Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Ik heb reumatische pijn in voeten, knieën en arm als bijwerking van de immuuntherapie
Mijn oncoloog beweert dat het geen bijwerking kan zijn omdat dat zelden voor komt.
Ik sta op de wachtlijst voor de reumatoloog maar ondertussen wordt het steeds slechter en ben zo ongeveer een invalide (was altijd topfit) begin maart begon de ellende. De enkels van beide voeten zijn gezwollen.
Welk medicijn zou u de reumatoloog aanraden?
Antwoord
Beste Ford,
Dat zijn vervelende klachten. Wordt u behandeld met pembrolizumab of nivolumab? Deze vormen van immuuntherapie kunnen in zeldzame gevallen wel als bijwerking gewrichtsklachten geven. Gezien de ernst van de klachten is het best verstandig om de hulp in te schakelen van de reumatoloog, een specialist op het gebied van reumatische aandoeningen. De reumatoloog kan helpen met het vaststellen van de oorzaak en het behandelplan.
Zijn het inderdaad bijwerkingen van de immuuntherapie, dan kun je beginnen met zogenaamde NSAIDs, zoals diclofenac of ibuprofen. Overleg dan met uw specialist of u ook maagbeschermers nodig heeft. Een volgende stap zou prednisolon zijn (in lage dosering).
Veel sterkte
Goedemorgen Team Kwakman.
Ik kreeg inderdaad Pembrolizumab, uiteindelijk kreeg ik ook nog een hele dikke knie, de elleboog, de schouder en de heup werden ook al aangetast! Zeer pijnlijke artritis.
Ik kon met spoed bij de reumatoloog terecht en het vocht werd weggezogen uit mijn knie en kreeg een injectie Prednison, de pijn was verdwenen!
Ik slik nu elke dag 15 mg Prednisolon. Binnenkort weer naar de reumatoloog en krijg het middel methotrexaat, schijnt veel bijwerkingen te geven.
Hoe staat u tegenover Infliximab? Ik krijg dat vergoed.
Groet
Ford
Beste Ford,
Vervelend zeg! Ik hoop dat de klachten snel afnemen onder prednisolon. Methotrexaat zet de reumatoloog vaak in als 'prednisolon-sparend' middel.
Infliximab (of een zusje daarvan) zetten we wel eens in als de klachten ondanks prednisolon/methotrexaat toenemen of niet willen verbeteren. Dat lijkt me nu nog te vroeg.
Sterkte en groet!
Bedankt Team Kwakman.
De vreselijke pijnen zijn er niet meer dankzij de Prednisolon. Wel stijve benen maar ik kan weer goed lopen. Nu 2 ipv 3 pillen Prednisolon, metrotrexaat en foliumzuur.