irinotecan

Hallo, In aug. 2017 is bij mij darmkanker met uitzaaiingen in de lever geconstateerd. Door de grootte vd uitzaaiingen was opereren geen optie. Palliatieve Chemokuren Oxaliplatine met bevacizumab een aantal kuren. Door een grote verkleining vd uitzaaiingen toch geopereerd  in juli 2018, 50% vd lever weggehaald.   In sept. operatie vd darmtumor. Gelukkig geen stoma. Ik heb ook COPD.  In november  2018 wees de ct scan uitzaaiingen in beide longen uit.  In overleg met de oncoloog besloten om dezelfde kuur te doen. De 1e scan  gaf aan  dat de uitzaaiingen in de longen kleiner waren geworden. De 2e scan ( april 2019) wees uit dat de chemo niets had gedaan.  Ik voelde me erg goed en we besloten om een poosje niets te doen.(kwaliteit van leven). In nov. was het iets gegroeid, maar in overleg toch nog tot maart niets te doen. 2 x op reis geweest met man kinderen/kleinkinderen. In maart dit jaar weer een ct scan. Toch weer groter geworden. ( was natuurlijk te verwachten) . ivm met Corona tel gesprek met oncoloog gehad. Hij stelde voor een kuur met irinotecan. Daar zie ik erg tegenop.Ik heb gelezen dat het middel slechts bij 1 op de 5 patienten  aanslaat. Half mei weer een gesprek met de oncoloog wat te doen. Kunt u mij hierover iets vertellen en wat zou uw advies zijn. Bijvoorbaat dank.

 

 

Antwoord

Beste,

Irinotecan kan alleen gegeven worden of in combinatie met 5FU/LV, deze kuur heet dan FOLFIRI. Het effect van deze 2 middelen op de ziekte is vergelijkbaar. FOLFIRI is over het algemeen minder zwaar, heeft een minder groot effect op de conditie, echter moet gegeven worden via een blijvend infuus waarvoor een PICC lijn danwel VIT nodig is, het is een 2 wekelijks schema. Irinotecan wordt vaak minder goed verdragen, met een groter effect op de conditie, echter hier is geen blijvend infuus voor nodig en betreft een 3 wekelijks schema. Irinotecan geeft ook vaker kaalheid dan FOLFIRI. Deze behandelschema's kunt u teruglezen op de keuzehulp op de site van MLDS. Mogelijk helpt u dit verder.

Ik denk dat de kans dat deze behandeling iets goeds kan doen duidelijk groter is dan 1:5, gemiddeld is de kans op effect al groter en we zien ook vaker een goed effect als een eerdere behandeling met een ander middel effectief is geweest.

Ik zou dit met uw behandelaar bespreken, voor- en nadelen afwegen en dan samen een keuze maken. Verder kan de RAS/BRAF/MSI test uitkomst ook nog relevant zijn in de keuze van een volgende behandeling. Ook dit kunt u aan uw behandelaar vragen.

veel sterkte,

vriendelijke groet

Team Koopman

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46