Wil jij jouw verhaal vertellen over voeding en kanker

Openbaar gesprek
27 maart 2015 om 11.46,
gewijzigd 6 juni 2019 om 13.47
680 x gelezen

Bijna iedereen die met kanker te maken heeft komt vroeg of laat in aanraking met de problemen i.v.m. voeding.

Ikzelf heb kanker in mijn mond gehad wat erg belastend is met eten en drinken. Ik werk veel met de staafmixer om alles zacht te maken. Omdat ik een grote klosprothese moet dragen eet ik ook maar drie keer per dag want eten betekent ook weer mijn hele mond schoonmaken. Probeer wel altijd om zoveel mogelijk alle voedingsstoffen die ik per dag nodig heb binnen te krijgen.

Welke problemen heb jij tijdens en na de behandelingen ondervonden met voeding?

En hoe ben je daar mee omgegaan?

Zou jij jouw ervaringen met ons willen delen?

21 reacties

Als oncologie-diƫtist heb ik mensen jarenlang met adviezen begeleid. Als de tumor in de weg zit of als de behandeling schade in de mond, slokdarm, maag of darm veroorzaakt is het steeds puzzelen op een advies om alle voedingsstoffen die nodig zijn naar binnen te krijgen. De grote lijn bij de aanpak van klachten is inmiddels wel duidelijk, maar wat lukt en wat niet lukt is bij iedereen anders.

Bij zo'n grote klosprothese zijn tussendoortjes en snacks geen goed idee, terwijl dat vaak wel een goed advies is bij moeilijk eten.

Wat heeft bij jou goed gewerkt, toen goed eten lastig werd?

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste jeannev,

Fijn om advies te krijgen van een deskundige op het gebied van voeding.

Het is inderdaad met een klosprothese erg lastig om tussendoortjes te eten terwijl ik weet dat dat best wel belangrijk is als eten moeilijk is.
In het begin heb ik veel babyvoeding gegeten en later steeds meer dingen proberen te eten. Wel of niet met de staafmixer en als het enigszins gaat ook wat zacht voedsel te kauwen. B.v. brood zonder korstjes met zacht beleg. Mijn ervaring is wel dat je niet te vlug moet zeggen dat het niet gaat.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Poem

Toen mijn implantaten zijn geplaatst kreeg ik een enorme allergische reactie in mijn mond die vol met zweertjes kwam te zitten, wat maandenlang heeft geduurd.
Ik werd heel creatief in het uitproberen wat ik wel of niet kon eten moet ik zeggen.
Eerst dacht ik dat ik alleen maar vloeibaar naar binnen kon krijgen en dan nog met mate want alles beet en was pijnlijk.
Maar met verdovende creme eerst aanbrengen kon ik toch beetje bij beetje naar binnen krijgen.
Zo ontdekte ik dat pompoen heel goed te pureren is en een heel zachte smaak heeft.
Ik maakte groente sapjes met zachte vermicelli erdoorheen.
Ook vond ik soms appelmoes met vla , een rare combinatie misschien, maar soms zo fijn om een andere smaak te proefen.
Hoewel melk producten veel slijm gaven .
Ook liet ik een stukje gember weken , niet te lang want dan was het weer veel te scherp.
Gelukkig is het voor mij nu voorbij, maar ik weet hoe erg het is als je niet meer eten kan en wil iedereen heel erg veel sterkte wensen.
Hopelijk worden er ideeƫn uitgewisseld, als lichtpuntjes weer iets anders te kunnen proberen.
groetjes tiny.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Beste mikmak,

Dat verwacht je toch niet, laat je implantaten zetten en dan krijg je zo'n nare reactie in je mond.
Het is ook mijn ervaring dat je heel creatief wordt en vanalles  uit gaat proberen. Pureer ook ooit de gekste combinaties, maar goed als de smaak maar goed is en het naar binnen krijg. Zeg vaak: de ene dag eet ik rood en de andere dag groen.
Melk en melkproducten zijn niet de oorzaak van slijm maar kunnen wel een plakkerig gevoel in de mond geven. Daardoor lijkt het alsof er extra slijm gevormd is. De slijmvervorming wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door de tumor, medicijnen en een droge mond.

Heel hartelijk dank voor jouw ideeƫn en erg fijn voor je dat je geen last meer van je mond hebt en weer lekker kunt eten. Geniet daar van.
Ook voor jou heel veel sterkte en hartelijke groeten.

Poem.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo ik ben Wim 59 jaar 'oud' en drager van het Lynch-polypolis (HNCCP) syndroom en ben vanaf mijn 12e al onder 'controle'. Ondanks die controles kreeg in 2001 een dunnedarm tumor (niet ontdekt, maar door klachten aan het licht gekomen) dit was zonder uitzaaiingen dus geen verdere nabehandeling. In 2009 huidkanker, ook dit was zonder uitzaaiingen, vorig jaar kreeg ik een tumor in de ureter, ook dit was niet aan het licht gekomen tijdens de jaarlijkse controles maar a.d.h.v. klachten.

Nu was het zo ver verstrengeld dat het niet in 1 keer in ons regio ziekenhuis te verwijderen was, nier en een stuk van de ureter had men verwijderd, echter een stuk ureter dat vergroeit was met de rugspier kreeg men er niet uit, het advies was bestralen. Na een second opinion in het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam werd besloten eerst 8 x te chemoƫn en daarna een 2e operatie, dit is afgelopen februari succesvol uitgevoerd, op het oog is alles eruit en schoon, in mei volgt een petscan.

Nu heb ik niet zozeer een probleem met voeding, maar na de chemo's is mijn smaak veranderd.
Zo proeft alles anders dan ik gewoon ben, ik kan niet goed beschrijven wat ik precies 'proef' ik ruik namelijk continue een soort chloor of zoutige lucht, ik vergelijk het een beetje als je achterover in een zwembad valt, dan heb je ook een tijdje zo'n vreemde smaak/geur. Ik merk het vooral als ik iets ga koken en op 'smaak' ga maken, de andere vinden het dan vaak veel te scherp of te kruidig, terwijl ik het dan nog een beetje flauw vind. Is dit herkenbaar? en zal de smaak weer terugkomen? 
Mijn laatste chemo was 27 december 2014.
Alvast bedankt

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste WimV,

Als ik het allemaal lees wat je allemaal ivm kanker hebt moeten doorstaan is dat erg heftig. Goed dat je voor een second opinion bent gegaan en dat de operatie in het AVL, naar het zich laat aanzien, goed gelukt is. Heel veel sterkte in mei met de petscan.

Dat na de chemo's je smaak veranderd dat komt helaas vaak voor. Wat je voor de behandeling lekker vond kan je na de behandeling helemaal tegenstaan, of andersom. Bij veel patiĆ«nten herstellen de smaak en de reuk zich maar soms zijn het echter ook blijvende klachten. Omdat de ervaring van reuk en smaak vaak samengaan is het misschien een idee om eens contact te zoeken met de Gelderse Vallei in Ede zij zijn een gespecialiseerde kliniek in reuk-en smaakproblemen.

Probeer voor jezelf  uit te zoeken op welke temperatuur en hoe je het eten op smaak brengt, zodat dat op die manier het beste bij jou past. Voor iedereen is dit weer anders. Zorg er ook voor dat je  voldoende drinkt, dat helpt ook bij een vieze smaak in de mond.

Jouw chemo's zijn nog niet zo erg lang geleden, geef het allemaal even de tijd om te herstellen, daarbij wens ik je heel veel succes en sterkte.

Hartelijke groeten Poem.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste WimV

Heel lastig, die smaak- en reukveranderingen, want eten is niet alleen noodzakelijk voor de gezondheid, maar moet ook wel een beetje leuk zijn. Behalve door chemo kan het ook optreden na een operatie en maanden aanhouden. De reden is niet altijd duidelijk, maar het lijkt het gevolg te zijn van een ontregeling in de lichaamshuishouding veroorzaakt door de behandeling Ć©n door het herstel.

Kennelijk liggen je smaakdrempels nu hoog, zodat je veel sterke smaken nodig hebt om zelf te proeven en om over de zout- en chloorbijsmaak heen te komen. Misschien heb je iets aan het kookboekje: 'Gezond eten rond chemotherapie' van JosƩ van Mill. Zij geeft praktische oplossingen voor de verschillende smaakproblemen en als je een beetje van koken houdt en in de keuken uit de voeten kunt, staan er leuke recepten in. Jammer is wel dat de teksten over voeding, die tussen de recepten door staan, nogal wat fouten bevatten, maar de kook-suggesties zijn goed. Het kookboekje is beschikbaar in de bibliotheek van kanker.nl.

Ik hoop voor je dat de smaak- en reuk weer enigszins normaal worden.

Vriendelijke groet

jeannev

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dankjewel Jeanne,

Had min of meer in de 'wandelgangen' in het ziekenhuis ook al gehoord dat smaakverlies wel tot 1 jaar of soms langer kan duren, jouw reactie sluit hier wel op aan. Ik zal zeker het kookboek bekijken den de fouten neem ik voor lief,

Groeten Willem
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo,

Nog een aanvullende vraag/thema, je leest nogal eens over voedings- suplementen tijdens of kort na een chemo kuur, mijn behandelende oncoloog gaf aan dat dit geen zin heeft, tenzij er een ernstig tekort ontstaat van een bepaalde stof/vitamine of dat het 'herstel' van het bloed niet goed verloopt, maar daar zijn dus ook de controles voor.

Nu las ik een publicatie dat het nuttigen van vette vis (veel omega 3 dus goed voorje ?!?!) juist wordt afgeraden.  Bepaalde vetzuren in visoliesupplementen en vette vis (m.n. haring en makreel) maken kankercellen ongevoelig voor chemo. Het onderzoek staat in JAMA Oncology: http://mi8.ly/wv9a6i.

Deze publicatie is overgenomen door het KWF (zie hier).  
De vraag is nu of de oncologen deze info ook delen met hun patiƫnten en dus een voedingsadvies geven in lijn met deze publicatie, of hebben we hier weer een 'broodje aap' verhaal?
Groeten Willem
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51

Beste WimV

Het is geen broodje aap verhaal. Onderzoekers vinden voortdurend nieuwe inzichten en dat is goed, want dat brengt de behandeling verder.

Vette vis is een prima voedingsmiddel, vooral ter voorkoming van hart- en vaat ziekten. Goed dus om regelmatig te gebruiken. Maar soms even niet. Want het maakt sommige soorten cytostatica bij toediening minder werkzaam en dat is niet de bedoeling. Op de voedingssite www.voedingenkankerinfo.nl vind je de uitleg. Kortdurend d.w.z. 24 uur voor en na de toediening van platinen geen vette vis (haring, makreel, sardines, ansjovis, zalm en tonijn), geen visoliecapsules, geen voedingsmiddelen waaraan omega-3 vetzuren zijn toegevoegd (staat op de verpakking) en geen medische voedingen met visvetzuren. Daarna is het goed om weel wel vette vis te gebruiken, vanwege de gunstige eigenschappen. De oncoloog en oncologieverpleegkundigen weten welke cytostatica relevant zijn. Zij hebben intussen de informatie overgenomen en in de behandeling ingevoerd. Dat is heel recent, want het bericht is ook pas 4 weken oud.

Overigens is het een goede richtlijn om bij een behandeling niets op eigen houtje te slikken, maar dat altijd met de oncoloog te bespreken. Het kan zijn dat een supplement, hoe goed ook, net averechts werkt. Vreemd is wel dat bij onderzoek blijkt dat het merendeel van de slikkers dat niet met de arts of verpleegkundige bespreekt. Jammer en onverstandig.

Groet

jeannev

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Toen ik met (borst)kanker werd geconfronteerd ( voor de tweede keer en nu met uitzaaiingen in de botten) ben ik me direct in voeding gaan verdiepen. Ik ben ervan overtuigd dat er een relatie is tussen voeding en kanker. Dat begon al met de voorbereiding voor de PET/CT scan. Geen suiker nemen. Kort gezegd, kanker wordt onder meer gevoed door suiker. Dus gebruik ik geen of zo weinig mogelijk suiker. Daarna ben ik verder gaan zoeken. Je moet wel met gezond boerenverstand het kaf van het koren scheiden, maar hier ben ik op uitgekomen: iedere ochtend bio havermouth van ekoland met blauwe bessen.Blauwe bessen zijn echt heel goed en gebruik ik al dagelijks vanaf het begin in juli. Daarnaast vers fruit, ook wel in blender en dagelijks een avocado, bij iedere warme maaltijd een capsule kurkuma en en capsule curcumine, lijnzaadolie, hennepzaadolie, biologische bijenpollen van de imker, zes druppels CBD. ( Ik heb ook de THC versie uit Haarlem laten halen, dat heb ik een keer gebruikt op een avond ingenomen, maar pas de volgende dag kwam dit keihard bij me binnen en zweefde voor mijn gevoel boven de pannen. Dus dat heb ik even apart gezet. Verder eet ik bij voorkeur roomboter, gebruik ik alleen volle yoghurt van de Zuivelhoeve en karnemelk in een fles van de Weerribben. Ik ben ook een tijdje gestopt met vlees en aardappelen maar toen ik maar af bleef vallen ben ik weer met "dat" eten begonnen. Ik weeg nu steeds tussen de 61 en 62 kg.
Afijn, dit is dus met voeding mijn persoonlijke behandelplan, misschien kan het een inspiratie voor je zijn. heb je zelf nog suggesties, dan houd ik me natuurlijk aanbevolen.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Lisdodde,

Wat ontzettend naar dat je na 2 keer borstkanker nu uitzaaiingen in jouw botten hebt.
Goed van je dat je je zo met voeding bezig houdt. Dit is voor iedereen goed en zeker voor mensen die ziek zijn. Dat suiker kanker voedt is nooit wetenschappelijk bewezen.
Op www.voedingenkankerinfo.nl kun je er erg veel over lezen.

Als jij je goed voelt bij de voeding die je tot je neemt, het lekker vindt en je op een mooi gewicht blijft zou ik daar zeker mee doorgaan. (Voorzichtig met cannabis...:) )

Heel graag wens ik je heel veel sterkte met alle behandelingen die nog komen gaan.
Probeer als het enigszins gaat zo veel mogelijk in beweging te blijven zodat je jouw conditie redelijk op peil kunt houden en als alles weer wat in rustiger vaarwater komt jullie nog veel mooie reizen kunnen maken.

Hartelijke groeten Poem.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Dat suiker kanker voedt is nooit wetenschappelijk bewezen.

dit staat haaks tegenover de waarheid! dat suikers en nep- suikers, zoals aspartaam kanker veroorzaakt en voedt!

Laatst bewerkt: 29/04/2019 - 16:53

Beste  vladyriny

Over suiker in relatie tot kanker zijn veel verhalen in omloop. Soms waar, soms een beetje waar, soms onwaar. Gelukkig is er inmiddels veel wetenschappelijk bekend. En daaruit komt naar voren dat

Een goede voeding kan wel bijdragen aan het voorkomen van kanker. De 10 regels met uitleg is te vinden op http://www.voedingenkankerinfo.nl/kankerpreventie/.

Vriendelijke groet

jeanne vogel

Laatst bewerkt: 03/05/2019 - 13:28

Beste Jeannev,

Een hele goede uitleg over suiker mbt kanker. Dank je wel.

Hartelijke groeten,Poem.

Laatst bewerkt: 04/05/2019 - 18:42
Beste Poem, bedankt voor je reactie en bemoedigende woorden, dat doet met zeker goed.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Graag gedaan Lisdodde, fijn dat het je goed doet.

Een warme groet, Poem
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

(slechte en verkeerde) voeding staat op nr. 1 als oorzaak van kanker.

fastfood, pizza's, alcoholische dranken, light producten, (nep) suikers (zoetigheden) zijn voedingsbronnen voor kankercellen, kant en klaar maaltijden, vlees, zuivel, etc...

neem meer groenten en fruit, vooral meer kruiden!

Groet Riny

Laatst bewerkt: 29/04/2019 - 16:48

beste vladyriny

Roken is helaas nog steeds de belangrijkste oorzaak van kanker.

Maar met voeding valt ook winst te behalen. De 10 voedingsregels die aantoonbaar bijdragen aan het verlagen van het risico op kanker lees je in http://www.voedingenkankerinfo.nl/kankerpreventie/. Een ruim gebruik van groente en fruit hoort bij een van de basisregels, naast het voorkomen van overgewicht en voldoende lichaamsbeweging. Kruiden zijn prima om de voeding smakelijk en aantrekkelijk te maken, maar hebben geen specifieke werking ten aanzien van kankerpreventie.

Vriendelijke groet

jeanne vogel

Laatst bewerkt: 03/05/2019 - 13:35

Beste Jeannev,

Doet al 11 jaar onderzoek aan voeding en ziekten; de voedingsindustrie is een corrupte ziekmakende systeem waarin opzettelijk chemische toevoegingen de mensen opzettelijk (dodelijk) ziek maken; o.a. E-nummers, bewaarmiddelen, synthetische chemische zoetstoffen en (teveel) suikers, voeding die men niet is gemaakt voor de mens > de zuivelindustrie, etc...

Voeding staat (was altijd) op nr 1 als oorzaken van vele ziekten, ook kanker!

Roken staat op nr. 2 als oorzaak van kanker en andere ziekten.

Groet

Laatst bewerkt: 06/05/2019 - 15:54