Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Anti hormoon therapie en vaginale atrofid
Tgv nu totaal bijn 6 jaar antihormoontherapie heb ik enorm droge vaginale slijmvliezen. Dit resulteert in nu voor de 4e keer blaasontsteking in 5 maanden. Elke keer furabid! Hormooncremes kan ik niet gebruiken. Cranberry veel drinken en insmeren met cetromacrogol doe ik al. Welk advies kunt u mij geven? Met dank.
Antwoord
Beste Stiertje,
Klinkt alsof je al heel veel zelf hebt geprobeerd. Het enige 'hui-tuin-en-keuken-advies' dat ik je nog kan geven is veel drinken, vaak plassen en vooral goed uitplassen. Ook na het vrijen bijvoorbeeld.
Wat ik verder kan bedenken is eventueel onderhoudsbehandeling antibiotica maar ik weet niet of je daar vaak genoeg een blaasontsteking voor hebt om dat als het ware de moeite waard te maken. En je stelt heel stellig dat je geen hormooncreme mag gebruiken. Vraag me af of dat echt zo sterk is. Persoonlijk denk ik dat een klein beetje hormoonzalf je risico op het terugkrijgen van borstkanker niet zal beïnvloeden. Maar het gaat er natuurlijk om dat je dat durft en hoe je dan naar jezelf in de spiegel kijkt als de borstkanker onverhoopt toch nog terug komt.
Tot slot is het goed ons te blijven afvragen of het echt van de atrofie komt of dat er een andere verklaring is. Bijvoorbeeld een afwijking aan de blaas of de nieren. Misschien goed om nog even met je huisarts te overleggen of dat nog moet worden uitgesloten.
Succes!
Cor de Kroon
Nu bijna een jaar verder wil ik nog een reactie geven op mijn eerdere vraag over anti-hormoon therapie en vaginale atrofie. Omdat ik in toenemende mate last kreeg van een blaasontsteking ben ik mij gaan verdiepen in de mogelijkheden en natuurlijk voorafgegaan door uitgebreid onderzoek naar de oorzaak.Ik ben uitgekomen op het slikken van D-Mannose capsules (in de geadviseerde startdosis en daarna onderhoudsdosis)samen met vaginaal Premeno duo en vaginale creme hyalon femme en vagisan creme. (Deze laatste doe ik wisselend) De creme's hebben een net iets andere werking. Bij de start vorig jaar heb ik ook een 3 maanden kuur met een (breed) probioticum gedaan. Dit alles in overleg met mijn huisarts. Wat betreft de D-Mannose werd ik gesterkt en mijn huisarts ook door een aanbeveling in Huisarts en Wetenschap van 14 november 2018! daarin wordt een uitgebreid onderzoek aangehaald over gebruik D-Mannose versus furabid. So far so good. Ik ben erg gelukkig dat het nu al zo goed gaat en hoop dit zo te houden. Voor al die vrouwen die hier regelmatig last van hebben is dit misschien een opsteker! Lieve groet Stiertje
Ik wil er nog aan toevoegen dat de genoemde crème totaal geen hormoon(oestrogeen) bevat! Toch wel een belangrijk dingetje!
Nog even rectificatie : het is Hyalo femme! en geen Hyalon femme. Om verwarring te voorkomen.
Beste Stiertje,
Wat goed dat je je ervaringen deelt! Inderdaad kunnen vrouwen (en behandelaren?) er hun voordeel mee doen. gebruik je de D-Mannose continu? Dat kende ik inderdaad niet als behandeling van blaasontstekingen.
En gebruik je de 3 middelen allemaal? Volgens mij zit in Premeno Duo ook hyaloronzuur, dat is ook het hoofbestand deel van hyalon femme, misschien goed om dat nog even te bekijken: scheelt immers een boel geld als je ze niet meer alle 3 hoeft te gebruiken.
Met vriendelijke groet en nogmaals bedankt,
Cor de Kroon
Dag Cor, Ik ben na mijn laatste blaasontsteking en ook laatste Furabid kuur begonnen met D-Mannose volgens de aangegeven dosering. na die begin periode overgegaan met 's ochtends en sávonds 2 capsules . Daarnaast zeker veel water drinken en goed uitplassen. geleerd om goed voorover de buigen bij het plassen. Na ongeveer 8 maanden overgegaan naar 1 tbl D-Mannose forte ochtend en sávonds een capsule wat feitelijk neerkomt op een standaard dosis van 1 gram D Mannose dgl en 500 mgr cranberry. Bij start ook begonnen met PreMeno Duo . Na die kuur heb ik elke ochtend ( in begin ook avond) vaginaal wat Hyalo femme creme gebruikt. na een paar maanden overgegaan op Vagisan en nu weer Hyalofemme. Dit alles om mijn slijmvliezen zo goed mogelijk te houden. Inmiddels is dit een heel verhaal geworden, maar als het iemand kan helpen heel graag! N.B. ik ben vooral blij dat het echt werkt en dat ik weet geen schadelijke stoffen zoals oestrogenen te gebruiken.
Beste Stiertje,
Nogmaals bedankt voor het delen van je ervaring en voor de verduidelijking.
Denk dat het goed is te stellen dat oestrogenen geen schadelijke stoffen zijn. Alle vrouwen in de vruchtbare levensfase maken ze / hebben ze. Bij overmatig gebruik of onjuist gebruik bestaat het risico dat de voordelen niet meer opwegen tegen de nadelen. En als gebruik niet nodig is is dat natuurlijk prima.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon