nacontrole

2 februari 2021 om 12.31
165 x gelezen

In juni 2020 is er anuskanker gediagnosticeerd. In juli/augustus heb ik (succesvol) chemoradiatie gehad.  Naast anuskanker heb ik ook ziekte van Crohn. De nacontrole bij de radiotherapeut bestaat alleen uit observatie. In het webinar zag ik dat het AvL ook een MRI en bloedonderzoek laat doen. Waarom wordt er voor gekozen om ook een MRI te doen en wat maakt bloedonderzoek zichtbaar?  Is observatie wel afdoende? Ik twijfel heel erg of dit wel de goede/volledige wijze van controle is. 

Antwoord

Beste Mathje,

De standaard controle na de behandeling met chemoradiatie bestaat uit regelmatig lichamelijk onderzoek (ik neem aan dat je dat bedoeld met observatie). Over aanvullende onderzoeken zoals een scan (MRI of PET-scan) is veel onduidelijkheid.

In het AVL doen we standaard lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek voor de tumormerkstof het SCC iedere 3 maanden gedurende de eerste 2 jaar.  Daarna om het half jaar.

Na de behandeling wordt eenmalig ongeveer 3 maanden na het einde van de chemoradiotherapie een MRI-scan gedaan om het effect van de behandeling te evalueren.

Op dit moment zijn we de resultaten van de behandeling van het anuscarcinoom in heel Nederland aan het evalueren. We kijken ook naar de controle schema's van alle afdelingen. Het doel is om te komen tot een eenduidig advies over de nacontrole in alle ziekenhuizen in Nederland.

Ik hoop dat je vraag zo is beantwoord.

met vriendelijke groet, het experteam anuskanker

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46