’Ik besef nu pas waar ik doorheen ben gegaan’

Carin

Bij Carin (58) sloegen de behandelingen tegen galwegkanker goed aan. Ze krijgt nu meer ruimte in haar hoofd om de afgelopen 5 jaar te verwerken. Carin beseft dat ze al die jaren op ‘standje overleven’ stond. “Ik heb het nodig om er nu wel bij stil te staan. En om nieuwe doelen in mijn leven te zoeken.”

Tekst: redactie kanker.nl, november 2022

“Ik had steeds die 5 jaar in m’n hoofd. Die wilde ik halen. Dat is bijna zover. En het lijkt wel alsof ik nu pas aan het verwerken sla. Alsof ik nu pas besef waar ik allemaal doorheen ben gegaan.

Ik ben blij dat ik leef, echt waar. Maar het leven valt me sinds een paar maanden wat zwaarder. Ik heb op het moment last van depressieve gevoelens. Via de huisarts heb ik een verwijzing gekregen voor een medisch psycholoog. Die weet veel van de invloed die een ziekte als kanker op je kan hebben. Ik heb er wel behoefte aan om met zo iemand te praten. Met een psycholoog praat je toch weer op een andere manier dan met vriendinnen.

Nieuwe doelen zoeken

Ik woon alleen, ik kan niet meer werken en dat is niet altijd makkelijk. Je moet altijd alles uit jezelf halen. Ik merk dat ik dat nu minder goed opbreng. Hoe lief iedereen om me heen ook voor me is. Ik zoek nieuwe doelen in mijn leven. Daar zet ik dan ook stappen voor, zoals zo’n afspraak met een psycholoog.

'Ik reageer goed op behandelingen, dat is mijn geluk.’
 

Lichamelijk is mijn toestand nu stabiel. Ik kreeg mijn diagnose in 2018. Het begon er toen mee dat ik vaak niet lekker was. Ik viel ook steeds bijna flauw als ik opstond. Er is eerst gekeken of ik misschien diabetes had, maar nee. De huisarts verwees me door naar het ziekenhuis om foto’s te laten maken. Mijn lever bleek onder de tumoren te zitten. Aan de structuur van de tumoren konden ze zien dat het eigenlijk galwegkanker was.

Goede reactie op behandelingen

Gelukkig sloeg de chemo aan bij mij. En ik heb in Utrecht radio-embolisatie (SIRT) gekregen. Daarbij wordt de kanker van binnenuit weggebrand. Dit doen ze door via je lies radioactief spul naar binnen te brengen. De combinatie van chemo en radio-embolisatie heeft voor mij supergoed gewerkt. Ik reageer goed op behandelingen, dat is mijn geluk.

Om de 3 à 4 maanden ga ik op controle. In het ziekenhuis maken ze dan een CT-scan en ik krijg een MRI-scan. Komt de kanker weer terug in de lever, dan kan ik nog een keer een radio-embolisatie-behandeling krijgen. Dat geeft wel een soort van vertrouwen.

Ook al gaat het lichamelijk best goed met me, werken kan ik niet meer. Dat mis ik wel, hoor. Ik zorg er wel voor dat ik bezig blijf: het is belangrijk is om structuur in je leven te houden.

Speciale uren in gewone sportschool

Ik ga 2 x per week naar een inloophuis. Soms zitten we daar alleen gewoon gezellig te kletsen. Soms delen we er onze zorgen. Een vriendin nam me een paar jaar geleden mee. Zij kwam er al. En nu kom ik er dus ook regelmatig. Ik kom er niet alleen om te praten trouwens, ik doe er ook aan mozaïeken en vilten.

Daarnaast ga ik ook twee keer per week naar oncologische fitness. Dat zijn speciale uren in een gewone sportschool. Er is dan begeleiding van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in kanker. Op de uren dat ik daar ben, zijn er ook alleen mensen aan het sporten die ook kanker hebben (gehad) of een andere, chronische ziekte.

Oefenen om beter te kunnen wandelen

Bij de fitness doe ik oefeningen om mijn conditie op peil te houden. En om spiermassa te kweken. Beide soorten oefeningen helpen om beter te kunnen wandelen – dat doe ik heel graag. Kunnen blijven wandelen, is daarom voor mij heel erg belangrijk. Voordat ik ziek werd, liep ik bijvoorbeeld de Nijmeegse 4-daagse. Dat lukt niet meer, maar ik ga nog steeds regelmatig met vriendinnen wandelen.

Pas geleden liep ik met een vriendin door Eindhoven. We gingen naar ‘Glow’, het lichtfestival. En toen ineens besefte ik dat even helemaal niet aan de kanker had gedacht. Ik ging helemaal op in dat moment. Wat was dat heerlijk!”

De tips van Carin:

  • Merk je dat je het geestelijk niet (meer) zo goed met je gaat? Praat erover met je huisarts of je specialist en laat je doorverwijzen naar een medisch psycholoog. Ook kan het helpen om een inloophuis te bezoeken.
  • Zorg voor vaste punten op de dag en in je week. Dat geeft je houvast en meer grip op je leven als je niet meer kunt werken.
  • Zorg dat je conditie zo goed mogelijk blijft. Oncologische fitness kan je daarbij helpen.