aangezien het direct wordt opgenomen in de slijmvliezen.

Met vriendelijke groet

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Snap ik. Misschien kun je beginnen met 2/week? En de bijwerkingen gaan voorbij als je stopt. Maar blijft moeilijke keus inderdaad.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste meneer de Kroon,

op het moment gebruik ik 1x per week Aldara i.v.m. de bijwerkingen. Heeft het zin om het maar 1x per week te gebruiken of heeft het dan geen/nauwelijks effect?

Met vriendelijke groet

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Janet,

Volgens mij zijn er niet echt studies die dat hebben onderzocht, maar 1/week is wel weinig denk ik. Als je nu helemaal geen bijwerkingen hebt kan ik me voorstellen dat je even afwacht en kijkt of de HPV verdwijnt. Maar als je desondanks nog bijwerkingen hebt zou ik stoppen denk ik aangezien de kans op effect heel klein is en dan ‘is t de bijwerkingen niet waard’ denk ik.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46