Levertransplantatie

7 januari 2020 om 12.41
75 x gelezen

Beste,

In landen zoals Argentinie en Mexico worden (blijkbaar) vaker levertransplantaties uitgevoerd bij uitzaaiing naar de lever bij darmkanker.

Wat is uw ervaring hiermee en wat zijn de criteria en risico's bij stadium 4 patienten? (ook uitzaaiing in lymf en maagwand)

Bv wanneer is dit wel een optie en wanneer niet. Ik begreep dat in NL alleen in een heel vroeg stadium lever transplantaties overwogen worden.

Is er duidelijke literatuur beschikbaar wellicht?

grt

Antwoord

Beste,

Een levertransplantatie is een grote ingreep met veel kans op complicaties en ook daarna nog het risico van afstoting. Dit wordt bij uitgezaaide kanker niet/nauwelijks uitgevoerd aangezien het geen toegevoegde waarde heeft als er buiten de lever andere ziekte aanwezig in bijvoorbeeld lymfklieren en of/maagwand zoals u hierboven benoemt. Deze kankercellen zullen aanwezig blijven en verder groeien waarmee een transplantatie dus geen enkele toegevoegde waarde heeft.

Vooralsnog heb ik 1 keer meegemaakt dat er wel voor gekozen is bij een patient met een langdurige complete remissie (dat betekent dat er meerdere jaren geen aanwijzing meer was voor actieve kankercellen: niets meer te zien op scans) waarbij de lever niet meer goed functioneerde door alle eerdere behandelingen. Dit betreft dus een grote uitzondering. 

met vriendelijke groet,

Team Koopman  

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46