Kanker, intimiteit en seksualiteit

Opslaan

Misschien heeft je partner door de ziekte minder zin in seks of er minder energie voor. Of zijn de mogelijkheden op seksueel gebied door de ziekte en/of behandeling beperkt. Daardoor verandert jullie seksleven.

De behoefte aan lichamelijk contact kan verschillen tussen jou en je partner. Bij de een kan de behoefte aan seks juist toe nemen. De ander denkt helemaal niet aan seks. Er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen en dan ook nog tussen mensen onderling.

Het kan ook zijn dat je moet wennen aan het veranderde lichaam van je partner, na bestraling of operatie. Of dat jebang bent de ander pijn te doen.

Was je nooit gewend om samen over seks te praten, dan kan dit nu voor jullie beiden extra lastig en ongemakkelijk zijn

Tips

  • Praat erover. Probeer niet in je eigen hoofd te bedenken wat je partner zou kunnen denken of voelen. Niemand is helderziend. 
  • Probeer seksualiteit te zien als iets dat breder is dan geslachtsgemeenschap en klaarkomen. Ook intimiteit en aanraking kunnen een fijn gevoel geven. 
  • Probeer te herinneren hoe jullie elkaar in andere, moeilijke tijden, vonden. 

Bij vragen of twijfels

Heb je vragen of twijfels rondom intimiteit of seksualiteit? Dan kun je samen met je partner advies of steun vragen van een professionele zorgverlener.

Soms kan het ook helpen om contact te zoeken met lotgenoten. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan de gespreksgroep ‘naasten’ op kanker.nl.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Nies, E. de (ervaringsdeskundige), Drs. Van Walsem-Van Bekhoven (psycho-oncologisch therapeut), Van Zaalen, R. (ervaringsdeskundige), Drs. Vermeer, J. (psycholoog)