Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Residu beperkt dieet
Sinds mijn diagnose in september 2024 (stadium IV darmkanker, msi tumoren rechts primair en links metastase uitgezaaid naar buikvlies, alles BRAFV600E mutatie - geen Lynch) is mij een residu beperkt dieet voorgeschreven. Heb vier keer Immuno gehad, deze hield op te werken met meer uitzaaiingen naar lymfen in buik en torso. Nu aan de tweede kuur doelgerichte therapie en voel me (veel) beter. Pijn is zo goed als weg ben minder benauwd (lymfevaten in longen verstopt met uitzaaiingen) en ben alleen nog vermoeid.
Mijn residu beperkt dieet is voor mij helemaal niet intuïtief en compleet het tegenovergestelde van hoe ik altijd at. Ik vind ook nergens dat het slim of belangrijk is om juist vezel inname te beperken bij (darm)kanker?
Het staat me ook steeds meer tegen dit -voor mij heel vreemd en zelfs juist ongezond?- dieet te moeten volgen. De diëtiste die ik hierover sprak kwam niet verder dan mij uit te leggen, nadat ze het moest opzoeken, dat ik wel garnalen mocht eten (deze stonden niet in de lijst met toegestaan voedsel) maar alleen als er geen graten in zouden zitten…???
U begrijpt dat ik niet denk dat deze diëtiste in mijn situatie een juist advies zou kunnen geven daar zij alleen de beschrijvingen van mijn al aangegeven beperkingen in voeding kan voorlezen.
Ik vraag mij af of residu beperkt eten met cake en koekjes en fruit uit blik met slagroom nu bijdraagt aan mijn gezondheid? Het voelt namelijk niet zo en slappe bolletjes, wit of lichtbruin brood zonder zaden en pitten en geen volkoren producten, salades, bonen of rauwe groenten, ik mis normaal eten enorm.
Is het nu werkelijk nodig residu beperkt te blijven eten? Heb niet het idee dat er in deze heel goed met mij mee wordt gedacht en ook bij darmkanker lees ik juist het tegenovergestelde dus ik ben wat confuus. Kunt u mij adviseren of in de juiste richting wijzen? Mijn behandeling is palliatief, er is zicht op niets, ben 51 jaar en gebruik 2-3 keer per dag macrogol om mijn ontlasting te reguleren.
Voeding is juist zo belangrijk bij elke vorm van kanker en ik zou graag gezond(er) willen eten. Residubeperkt voorziet hier niet voldoende in en mijn verzoeken om recepten die wel enigszins gezond (b)lijken zijn nooit beantwoord. Hulp??
Vast dank en met vriendelijke groet,
Esther
Antwoord
Beste Esther,
Ik adviseer u om aan uw specialist te vragen of een residu beperkt dieet nog nodig is. Een residu beperkt dieet wordt regelmatig geadviseerd op het moment dat er een vernauwing is in de darm door de tumor. Een vezelrijk dieet vergroot namelijk de kans op een acute verstopping.
Nu heeft u doelgerichte therapie gekregen en zo te horen lijkt deze behandeling aan te slaan. Het zou goed kunnen dat de vernauwing ook is afgenomen en daarmee de kans op een verstopping ook een stuk kleiner is. Dan kunt u hopelijk weer normaal - en gezonder - eten.
Met vriendelijke groet
Dank voor uw reactie, ik zal dan nog even moeten volhouden en wachten op de volgende scan eind volgende maand. Hoop inderdaad dat deze therapie mij nog een tijdje blijft helpen en er wellicht een lekkere frisse salade voor mij inzit binnenkort!
Nogmaals dank&fijne dag vandaag,
Esther