Zou dit anders kunnen?

Twee dagen voor de afspraak voel ik een lichte kriebel in mijn buik. De hele voorgaande week heb ik veel afleiding gezocht en dat is gelukt. Maar nu...nu begint het toch spannend te worden. Ik probeer me te concentreren op mijn werk. Dat lukt niet. Wat als het toch niet goed is? Snel corrigeer ik mezelf: het heeft geen zin om dat te denken. Nadenken over slechte scenario's hoeft pas als ze voor mijn neus staan.

Wat zou het heerlijk zijn als ik weer door kan met mijn leven. Want zo voelt het voor mij: ik sta een week stil terwijl ik wacht op de uitslag van mijn scan. Ik kan het moeilijk accepteren dat er mensen zijn die wél al weten hoe het zit (artsen, laboranten die het onderzoek gedaan hebben). Zij hebben kennis over hoe mijn leven verdergaat: staat het weer op zijn kop of kunnen we 'gewoon' door?

Dan is het moment van de afspraak er.  Met klamme handen zitten we in de wachtkamer. Om ons heen zoveel mensen die dezelfde angst hebben of kennen. 'Dag dokter'. 'Je hebt een scan gehad. Die is goed'. Opluchting alom. Ik kan weer even door!

Na het goede nieuws denk ik na over wat ik anders zou willen doen in deze situatie. Wil ik de uitslag liever telefonisch zodat ik niet in de wachtkamer hoef te zitten met klamme handen? Wil ik de uitslag  meteen na de scan horen? Daar ga ik de komende tijd over nadenken. 

2 reacties

Rot is dat wachten hè? Het ziekenhuis waar ik patiënt ben, zet de uitslagen van scans (en andere onderzoeken) zodra ze beschikbaar zijn in het electronisch dossier. Bij mijn laatste ct-scan stond de uitslag er al toen ik thuis kwam.  Je kunt dan zelf kiezen of je zelf al kijkt in dat dossier  of niet. Ik doe dat wel: of het nou goed of slecht nieuws is, ik zie het liever in een veilige omgeving thuis dan in een spreekkamer. Bovendien geeft het me tijd om nog even na te denken over vragen die ik heb voor de ziekenhuisafspraak een paar dagen later; direct na een uitslag ben ik daarvoor niet gefocust genoeg. 
Die paar dagen wachttijd is natuurlijk ook meteen een nadeel: als een uitslag vragen oproept die je meteen zou willen stellen, moet je toch nog even wachten.  
Ik ken ook mensen die uitslagen liever niet zelf lezen omdat ze twijfelen of ze de cv kennis hebben om ze te kunnen interpreteren.  Dat  kan ook nog een punt zijn. 
Ik ben blij dat de mogelijkheid er is om al snel zelf uitslagen te zien. 

Laatst bewerkt: 26/01/2022 - 09:32