Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Behandeling

4 juli 2022 om 22.13
210 x gelezen

Er is afgelopen maand bij mij baarmoederhalskanker vastgesteld. Met een tumor van 1,5 cm bij 0,9 cm. Er zit een kleine verdikking in de lymfe van 0, 7 cm, wat nog niet vastgesteld is wat dat is.

Ik moet geopereerd worden.

Is het verstandiger dat ook de baarmoeder wordt weg gehaald? Gaat dit via een buikoperatie?

Bedankt 

Antwoord

Beste Luz,

Oei, schrikken zeg. Of ben je al een beetje bekomen?

Wat in jouw situatie de beste behandeling is van de baarmoederhalskanker hangt van een heleboel factoren af. Ten eerste natuurlijk van de grootte en met name de diepte ingroei van de kanker. Maar ook van wat die lymfklier precies is (wel of geen uitzaaiing?) bijvoorbeeld. En het hangt ook heel erg af van je leeftijd, of je nog kinderen zou willen, of je verder gezond bent en of je bijvoorbeeld eerder geopereerd bent. Op basis van al die factoren kan dan een advies worden opgesteld. Soms is het ook een soort stappenplan: eerst deel 1 van de behandeling (verwijderen lymfklier of verwijderen baarmoedermond) en dan afhankelijk van die uitslagen een vervolgstap. 

Ik neem aan dat je behandelaar zo'n behandelplan aan het opstellen is en dat dan met je gaat bespreken? Zodra je behandelplan is opgesteld kunnen we hier natuurlijk nog even met je meedenken / meekijken als je dat zou willen. 

Globaal komt het erop neer dat de standaard behandeling in jouw situatie (15 mm groot en 9 mm diep) een 'radicale baarmoeder verwijdering met lymfklier verwijdering' zal zijn. Afhankelijk van de uitslagen (met name als er een lymfklier uitzaaiing is) zal er dan nog aanvullende bestraling eventueel met chemo geadviseerd worden. Als die lymfe al zo verdacht is voor een uitzaaiing kan worden besloten die klier eerst weg te halen. Is het inderdaad een uitzaaiing dan is het soms van voordeel de baarmoeder niet te verwijderen maar dan een behandeling met bestraling (in- en uitwendig) en chemotherapie te doen. Als je nog kinderen zou willen moet eerst ook heel zeker zijn dan er geen uitzaaiingen zijn naar de lymfeklieren en dan zou je denk ik mee kunnen doen aan de NEOCON studie waarin je dan eerst chemotherapie krijgt om de tumor kleiner te maken en dan baarmoederbesparend door middel van een conisatie kunt worden geopereerd. Als je geen chemotherapie wil lijkt een radicale trachelectomie (ook een baarmoederbesparende operatie maar veel uitgebreider) ook een mogelijkheid. Dat zijn in grote lijnen een beetje de opties.

Sorry dat ik op dit moment nog geen concrete antwoorden heb.

Met vriendelijke groet,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Heel erg bedankt voor jullie antwoord. Ik ben 38 jaar, helemaal kern gezond, nog nooit een operatie gehad en heb nog geen kinderen. Ik woon ver weg in het buitenland, vandaar dat ik graag dit hier wilde voorleggen. Ze hebben mij hier verteld dat ik inderdaad een radicale baarmoederverwijdering met lymfeklieren moet doen. En ik kon kiezen tussen of alleen de baarmoederhals verwijderen en lymfeklieren met behoud van baarmoeder. Of ook de baarmoeder verwijderen. Ik wist niet goed wat te doen. Maar ga waarschijnlijk toch voor de laatste optie. Omdat er dan volgens hun minder risico is dat het terugkomt. En ik anders na een eventuele zwangerschap, wat misschien niet eens lukt. Ik alsnog mijn baarmoeder moet laten verwijderen. Na de operatie wordt vastgesteld of een chemo wel of niet nodig is. Omdat het een moeilijke beslissing is en je de deur dicht moet doen over het feit dat je dan nooit meer kinderen kan krijgen. Wilde ik het graag aan jullie voorleggen. De situatie is ook gewoon lastiger omdat ik zo ver weg zit en de zorg niet overal hetzelfde werkt. Heel erg bedankt voor jullie reactie, Hartelijke groeten Luz

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Luz,

Wat vervelend dat je op afstand zo'n beslissing moet maken.

Misschien is het goed een tweede mening ergens in een ziekenhuis in Nederland aan te vragen als dat mogelijk is? Ziekenhuizen waar veel ervaring is met baarmoedersparende operaties zijn onder andere het LUMC, AVL, UMCU en RadboudUMC.

Ik weet niet waar in de wereld je zit, we kunnen ook een centrum bij jou in de buurt adviseren die daar veel ervaring mee heeft. 

Dit platform is vooral bedoeld om meer informatie te geven, maar je moet dit niet als een echte second opinion zien. Voor zo'n lastige keuze waar jij voor staat lijkt me een tweede mening in Nederland goed. Het is ook erg belangrijk wat er met de lymfeklier aan de hand is om een goede keuze in de behandeling te maken.

Succes,

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46