Coronavirus

Blijf met klachten naar uw (huis)arts of zorgverlener gaan De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) en alle voorzorgsmaatregelen hebben invloed op de behandelingen van kanker. Het kan voorkomen dat uw behandeling is aangepast of uitgesteld. Door afname van het aantal coronapatiënten wordt de reguliere zorg inmiddels steeds meer opgepakt. Ook de ondersteuning van mensen die leven met en na kanker en hun naasten kan in veel gevallen in aangepaste vorm plaatsvinden. Belangrijk is dat u met klachten en problemen contact opneemt met uw (huis)arts of zorgverlener.

Mogelijkheden voor zorg
Voor een deel kunt u zorg, hulp en begeleiding op afstand krijgen, in plaats van in de behandelkamer. Bijvoorbeeld via (beeld)bellen, e-mail, patiëntenportaal of telefoon. Soms kunt u uw zorgverlener wel bezoeken, maar dan op een aangepaste veilige manier. Hieronder de laatste stand van zaken van een aantal soorten zorgverleners.

Psychosociale zorgverleners
Psychosociale zorg is beschikbaar. Via telefonisch contact en (beeld)bellen kunnen de intake en veel behandelingen doorgaan. Vanaf 11 mei mogen de praktijken en centra verder opstarten met aangepaste maatregelen.

Fysiotherapeuten
Vanaf 1 mei zijn veel fysiotherapiepraktijken weer open. Sommige behandelingen kunnen weer in de praktijk plaatsvinden met aangepaste maatregelen. Meer informatie.

Diëtisten
Advies en begeleiding bij voeding en dieet is mogelijk. Via telefonisch contact en (beeld)bellen kunnen de afspraken doorgaan. Vanaf 11 mei mogen de praktijken verder opstarten met aangepaste maatregelen. Overige paramedische beroepen
Vanaf 11 mei kunnen de overige paramedische beroepen zoals ergotherapeuten, huidtherapeuten hun zorg en hulp opstarten met aangepaste maatregelen. Kappers, pedicures, masseurs en schoonheidsspecialisten
Vanaf 11 mei mogen de praktijken van de masseurs, kappers, pedicures en schoonheidsspecialisten weer open met aangepaste maatregelen. Inloophuizen
Vanaf 2 juni hebben een aantal inloophuizen, met de nodige voorzorgsmaatregelen, hun deuren weer geopend voor mensen die leven met en na kanker. Daarnaast zijn de meeste inloophuizen bereikbaar per email of telefoon. Bijvoorbeeld voor een gesprek met een vrijwilliger en steeds meer ook voor online activiteiten.  Ook voor andere soorten zorgverleners is in veel gevallen nog steeds hulp en begeleiding mogelijk. Neem contact op met uw zorgverlener voor meer informatie.

Online programma’s en hulpaanbod
Ook zijn er verschillende online programma’s beschikbaar die u zelfstandig kunt volgen. Of is er ander hulpaanbod op afstand. Hieronder een overzicht van een deel van het beschikbare aanbod. Voor meer online aanbod kunt u zoeken op onderwerp binnen de Verwijsgids Kanker.

Meer informatie voor mensen met kanker en hun naasten
> coronavirus en kanker, Kanker.nl
> coronavirus en kanker, NFK
> coronavirus en AYA's (Adolescents & Young Adults)
> coronavirus en palliatieve zorg 
> speciale adviezen voor mensen met kanker (Wereld Kanker Onderzoek Fonds)
> bewegen in tijdens van corona (Voedingenkankerinfo)
> speciale adviezen over voeding voor mensen met kanker (Voedingenkankerinfo) Meer informatie voor zorgverleners
> Federatie Medisch Specialisten
> RIVM

63 resultaten gekoppeld aan dit onderwerp: