Openbaar gesprek
25 november 2018 om 19.16,
gewijzigd 25 november 2018 om 19.17
2851 x gelezen

Hallo iedereen.

Ik lees veel over het gebruik van kurkuma.Zijn hier mensen te vinden die er ervaring mee hebben? 

MVG van Richard.

4 reacties

Beste Today

Met enige regelmaat duikt discussie over het gebruik van kurkuma bij kanker op. De achtergrond is dat bij proefdieren het inspuiten van de werkzame stof (curcumine) in de tumor de tumor deed verminderen. Bij mensen werkt dat echter niet zo omdat in het maagdarmkanaal de curcumine wordt afgebroken en daardoor de tumor niet kan bereiken. Er lopen wel onderzoeken om te bekijken of en hoe curcumine bij mensen toch de tumor zou kunnen bereiken, maar die inspanningen hebben tot heden toe nog geen positief resultaat opgeleverd. 

Er is geen bezwaar tegen het gebruik van kurkuma in gerechten.

Meer over kurkuma kunt u lezen op http://www.voedingenkankerinfo.nl/kurkuma-werkzaam-bij-de-behandeling-v…

Vriendelijke groet

Jeanne Vogel, oncologie diëtist

Laatst bewerkt: 30/11/2018 - 11:19

Beste Richard,

De moderator heeft gelijk dat de werkzame stof in kurkuma wordt afgebroken voordat het de tumor kan bereiken. Je hebt dus niets aan een gewoon kurkuma extract, ook niet wanneer er zwarte peper of gember aan is toegevoegd. Maar de wetenschap heeft niet stilgestaan dus zoek eens met Google op "liposomale curcumine". 

Mijn ervaring met deze vorm van curcumine: onlangs heb ik 20 bestralingen van de nek gehad, de laatste bestraling was afgelopen dinsdag. Ik heb vooraf aan de radiotherapie veel tijd gestoken in zoeken naar relevant wetenschappelijk onderzoek en veel gevonden. O.a. dat curcumine tumoren gevoeliger maakt voor radio- en chemotherapie en dat is pas echt interessant, zie bijvoorbeeld: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24144778.

Dit is maar 1 onderzoek, er is veel meer te vinden. Tijdens de radiotherapie heb ik de liposomale vorm van curcumine (curcumine "verpakt" in vetbolletjes) ingenomen en ik blijf ermee doorgaan. Vooralsnog heb ik weinig tot geen last van bijwerkingen van de radiotherapie. Wat niet is, kan natuurlijk nog komen maar ik heb er vertrouwen in dat het goed blijft gaan.

Groeten van Irene2

 

Laatst bewerkt: 07/12/2018 - 14:17

Beste Irene2

Inderdaad, wetenschappers zijn permanent bezig met onderzoek en dat levert vaak nieuwe inzichten op. Maar dit artikel uit 2013 draagt daar nog niet aan bij. De werkzame stof curcumine uit kurkuma is ook hier alleen in reageerbuizen en op proefdieren getest. Het gunstig effect op tumoren in die situaties was al bekend, maar het is altijd fijn als dat nog een keer wordt bevestigd. 

Het probleem is nog steeds dat het niet is gelukt bij mensen om de curcumine op een veilige manier in het bloed en vervolgens in de tumor te krijgen. Onderzoeken zijn wel bezig, maar duren helaas altijd langer dan je zou willen. Voorlopig verandert er dus nog niets aan het advies.

Vriendelijke groet

Jeanne Vogel 

Laatst bewerkt: 08/12/2018 - 14:54