Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Advies checken

Goedemiddag,

Ik ben april 2019 behandeld met een lisexcisie (onder narcose) ivm een pap3a1 en cin II uitslag na een uitstrijkje en colposcopie. Er is tevens sprake van Hr Hpv virus. 
De patholoog had beoordeeld dat de snijranden schoon waren, maar bij het controle uitstrijkje na 6 maanden is weer de uitslag pap3a1. De gynaecoloog geeft aan dat de richtlijnen voorschrijven dat nu na weer een half jaar eerst opnieuw een uitstrijkje wordt gemaakt. Ik maak me echter zorgen dat eea niet goed in de gaten wordt gehouden, ivm reuma (ra)krijg ik maandelijks immuunremmende medicatie via infuus dus mijn lichaam klaart het hpv virus niet. Daarnaast zit ik al 2,5 jaar in een medische molen vanwege oa buikklachten en dagelijks koorts waarvoor nog geen oorzaak gevonden is. Daarnaast wordt telkens teveel witte bloedcellen in urine geconstateerd bij controle. Al met al voelt het iig niet goed om af te moeten wachten een half jaar, temeer omdat de snijranden schoon waren. Wat zou uw advies in deze zijn? Met vriendelijk groet

Antwoord

Beste Doremi80,

Is er ook hrHPV getest deze keer? Volgens de richtlijn moet 6 mnd na de behandeling van CIN2 het uitstrijkje incl HPV worden getest. Als de HPV negatief is zou bij PAP3a1 het uitstrijkje pas weer herhaald hoeven worden na 18 mnd (24 mnd na de behandeling). Is 6 mnd na de behandeling de PAP 3a2 of hoger óf als er hrHPV is dan moet er opnieuw colposcopie worden gedaan. 

In de bijlage een screenshot van het follow-up schema in een fliw-diagram. Beetje ingewikkeld: je begint nl helemaal onderaan met het blok met de behandeling. Dan volg je de pijl naar bovenste blok met de controle na 6 mnd (daar ben je nu dus) en dan wijst t zichzelf.

Het diagram houdt geen rekening met dat je de medicijnen voor RA gebruikt. Daar zijn (nog) geen specifieke adviezen voor omdat er geen goede studies / bewijzen zijn dat het anders zou moeten. Maar het ‘gevoel’ is dat je vrouwen die zulke medicijnen gebruiken wat vaker zou moeten testen. Ervan uitgaande dat bij jou de HPV negatief is (anders denk ik dat er colposcopie moet worden gedaan) heeft je gynaecoloog daarom het uitstrijkje al over 6 mnd afgesproken terwijl t volgens de richtlijn pas over 18 mnd zou hoeven. Ik geloof dat ik 6 mnd (mits HPV negatief) wel heel snel vindt.

Helpt dit?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Goedemorgen dr. De Kroon,

Hartelijk dank voor uw reactie allereerst, heel fijn!

De hr Hpv test was wederom positief  getest dus ik begrijp uit uw bericht dat dan wrs toch een colposcopie opnieuw verricht zou moeten worden, en niet weer een half jaar afwachten. 
Hartelijk dank nogmaals en ik ga het nogmaals met mijn gynaecoloog bespreken. 
 

Met vriendelijke groet

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46