uitzaaiingen buikvlies.

8 oktober 2020 om 16.04
1747 x gelezen

 Mijn man heeft alvleesklierkanker  . Op dit moment heeft hij ascites. In de punctie zijn geen kankercellen aangetroffen. Wel zijn er triglyceriden in gevonden. Oorzaak onbekend. 

Op de scan ziet men alleen n verdikking in het buikvlies.  Hij krijgt nu folfirinox. 4x en dan weer scan.

Wij hebben gelezen over HIPEC en ook over PIPAC (Gent).

Graag zou ik uw mening horen, met name over PIPAC.

M vr gr,  Marianne Ham

Antwoord

Dag Mw Ham, 

PIPAC staat voor "Pressurized Intra-Peritoneal Aerosol Chemotherapy". Bij deze behandeling wordt chemotherapie als een nevel ("aerosol") onder druk in de buik gebracht. 

De techniek wordt als veelbelovend beschouwd omdat de chemotherapie direct in de buik gebracht wordt en daardoor minder bijwerkingen zou kunnen hebben dan chemotherapie via de bloedbaan. Verder verspreid het zich beter door de buik omdat het een nevel is en dringt het door de hogere druk mogelijk dieper door in de uitzaaiingen. 

Bij uitzaaiingen in het buikvlies van maag, dikke darm of eierstokkanker wordt het - vooral in het buitenland - al regelmatig toegepast. Daaruit is gebleken dat de PIPAC-techniek zelf veilig lijkt. Of het daadwerkelijk ook beter werkt dan reguliere behandelingen is echter nog nooit aangetoond. In Nederland zijn we dat momenteel in een wetenschappelijk onderzoek voor dikke darmkanker aan het uitzoeken. PIPAC moet dan ook echt als een experimentele behandeling worden gezien waarvan de meerwaarde voor de patient nog niet wetenschappelijk is aangetoond. Bij uitzaaiingen van alvleesklierkanker zijn de ervaringen met PIPAC nog heel erg beperkt. 

Gezien het experimentele karakter van de behandeling en de zeer beperkte ervaring van PIPAC bij alvleesklierkanker blijft de conventionele behandeling van alvleesklierkanker met folfirinox dan ook de eerste keuze. 

Daarbij komt in de specifieke situatie van uw man bij dat er (gelukkig) nog geen kwaadaardige cellen zijn aangetoond in de ascites en dat uitzaaiingen in het buikvlies als verklaring voor de ascites nog niet vaststaan. 

Hopelijk zijn bovenstaande overwegingen duidelijk. Ik wens u en uw man in ieder geval heel veel sterkte met de behandeling.

Vriendelijke groet, 

Prof Dr Ignace De Hingh

Oncologisch Chirurg

 

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46