Waarom geen "preventieve" chemokuur na een tumoroperatie?

Beste Mw. Prof. Miriam Koopman, ik ben afgelopen maart geopereerd aan een kwaadaardige poliep op de overgang van de dikke darm naar de endeldarm. Hierbij is een stuk darm weggenomen. De operatie is prima verlopen. Helaas zijn er, nu 6 maanden later, 2 kleine uitzaaiingen naar de lever gevonden, waaraan ik binnenkort geholpen word, hopelijk via de “Collision-Trial”, als ik ingeloot word. Ik las, dat gemiddeld in ca. 40% van de gevallen er uitzaaiingen gevonden worden naar de lever.

Nu mijn vraag: Als het al bekend is dat er een aanzienlijke kans is, dat er later na de operatie uitzaaiingen ontstaan, waarom wordt er dan niet direct na de operatie een lichte, preventieve chemokuur gegeven? Ik stel me als leek zo voor dat er, na een tumoroperatie kleine tumorcelletjes aan de wandel kunnen gaan door het lichaam via de bloed- en lymfevaten. In dat stadium stel ik me zo voor, dat deze tumorcelletjes nog gemakkelijk “dood” gemaakt kunnen worden met een lichte chemokuur voordat ze zich ergens nestelen en uitgroeien tot een nieuwe tumor zoals bij mij in mijn lever.
Ik heb deze vaag ook enkele keren gesteld aan artsen en verpleegkundig specialisten. Dan krijg zoiets te horen: “staat niet in het behandelprotocol”, of “niet aangetoond dat dit een meerwaarde heeft”, of “niet te snel naar de chemo grijpen, als je het later echt nodig hebt, werkt het misschien niet meer zo goed”

Ik ben benieuwd wat uw mening is.

Antwoord

Beste, deze specifieke vraag is onderzocht in verschillende studies waarbij blijkt dat aanvullende chemo in uw situatie niet leidt tot een langere tijd van leven. Dat is de reden waarom er in uw situatie geen aanvullende behandeling wordt gegeven. 
vriendelijke groet team Koopman 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46