Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Adenocarcinoom in situ
Beste dokter de kroon,
Begin oktober 2018 ben ik gestopt met de pil, ik ging er vanuit dat ik na een maand zeker weer ongesteld zou worden maar deze bleef uit. Beide keren bij mijn zwangerschappen werd ik gelijk de maand erna ongesteld, kon de klok er op zetten en werd altijd na 28 dagen ongesteld. Ik voelde al dat iets niet klopte maar ik dacht, ach zal wel een hormoonschommeling zijn, begin januari werd ik ongesteld. Wel had ik 3 weken bruinverlies en ben ik met die reden naar de huisarts gegaan. Inmiddels was ik net 30 jaar geworden en had ik eind januari al een afspraak staan voor het bevolkingsonderzoek. De dokter zei dat het normaal is dat je menstruatie cyclus rommelt als je ouder word. (Vreemde uitspraak, zelf vind ik 30 nog best jong)
Uitslag van het uitstijkje was inmiddels binnen. Pap3a2 hpv+ K2 O9 P1 A1 C1
Ik kon pas in maart terecht bij de gyn, volgens de dokter was er niets om je zorgen over te maken, veel vrouwen hebben deze uitslag. Eenmaal bij de gyn een colposcopie en 3 biopten afgenomen, volgens de gyn had ik een hele gave cervix en had ik ZEKER geen kanker. Klein wit inimini vlekje op 12 uur, daar ook een biopt van genomen. Twee weken later uitslag, adenocarcinoom in situ. De cilindrische cellen waren onrustig. Lisexcisie uitslag na 2 dagen. Gelukkig snijranden schoon. Daarna 2 maand een regelmatige menstruatie gehad van 28 dagen, nu lijkt het alsof mijn menstruatie niet door kan komen en heb ik de laatste 2 maand last van bruin, roze, rood verlies een week voor de menstruatie(nog nooit eerder meegemaakt)
Afgelopen maand mocht ik weer voor een uitstrijkje en een kweek omdat ik veel slijmverlies heb(kon ze ook zien bij het afnemen van het uitstrijkje) en gelukkig was het Pap1! Hoewel dat hartstikke goed nieuws is maakt mn langere cyclus met vaag bruin rood verlies en de slijmproductie in de vagina mij toch heel onzeker.
Ik heb eigenlijk twee vragen voor u.
- Komt dit voor bij vrouwen die een lisexcisie hebben doorgemaakt?
- Ik heb veel gelezen dat een adenocarcinoom moeilijk op te sporen is wegens de ligging er van en daardoor is er vaak een onterechte pap uitslag, klopt dit in de praktijk ook? Ik ben namelijk heel erg aan het twijfelen om mijn baarmoeder te laten verwijderen i.v.m de 10 procent kans op skip laesies.
Graag hoor ik van u, mijn dank is groot.
Groetjes Nienke
Antwoord
Beste Nienke,
Het klopt dat vrouwen kort na de lisexcisie wat meer slijm kunnen hebben. Maar dat zou normaal gesproken na en week of 6-8 wel weer over moeten zijn. De 'lengte' van de menstruaties staan los van de lisexcisie, dat is echt een hormonale situatie. Behalve als er helemaal geen menstruaties meer zijn, dan zou het door littekenvorming kunnen komen. Maar als ik je goed begrijp had je ook al voor de lisexcisie langere menstruaties toch?
Wat betreft je vraag over het opsporen van adenocarcinoom: dat is inderdaad lastiger omdat adenocarcinoom meer aan de binnenkant zit. Ik kan me voorstellen dat je daar onrustig van wordt. Maar het verwijderen van de baarmoeder is nog nogal een stap. Je zou nog een tussenweg kunnen bewandelen: een conisatie. Dan heb je skipleasies nog beter uitgesloten dan met een lisexcisie. En je zou de gynaecoloog kunnen vragen om in plaats van alleen een uitstrijkje ook een endocervicale curettage te doen bij de controles.
Kun je hier wat mee>?
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste dr De kroon,
Bedankt voor uw snelle en duidelijke reactie! Voor de lis had ik inderdaad ook een onregelmatige menstruatie, na de lis 2 maanden weer precies 28 dagen, nu weer 36. Hormonen zijn geprikt en dat was allemaal goed.
Nu 3 maand na de lis, hele erge slijmvorming. Kuurtje gehad voor de vagina flora maar dat heeft helaas niet geholpen.
Mijn onrustige cellen zaten in de transformatie zone, ik heb gevraagd om een conisatie maar ze vertelde dat de plek waar de onrustige cellen waren gevonden heel goed behandeld kan worden met een lis en omdat ik geen kinderwens meer heb heeft ze wat meer weggehaald zei ze. Ook heeft de gyn een biopt genomen van de baarmoederhals van binnen en nog dieper maar daar zaten geen onrustige cellen.
Onzeker word ik van de rommelige cyclus en de nog vele afscheiding die ik verlies.
Met vriendelijke groet,
Nienke
Beste Nienke,
Net je andere vraag beantwoord.
Wat betreft die rommelige cyclus: dat heeft zo lang als er geen tussentijds bloedverlies (dat is bloedverlies tussen de menstruaties door) is echt niks met de AIS te maken. Neemt niet weg dat je er onrustig van kunt worden natuurlijk...
De fluor is natuurlijk ook vervelend, daar zou ik gewoon nog een keer over met je gynaecoloog overleggen. Er zijn veel tips en trucs om te kijken of je daar toch wat aan kunt doen.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon
Beste Dokter de Kroon,
Ik heb van de week contact gehad met mijn gynaecoloog en ze heeft me geadviseerd om vaginale spoelingen te doen met water en azijn. Het is niet verontrustend volgens haar omdat de uitslag van de kweek en uitstrijkje goed waren. - Kan de geel achtige slijmvorming met HPV te maken hebben?
-Heeft u misschien andere tips voor mij? Ik heb symbiovag en microbiol intiem ook al geprobeerd...
- Mocht dit niet over gaan (het is namelijk heel erg vervelend, het is namelijk echt veel, moet meerdere malen per dag mijn ondergoed verwisselen) zou een second opinion een optie zijn?
Graag hoor ik van u!
Groetjes Nienke
Beste Ninie,
Geelachtige afscheiding is niet direct iets wat bij HPV past volgens mij.
Goed om die spoelingen te proberen, zelf adviseer ik regelmatig Normalflor met hetzelfde doel: de zuurgraad van de vagina verlagen. Wat ik ook vaak zeg is, zeker als vrouwen al gedurende enkele weken steeds iets hebben gebruikt, om even 3-4 weken proberen niks te doen. Is wellicht even vervelend maar heel vaak lost het probleem zich dan vanzelf op.
En als niks lijkt te helpen en je met je behandelaar niet verder lijkt te komen is een second opinion natuurlijk een mogelijkheid.
Met vriendelijke groet,
Cor de Kroon