Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Toegevoegde waarde van Oxaliplatin?
Goedemiddag,
Ik ben op zoek naar informatie over de toegevoegde waarde van Oxaliplatin. Ik ben een vrouw van 63 en vanuit het BVO gerold met een dikkedarmtumor. Ben inmiddels geopereerd en PA geeft een pT3N1a. Ik sta op het punt om te beginnen met een CapOx kuur van 4 cycli. Maar ik word erg onrustig van de bijwerking van de Oxaliplatin. Vooral de neuropathie baart mij zorgen. En ik lees in artikelen dat het naast de Capecitabine ook niet super veel toevoegd. Maar die artikelen zijn niet 1 op 1 op mij te plakken omdat de doelgroep niet overeenkomt. Vaak gaat het over 75+ of endeldarmkanker. Ik heb 1 artikel gevonden waarin een arts het sterk afrade maar ik ben bang dat die niet betrouwbaar is. Kwam via AI naar voren en de site vertrouwde ik ook niet.
Mag ik uw mening vragen over wel of geen Oxaliplatin ten opzichte van kwaliteit van leven?
Met vriendelijke groet,
Hannah61
Antwoord
Beste Hannah,
Kiezen voor wel of geen aanvullende chemotherapie is een moeilijk vraagstuk. Voor een T3N1 dikkedarmkanker vergroot aanvullende chemotherapie de kans op genezing, maar we kunnen van tevoren nog niet voorspellen wie er wel en wie er geen baat van zal hebben.
Als u kiest voor een aanvullende behandeling zijn er grofweg twee opties: 4 cycli CAPOX of 8 cycli capecitabine. CAPOX kuren zijn zwaarder, geven neuropathie (mogelijk blijvend), maar de behandeling is wel korter en voegt meer toe dan alleen capecitabine. Hoeveel voegt oxaliplatin dan toe? In harde cijfers voor een T3N1a tumor: 3,7 procentpunt. In andere woorden: om bij één iemand terugkeer van ziekte te voorkomen, moet je 27 mensen behandelen met CAPOX ipv capecitabine.
Mijn ervaring is dat vrijwel iedereen tijdens de behandeling met CAPOX enige vorm van neuropathie ervaart. Bij de meeste mensen verdwijnt het volledig tijdens de chemokuren. Ongeveer een kwart van de mensen heeft er binnen een jaar na stoppen van de behandeling nog last van. 3 jaar na het afronden van de behandeling geeft 8% van de patiënten aan nog (milde) neuropathie te ervaren.
Bedenk vooral wat de impact van neuropathie voor u kan zijn. Om een voorbeeld te noemen: voor musici kan neuropathie hun werk of hobby flink verstieren.
Als u kiest voor CAPOX en neuropathie blijft ervaren tot (kort voor) de volgende kuur is het belangrijk om dit aan te geven bij uw oncoloog. De volgende kuur moet dan worden uitgesteld, en/of de dosis worden aangepast, en soms is het verstandig om de oxaliplatin voortijdig te stoppen.
Succes en groet
Dank u wel voor uw heldere antwoord. Het blijft een ingewikkelde keuze maar goede informatie maakt het wel iets makkelijker.
Vriendelijke groet Hannah61