Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
LAMN en PMP
Goedemorgen Dr,
Ik heb verleden week blindendarm laten verwijderen en daar bleek een tumor in te zitten, de darm is gebarsten en er was al bij operatie wat slijm te zien op buikwand, nu heb ik diagnose LAMN pt4a gekregen en moet voor verdere behandeling naar Aumc. kunt u mij zeggen of LAMN altijd als er slijm gelekt heeft een PMP wordt? en wat is volgens u een goede stap om nu te zetten?
alvast bedankt
J de W
Antwoord
Dag J de W,
PMP ontstaat inderdaad vrijwel altijd uit een slijmvormende tumor van de blinde darm. Dat kan een LAMN, HAMN of slijmvormende darmkanker zijn (mucineus adenocarcinoom).
Van deze oorzaken is een LAMN de meest voorkomende en gelukkig de minst agressieve. Het is zeker niet zo dat uit elke gebartsen LAMN met slijm in de buik PMP ontstaat. Waarschijnlijk is dat zelfs maar in de minderheid van de gevallen.
Er zijn twee mogelijkheden:
1: Afwachten met op gezette tijden scans. Voordeel: als er geen geen PMP ontstaat voorkom je een grote operatie. Bovendien is een PMP van een LAMN niet erg agressief zodat er nog tijd is om te behandelen als het eenmaal toch ontstaat. Nadeel: periode dat PMP zou kunnen ontstaan is lang (tot 10 jaar na de gebarsten blinde darm) dus al die tijd moet je in de gaten gehouden worden, meestal 1 x per jaar
2: Direct opereren. Meestal wordt dan het vetschort verwijderd, het eventueel nog aanwezige slijm en wordt de buik meestal gespoeld met warme chemo (HIPEC). Voordeel: de kans dat er PMP ontstaat wordt een stuk kleiner. Nadeel: het is best een ingrijpende operatie die wellicht niet nodig is omdat niet bij iedereen PMP ontstaat.
Welke van de 2 strategieen het beste past hangt van veel zaken af: leeftijd, conditie, medische voorgeschiedenis, hoeveelheid slijm, wel of geen cellen in het slijm onder de microscoop en de wens van de patient.
Die overwegingen worden best gemaakt in een centrum met ervaring met PMP. Daarvan zijn er 8 in Nederland en AUMC is daar een van. Wat dat betreft bent u dus op de goede plaats.
Sterkte!
Ignace De Hingh
Goedemorgen Dr de Hingh,
Dank u voor uw heldere antwoord, ik wacht nu op afspraak AUMC en zal dan horen hoe verder, fijn ook dat u de tijd en aandacht neemt voor patiënten op dit forum, ik zal het vervolg van mijn proces verder gaan delen op deze site, mede omdat er zo weinig over bekend is en er veel vragen anders onbeantwoord blijven.
nogmaals bedankt
vr gr
J de w