Verloren tijd

Bel gratis de kanker.nl infolijn op werkdagen tussen 12:00 en 17:00 op 0800-0226622

Vorige week had ik bij de kanker.nl infolijn een meneer aan de telefoon. Hij was bang, bang voor het coronavirus. Hij en zijn vrouw wonen samen in 1 huis maar blijven ver bij elkaar vandaan. Hij brengt de dagen door op zijn ‘eigen kamer’. Hij valt namelijk in de kwetsbare groep en wil geen risico lopen om het coronavirus te krijgen.

Behandeling uitgesteld
Deze meneer wil zelfs niet even een kopje koffie drinken in de tuin met zijn vrouw. Als ik hem vraag waar hij bang voor is vertelt hij dat de behandelingen voorlopig zijn uitgesteld. En dus heeft hij angst voor wat dat betekent voor zijn toch al korte levensverwachting en wat het betekent voor zijn ziekte, voor de groei van de kanker.

Maar hij is ook bang kostbare tijd te verliezen. Tijd waarin de afstand tot zijn kinderen en kleinkinderen groot is en hij niet weet hoeveel van deze kostbare tijd nog over is als de coronacrisis voorbij is. Tijd waarin hij niet met zijn kinderen en kleinkinderen een weekendje weg kan, even kan lunchen met zijn vrouw in hun favoriete restaurant of een drankje kan doen op een terras. Tijd waarin hij geen herinneringen kan maken.

Daarnaast is hij ook bang voor het coronavirus zelf, want als hij het virus krijgt dan is de dood dichterbij dan ooit. Zijn arts heeft in een gesprek al duidelijk gemaakt dat hij met zijn kanker een zeer kleine kans heeft om het virus te overwinnen.

Eenzaam
De gesprekken die wij voeren met patiënten en naasten bij de kanker.nl infolijn gaan de laatste weken bijna alleen nog over corona en kanker. Deze meneer belde ons ook omdat hij zich eenzaam en alleen voelde. Teruggetrokken op zijn kamer probeert hij de dagen door te komen, zonder bezoek en aanspraak van anderen, en met zo min mogelijk contact met zijn vrouw.

Eigenlijk gaan de meeste gesprekken in deze coronatijd over de angsten en onzekerheden van patiënten en hun naasten. Wij kunnen deze angst en onzekerheden niet wegnemen, maar kunnen wel luisteren naar wat er in iemand omgaat. We bespreken wat zou kunnen helpen om deze moeilijke tijd door te komen.

Sluit je niet op
Zo kan deze meneer echt wel met zijn vrouw een kopje koffie gaan drinken in de tuin. Hij hoeft zich niet op te sluiten. Hij vertelde ook dat hij graag fietst, maar dat hij de straat niet meer op durft uit angst om het virus op te lopen. Ook dit zijn afwegingen die een ieder voor zichzelf moet maken. Bewegen is goed voor iedereen, in welke vorm ook. Al is het maar een frisse neus. Het helpt je je gedachten te ordenen en het geeft energie. Als deze meneer een moment op de dag kiest dat het niet zo druk is op straat en hij houdt zich verder aan de richtlijnen (afstand, handen wassen, grote groepen vermijden) dan kan hij best een stukje gaan fietsen.

Belangrijk is het om in deze tijd energie te halen uit die dingen die je wel kunt doen: in de tuin rommelen, videobellen met familie, een boek lezen, appjes sturen, schilderen, puzzelen, handwerken of klusjes in huis. Ook yoga, mindfulness of andere ontspanningsoefeningen kunnen daarbij helpen. Dit kan ook online. We moeten in deze tijd proberen afleiding en ontspanning te vinden in dingen die we leuk vinden.

Aan het eind van de dag sluit ik mijn computer af en loop vanuit mijn werkkamer de trap af naar beneden. Ook wij werken thuis in coronatijd. Op de radio hoor ik het liedje van Guus Meeuwis, Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug. In gedachten ben ik bij deze meneer en bij alle mensen die ik vandaag gesproken heb.

Mariska, Voorlichter kanker.nl infolijn
 

Tips om met angst om te gaan
In tijden van onzekerheid heb je misschien behoefte aan extra ondersteuning of juist afleiding. In de video hieronder geeft psycholoog Marije van der Lee 4 handige tips.

Meer lezen?

  • Praten lucht op! Bel, chat of mail voor een luisterend oor met Mariska of een van haar collega’s bij de kanker.nl infolijn.
  • In onze online community vind je gezelschap en steun.
  • Beweeg veilig en vanuit huis met de do-it-yourself-video’s van de oncologiefysiotherapeut. 
  • Online is er veel hulp en ondersteuning te vinden voor mensen met kanker en hun naasten.
  • Kom je er zelf niet uit? Bel dan de huisarts en vraag om een doorverwijzing naar een psycholoog. Deze zorg is ook nu gewoon (digitaal) beschikbaar.