Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Behandeling CIN 3 uitstellen

8 februari 2025 om 08.27
137 x gelezen

Beste Cor,

Op 30 jarige leeftijd heb ik direct deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek. Een Pap3A en CIN I was het eerste resultaat. Vervolgens heb ik door mijn zwangerschap de jaarlijkse controle op 6 juni 2024 gehad (toen 32 jaar). Hieruit is uiteindelijk een Pap3b en CIN 1 een CIN3 uit voortgekomen. De voorlip had een andere uitslag dan de achterlip. 

Ik ben gestart met Imiquimod. Deze behandeling heb ik op eerste kerstdag afgerond. Er zijn gister drie nieuwe biopte afgenomen. Deze zullen waarschijnlijk, op het eerste oog, een CIN 2 of CIN 3 uitslag hebben. De zalf heeft voor mij onvoldoende gedaan. 

Ik heb een kinderwens en zou, als het mag lukken, nog graag 2 kindjes willen. Wij zouden graag vanaf maart willen proberen zwanger te worden van ons tweede kindje. 

Mijn vervangend gynaecoloog in opleiding was gister erg stellig. Ze haalde mijn spiraal, ondanks mijn verzoek er niet uit en vind dat ik moet wachten tot dit proces is afgerond. Ik snap dat zou dat adviseert op basis van de uitslagen, maar voor mij is er meer dan dat. Ik ben nu al ruim 8 maanden bezig met de CIN 3 uitslag, door te wachten totdat er tijd in de agenda's is voor mijn afspraken en de behandeling met de zalf. Hierbij hoor en lees ik de ene gynaecoloog noemen dat directe behandeling nodig is en de andere dat uitstellen kan als je op korte termijn start met het (verder) vervullen van je kinderwens. 

De 21ste krijg ik de definitieve uitslag. Als CIN 2 de uitslag is, staat mijn besluit vast en ga ik niet behandelen. Als het CIN 3 is zou ik het graag minimaal uitstellen tot en met mijn tweede zwangerschap. Aangezien er veel verschillende meningen zijn over het uitstellen, zou ik graag uw zienswijze willen horen zodat ik deze in mijn overwegingen kan meenemen in combinatie met uiteraard de veschillende eigen gynaecologen die ik heb.

Alvast enorm bedankt voor je moeite! 

Groet,

SG92

Antwoord

Beste SG92,

Denk dat ik het ' ongemakkelijk' zou vinden te wachten met behandelen van CIN III tot na je zwangerschap. Dat ben je zo meer dan een jaar verder. In 2 jaar van CIN 1 naar CIN III is best snel voor mijn gevoel. En natuurlijk ben je nu ook al weer en tijd verder, maar je hebt wel imuiquimod gebruikt. En hoewel dat, op het eerste gezicht, geen regressie heeft gegeven, heeft het mogelijk wel de groei geremd. Dus zeggen dat je in 8 maanden ook geen verergering hebt is niet helemaal eerlijk...

Misschien niet het antwoord waarop je hoopte, maar wel mijn eerlijke antwoord. 

Mag ik vragen waarom je geen behandeling zou willen van CIN III? Want ik geloof dat mij advies zou zijn behandelen en dan meteen proberen zwanger te worden. De risico's daarvan zijn, zeker als je al een keer 'op tijd' bevallen bent (dat neem ik voor t gemak maar even aan), beperkt naar mijn idee. En dan heb je in deze 2e zwangerschap in elk geval geen 'gedoe' met colposcopien enzo.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon 

Laatst bewerkt: 10/02/2025 - 22:14

Beste Cor, 

Enorm bedankt voor je snelle en uitgebreide reactie, heel fijn! 

Mijn zorgen voor de behandeling zit voornamelijk in de mogelijke risico's en complicaties in combinatie met mijn kinderwens. Ik wil een goede keuze maken welke past bij mijn kinderwens en de mogelijke CIN III. Om dit te kunnen doen wil ik mij goed laten adviseren waarbij goed rekening wordt gehouden met mijn kinderwens. 

Ik ben met mijn vorige zwangerschap bevallen met 39 weken en 5 dagen. In mijn beleving gaat het echter om een best flink stuk op mijn baarmoedermond waardoor ik mij zorgen maak om de risico's.

Ik zal het advies dat je mij hebt gegeven zeker meenemen in mijn definitiev keuze.

Laatste vraag nog, stel het blijkt toch een CIN II te zijn. Is je advies dan nog hetzelfde of adviseer je dan wel uit te stellen? 

Nogmaals, enorm bedankt. De adviezen helpen mij enorm bij het maken van een keuze waarbij ik mij ook goed voel.

Groet,

SG92  

Laatst bewerkt: 11/02/2025 - 19:35

Beste SG92,

De behandeling van CIN III is erop gericht kanker te voorkomen. En de kans dat CIN III tijdens je zwangerschap kanker wordt is natuurlijk groter dan de kans dat CIN II kanker wordt. CIN II moet immers eerst nog CIN III worden voordat het kanker kan worden. Daar gaat dus veel meer tijd overeen. Bij CIN II zou ik geneigd zijn af te wachten en het uitstrijkje en het biopt te herhalen na 6 maanden, ongeacht of je dan zwanger bent of niet. 

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 15/02/2025 - 13:28