Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Baarmoeder

Beste dr. Cor de Kroon,

Mijn moeder (60) heeft kort geleden deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek voor haar baarmoeder. Uit het onderzoek bleek dat er sprake is van pap 3. Vervolgens heeft ze een afspraak gemaakt bij het ziekenhuis en is een stuk weggehaald om het verder te onderzoeken.

Na twee weken hebben wij de uitslag gekregen. Nu blijkt, als ik het goed heb begrepen, dat ze een tumor van 3 mm heeft. Na een overleg die twee ziekenhuizen met elkaar hadden, is er besloten dat zij weer geopereerd moet worden. Het ziekenhuis waar zij behandeld is wilde haar baarmoeder verwijderen, maar heeft toch eerst overlegd met een ander ziekenhuis. Het ander ziekenhuis heeft gezegd dat ze eerst een stukje van haar baarmoederhals moeten weghalen om te kijken of er sprake kan zijn van een uitzaaiing. Als er geen sprake is van uitzaaiing wordt haar baarmoeder helemaal verwijdert. Als er wel sprake is van uitzaaiing zal ze ook geopereerd moeten worden aan andere plekken/organen waar het uitgezaaid is. 

Wij zitten op dit moment met onzekerheid te wachten. Mijn vraag is hoe erg is 3 mm? Is dat ernstig of een voorstadium? Wat wordt er bedoeld met “kijken of alleen de baarmoeder weggehaald moet worden en of het uitgezaaid is. (Laatste geval zal dus verdere stappen moeten worden ondernomen)”. Dus wordt er gekeken naar de vorm van de ziekte, agressief/niet agressief? Is deze ziekte 100% te genezen? Kunt u mij misschien meer vertellen over de behandeling en hoe het gaat/kan verlopen?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste Sara,

Schrikken zeg! Hoop dat mijn antwoord je een beetje gerust stelt.

Voor baarmoederhalskanker is 3mm is heel klein. De kans op genezing is dan bijna 100%. Als ik je verhaal lees dan denk ik dat er een biopt is genomen waarin die tumor is gevonden. Het is dan altijd onzeker of er net naast dat biopt ook nog kanker zit. De precieze grootte van de tumor is daarom blijkbaar nog niet helemaal zeker. Omdat de kans op uitzaaiingen (naar de ophangbanden maar ook naar de lymfklieren) onder andere afhangt van de precieze grootte, is het van belang te weten hoe groot de tumor is. Pas dan kan worden bepaald wat de beste behandeling is: het is lastig om, als daar een indicatie voor blijkt, de ophangbanden nog te verwijderen als de baarmoeder al is verwijderd. Het is dus heel zorgvuldig om eerst zeker te weten dat de tumor inderdaad maar 3mm is door een wat groter stuk van  baarmoedermond te verwijderen. Ik denk dat er een lisexcisie of een conisatie wordt afgesproken? Na het beoordelen van dat weefsel is precies duidelijk hoe groot de tumor is en kan er meteen ook iets gezegd worden over hoe diep de tumor ingroeit. Dan kan op basis daarvan de beste behandeling wordt bepaald. Het klinkt omslachtig maar dan weet je wel dat je het goed doet en niet per ongeluk 'de binnenbocht'  neemt waar je dan achteraf spijt van hebt. 

Kunnen jullie hiermee verder?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste dr. Cor de Kroon,

Allereerst wil ik u bedanken voor uw duidelijke uitleg. 

Het is inmiddels al een tijdje geleden. Ik had mijn eerste bericht geplaatst nadat er een biopt werd genomen. Aan de hand van de uitslag van biopt werd er besloten om een tweede operatie in te plannen, zodat de gynaecoloog deze keer een kegelvormig stukje kon snijden. Als het goed is wordt dit conisatie genoemd. In uw reactie had u ook over deze behandeling.

In eerste instantie was de operatie van mijn moeder geannuleerd i.v.m. corona. De operaties gingen niet meer door in het ziekenhuis. Maar mijn moeder kreeg (1 maand na biopt/tweede week van maart) erg last van haar bekken. Ze had heel veel pijn, waardoor de gynaecoloog toch had besloten om mijn moeder eind maart te opereren (conisatie). Aan de hand van de operatie zou er gekeken worden of er ook cellen in dat stukje aanwezig zijn. 

Helaas hebben wij van de gynaecoloog te horen gekregen dat ze ook in dat stukje cellen hebben gevonden. Ze zei wel “een beetje”, dus misschien is het niet zo erg. Ook heeft ze gezegd dat de cellen na conisatie er niet meer zijn. Ze heeft dus nu geen cellen meer in haar baarmoeder als ik het goed heb begrepen. Het is wel zo dat de gynaecoloog de baarmoeder niet vaginaal kan verwijderen, maar dat het via haar buik moet. Mijn moeder is nu doorverwezen naar Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Ze wacht op een telefoontje. Het is de bedoeling dat ze daar haar baarmoeder, lymfeklieren, lymfeweefsel en eierstokken gaan weghalen. Ook zal er voor de zekerheid een MRI Scan van haar buik worden gedaan. Het zal dus een heftige ingreep zijn, zoals de gynaecoloog dat ook zei.

Ik heb een aantal vragen aan u, misschien dat u deze kunt beantwoorden. Is deze situatie zoals ik het nu heb verteld veel erger dan mijn eerste bericht? De gynaecoloog heeft in overleg met AvL besloten om haar baarmoeder, lymfeklieren etc. weg te halen. Wil dat zeggen dat het nu uitgezaaid is op die plekken of kunnen ze dat pas onderzoeken wanneer dat weggehaald is? Want de gynaecoloog zei dat ze die cellen tijdens conisatie heeft weggehaald en dat er nu geen cellen meer aanwezig zijn. Maar waarom zou AvL de baarmoeder, lymfeklieren etc. weghalen als ze daar nog geen cellen hebben gevonden? Of wordt dat voor alle zekerheid gedaan? Is deze situatie van mijn moeder veel erger dat de kans op genezing minder is geworden? of is kan het makkelijker uitgezaaid worden?

Ik heb ook de uitslag van biopt (eerste operatie) in dit bericht toegevoegd. Wellicht is het dan iets duidelijker. De uitslag van conisatie heb ik helaas niet.

Anamnese: naar aanleiding van biopten cervix (CIN III), werd een diathermische lisexcisie verricht, hetgeen een matig gedifferentieerd plaveiselcelcarcinoom met een afmeting tussen de 3 en 5 mm opleverde.

Conclusie: 61 jarige vrouw met een cervixcarcinoom Ia2

Biopten: 

I  Cervixbiopsie, plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie; uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja; cylinderepitheel: niet aanwezig.

II  Cervixbiopsie, plaveiselepitheel: CIN3 / ernstige dysplasie; uitbreiding in endocervicale klierbuizen: ja; cylinderepitheel:  geen afwijking.

Preparaat Lisexcisie:

I en II Cervix lisexcisie: in beide onderverdelingen lokalisatie van infiltrerend  plaveiselcelcarcinoom; graad 2; invasiediepte bij benadering (in verband met fragmentatie en excessieve cauterisatie): > 3 mm en <= 5 mm; lineaire extensie: om dezelfde redenen niet te beoordelen; (lymf-)angioinvasie: niet geconstateerd.

Snijvlakken: niet betrouwbaar te beoordelen.

Ik hoop dat de uitslag de situatie iets duidelijker maakt. Alvast bedankt voor uw tijd en de moeite.

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Sara,

Het is natuurlijk altijd ‘hoe kleiner hoe beter’ met kanker. Maar de kans op genezing verschilt eigenlijk nauwelijks in de vroege fase waar je moeder nu nog steeds in valt.

De behandeling die wordt voorgesteld is de standaard en heel erg effectief. Het verwijderen vd klieren is om uit te sluiten dat er uitzaaiingen zijn, niet omdat die er al zouden zijn. Echt voor de zekerheid dus. Geen idee hoe oud je moeder is, maar soms besluit je dus ook ervan af te zien omdat de patient al oud is of heel veel andere ernstige aandoeningen heeft. Dan neem je weloverwogen een klein risico op missen (en dus niet behandelen) van utzaaiingen in de klieren. En voor de duidelijkheid: als er al uitzaaiingen zouden zijn gevonden worden de klieren vaak niet meer verwijderd maar behandeld met een combinatie van bestraling en chemotherapie.

Hoop dat dit antwoord jullue helpt! Als er geen uitzaaiingen worden gevonden bij de operatie is de kans dat de kanker terugkomt echt heel klein!

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46