Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Baarmoederkanker, Sin3, endometriumcarcinoom

13 augustus 2019 om 15.09
7427 x gelezen

Goedenavond Dh Kroon.

 Mijn vriendin is kortgeleden bevallen, In de laatste maanden van haar zwangerschap had zij bloedingen. Na de zwangerschap heeft ze lisexicisie gehad. Uitslag is sin 3 in baarmoederhals en endometriumcarcinoom in sito in de baarmoeder en snijvlakken. Vorige week consinatie gehad en de sin3 zat te verspreid om te verwijderen. Ik maak mij ernstige zorgen. Zelf vraagt zij niet al te veel aan de arts maar ik zit vol met vragen. Nu krijgt zij over anderhalve week de uitslag en de arts had het over chemo voor de baarmoeder verwijdering. Ik begrijp er niets van. Chemo is toch altijd na een operatie? Wat houd dit allemaal in? 

Ik heb hier wat gegevens :

 

Inspeculo:
Transformatiezone goed te overzien, ectropion met name naar anterior; na applicatie azijnzuur is er een azijnzuurwit gebied op 3-7 uur, het meest hard-wit op 5-7 uur, punctatie op 3 uur, geen mozaïek.
Biopten worden genomen van 3 en 6 uur.
Colposcopische impressie: CIN 2
Uitslag
Cervixbiopsie, achterlip: plaveiselepitheel: CIN2 / matige dysplasie en CIN3 / ernstige dysplasie; uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja; cylinderepitheel: AIS / adenocarcinoma iN situ

Antwoord

Beste mmetje,

Wat goed dat je voor je vriendin ‘aan de bel trekt’. Zij heeft met haar pasgeboren baby vast ook andere dingen aan haar hoofd. Weet ze dat je  je vragen hier stelt?

Op basis vd uitslag hierboven heeft je vriendin een voorloperstadium van baarmoederhalskanker. CIN is voorloper vd cellen aan de buitenkant, AIS van de cellen van de binnenkant vd baarmoedermond. Een conisatie is dan idd precies de goede behandeling. Als de snijranden in de conisatie vrij en er in het weefsel van de conisatie ook ‘alleen’ maar voorlopercellen zitten (en geen kankercellen) is de behandeling klaar. 

Als de snijranden niet vrij zijn of als er toch kankercellen worden gevonden zal het advies zijn nog wel aanvullende behandelingen te doen. Soms wordt dan, in geval van baarmoederkanker, ook chemotherapie gebruikt. Door de chemotherapie wordt de tumor kleiner zodat er een minder uitgebreide operatie hoeft te worden verricht. Op die manier kan de baarmoeder behouden blijven zodat er na de behandeling nog de mogelijkheid is zwanger te worden. 

Maar ik denk dat t verstandig is eerst de uitslag van de conisatie af te wachten: misschien is t wel afdoende behandeling immers.

Kunnen jij en je vriendin hier verder mee?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste heer de Kroon,

Alvast hartelijk dank voor uw antwoordt ook namens mijn vriendin.

De snijranden waren niet schoon. Mijn vraag is ook of het endometrium carninoom in situ nu ook in de baarmoederhals zit, is dat mogelijk? Bij de consinatie kon de arts niet alles verwijderen, het zat ook te diep. 

Denkt u dat zij plaatselijke chemo zal krijgen? Ik dacht dat chemo voor de operatie alleen was om de tumor te verkleinen. Wat ik begreep is dat het ardenocarcinoom kleine tumoren waren bij haar dus chemo begrijp ik niet zo goed.

Misschien kunt u hier iets mee?

Samenvatting
Conclusie: conisatie cervix
Lugol applicatie: transformatiezone goed te overzien echter gehele cervix incl fornix posterior en anterior lugol negatief, lange uitlopers. Besloten tot conisatie binnen het lugol negatieve gebied met vervolgens coagulatie van het resterende lugolnegatieve gebied.
Ingestuurd voor PA: conus cervix
Complicaties: geen.
Totaal bloedverlies 150cc.

Vriendelijke groet

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste mmtje,

Wat vervelend om te lezen dat de snijranden niet vrij zijn inderdaad. Weten jullie de uitslag al? Is het baarmoederhalskanker of ‘in situ’? Dat is belangrijk voor het vervolg: bij in situ werkt chemotherapie niet. Bij kanker zou het een optie kunnen zijn. Maar  daar is zoveel over te zeggen dat ik dat liever doe als de uitslag bekend is, goed?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste heer de Kroon, 

Inmiddels heeft ze de uitslag gekregen en nu blijkt dat alles schoon is. Hoe kan dit? Eerst moest de baarmoeder er met spoed uit en konden ze alle sin3 niet weghalen omdat het te verspreid en te diep zat en nu is alles weg?

De baarmoeder moet er nog wel uit maar heeft geen spoed. 

Ik dacht dat sin3 en ais 2 verschillende dingen waren. 

Kunt u mij wat verder hierover zeggen?

Vriendelijke groet Marjan 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Marjan,

Wat fijn dat de randen bij de conisatie schoon zijn! Dan is er inderdaad geen haast meer en veel belangrijker: dan is er geen kanker!

En de tegenstrijdigheid is het bewijs van dat ‘het blote oog’ het onderscheid tussen gezonde en afwijkende cellen op de baarmoedermond gewoon niet goed kan maken. Dat kan alleen de patholoog onder de microscoop met speciale kleuringen.

CIN 3 en AIS zijn inderdaad verschillende afwijkingen: CIN is een afwijking vd cellen vd buitenkant vd baarmoedermond (de plaveiselcellen) en AIS is een afwijking vd cellen vd binnenkant vd baarmoedermond (de cilindercellen). CIN en AIS kunnen afzonderlijk van elkaar of samen voorkomen.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste heer de kroon,

Bij mijn vriendin is de baarmoeder verwijdert, volgens mij heeft zij ook geen baarmoederhals en mond meer.

Zojuist heeft zij de uitslag gekregen van het uitstrijkje en dat is nu weer Pap3a2, een half jaar geleden nog 0.

Is dit dan van de vagina wand?

Ze wordt nu door verwezen naar Erasmus 

Is dit goed te behandelen en kont dit vaker voor?

VR groet

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste mmtje,

Dan moet t idd wel van de vagina komen. Waarom is het uitstrijkje gemaakt? Dat wordt meestal niet gedaan als de baarmoeder is verwijderd. Of de baarmoedermond zou idd achter moeten zijn gebleven.

Of het goed te behandelen is hangt af van de diagnose (kanker of voorloper) en de grootte. Hoe dan ook is ze in het Erasmus goed af.

Met Vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46