Help ik ben zo vergeetachtig

Ik heb een mevrouw aan de telefoon, een moeder van 2 jonge kinderen. Ze vertelt dat ze ruim een half jaar na de behandeling nog steeds last heeft van vermoeidheid, maar ook dat ze zo vergeetachtig is en zich niet meer zo goed kan concentreren. Niet alleen thuis maar ook op haar werk loopt ze daartegenaan.  Ze kan geen 2 dingen tegelijk meer doen. Ze vertelt dat als de kinderen uit school komen terwijl ze staat te koken, ze de draad kwijtraakt en niet meer precies weet wat ze moet doen. Soms valt ze dan uit naar de kinderen. Achteraf voelt ze zich daarover erg schuldig.

Na lange tijd thuis wil ze graag weer aan het werk. Maar dat valt zo tegen. Ze vergeet wat ze zou gaan doen, heeft weinig concentratie en er komt weinig uit haar handen. Na een vergadering kan ze niet navertellen waar het over ging. En dat terwijl ze altijd actief, alert en gefocust was. Ze kent zichzelf niet terug.

Ze vraagt of dat vaker voorkomt of dat ze de enige is. En hoe dat kan.

Als voorlichters horen we vaker verhalen van mensen die problemen hebben met geheugen en concentratie na de behandeling. Het wordt met een mooi woord cognitieve problemen genoemd. Dit betekent dat iemand moeite heeft met onthouden en verwerken van informatie en problemen heeft met organiseren en plannen.

Het moet naar en beangstigend zijn als je merkt dat dingen die vanzelfsprekend waren ineens niet meer lukken.  Als ik mevrouw vertel dat dit vaker voorkomt en ze niet de enige is die hier last van heef, hoor ik opluchting bij haar. Ze dacht dat het aan haar lag.

Geheugenproblemen komen vaker voor bij mensen die een behandeling voor kanker hebben (gehad). Het kan in elke fase van de ziekte ontstaan, ook aan het begin. Het is nog niet precies duidelijk waardoor cognitieve problemen ontstaan. Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Verschillende zaken lijken een rol te spelen, zoals: ernstige vermoeidheid, angst of depressie. Maar ook een behandeling met sommige chemotherapie kan invloed hebben, net als  hormonale therapie, andere medicijnen of ziektes.

Je hoort vaak over het chemobrein. Chemotherapie kan ook problemen met het geheugen veroorzaken, maar dat is niet bij alle chemo en ook niet bij iedereen. Problemen met het geheugen komen ook voor bij mensen die géén chemotherapie hebben gehad, maar andere behandelingen.

Is er wat aan te doen?
Problemen met je geheugen zijn niet met een pilletje op te lossen. Maar er is vaak wel wat aan te doen. Bespreek je klachten met je huisarts of specialist en bekijk samen wat jou kan helpen. Ben je ook flink vermoeid, heb je last van angst of somberheid, dan wordt aangeraden eerst met deze klachten aan de gang te gaan. De geheugenproblemen worden dan vaak ook minder. Je kunt voor hulp terecht bij bijvoorbeeld een maatschappelijk werker, fysiotherapeut of psycholoog.

Je kunt het beste terecht bij een hulpverlener die werkt met mensen die kanker hebben.

Blijf je veel klachten houden dan kan je arts je verwijzen naar een neuropsycholoog of een medisch psycholoog om te kijken of je in aanmerking komt voor cognitieve revalidatie.

Werk
Veel mensen die  hun werk weer oppakken herkennen deze problemen. Hierdoor kan stress en onzekerheid ontstaan. Maak duidelijke afspraken met de bedrijfsarts en je directe leidinggevende over met welke werkzaamheden je begint en voor hoeveel uur. Bouw je werk en uren langzaam op en wees hierover duidelijk naar je collega’s. Zo weten ze beter wat ze van je mogen verwachten. Lees ook onze informatie over werk en kanker.

Ervaringen delen?
Wij zijn benieuwd of er mensen zijn die zich in deze problemen herkennen. Heb je wellicht nog tips voor anderen? Plaats ze dan hieronder in een reactie. Je kunt ook kijken in 1 van de gespreksgroepen, bijvoorbeeld in Gevolgen van chemotherapie. Of start zelf een gesprek in de voor jou betreffende groep. Zelf een blog schrijven kan ook!

Ook kan je altijd met vragen of een luisterend oor bij ons terecht. Bel de kanker.nl infolijn op 0800-0226622 (ma t/m vrij van 12.00 tot 17:00 uur). Je kunt ook met ons mailen of chatten.

Suzanne, voorlichter kanker.nl infolijn

10 reacties

Dit herken ik dus ook bij mezelf. Ik heb exact hetzelfde gekregen.  DEnk zelfs soms dat ik dement aan het worden ben zo erg heb ik het. Ik heb hier met de oncoloog over gesproken die zei dat het wel een jaar kon duren voordat dit beter werd. Ik hoop het dus......

Laatst bewerkt: 16/09/2020 - 11:12

ik ben ex patiënt nu 5 jaar geleden de laatste behandeling gekregen en heb nog steeds last van moeheid en ben ook vergeetachtig( dit word ook de chemobrein genoemd), er word op dit vlak nog oneindig veel onderzoek gedaan, want jaren na de behandeling kunnen de symptomen alsnog de kop op steken. alleen wordt hier geen link gelegd net als de hand en voetproblemen na chemo behandelingen. ik ben een oncologisch voetzorgverlener en heb hierover enorm veel ervaring opgedaan en ga jaarlijks de verplichte bijscholing volgen. COLLEGA'S kan je terug vinden op de pagina van oncologisch voetzorg verlenen-r die sinds enkele maanden online is

wij hebben geleerd de problemen te herkennen, de voet te screenen een adequate voetzorg te verlenen en dit in samenwerking met het oncologisch behandelteam.

indien er voet of handproblemen opduiken probeer de link te leggen naar eerder behandelingen, het kan een stap vooruit zijn in de behandeling ervan en contacteer een gediplomeerd en erkende oncologische voetverzorger.

Laatst bewerkt: 16/09/2020 - 11:28

Beste Pierrewiet,

Dankjewel voor je reactie. Wat fijn dat je je ervaring als oncologisch voet verzorger met ons deelt.  Het is zeker heel belangrijk om met voetproblemen, welke veroorzaakt worden door de behandelingen, naar een deskundig zorgverlener te  gaan.

De link naar de lijst met oncologisch voetverzorgers vind je ook op kanker.nl  onder Hulp en ondersteuning, https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/themas/7/20

hartelijke groet,

Suzanne voorlichter infolijn

Laatst bewerkt: 17/09/2020 - 16:57

Ook ik had na behandeling Borstkanker 2015 / operatie/ 21 bestralingen/ FEC (3x) en Taxotere (3x) last van concentratie problemen. 
ik kon geen gerecht meer uit een menukaart kiezen... men tipte me met COGMED training. 
Ik heb deze training afgerond ( met plezier en uitdaging) en heb er veel profijt van gehad!! 
Ik moet wel zeggen dat ik er erg serieus mee om ben gegaan! 
Ik ben erg blij met mijn zelfvertrouwen en zou de cursus zó weer overdoen! 
Misschien iets om eens over ná te denken! 

 

Laatst bewerkt: 16/09/2020 - 18:30

Ik ben Inmiddels 1 jaar weer volledig aan het werk, en daarvoor  1/2 jaar opbouw na chemo.  Inmiddels is m'n geheugen wel een stuk beter dan een jaar geleden. Ik werk hele dag met mijn hoofd, en de vermoeidheid elke werkdag en zeker aan het eind van de week is daardoor behoorlijk.

Laatst bewerkt: 16/09/2020 - 19:55

Hoe herkenbaar is dit, niet alleen vergeetachtig maar ook soms niet meer weten hoe of wat en 2 minuten later weer wel. Werkt je brein door de chemo voor sommige dingen ook trager?

Laatst bewerkt: 17/09/2020 - 21:44

Beste Cabbie72,  

Het brein kan zeker trager werken. Het kost vaak meer tijd om informatie te verwerken, het duurt langer om het in je op te nemen. Je kunt hier meer over lezen op de volgende pagina's op kanker.nl , https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/werk-en-kanker/werk-en-kanker…; en bekijk ook het filmpje daarin wordt dit besproken. 

hartelijke groet,

Suzanne, voorlichter Infolijn

Laatst bewerkt: 21/09/2020 - 13:41

Volgens mij hebben mensen die een operatie en bestralingen hebben gehad dit probleem ook. Herkennen jullie dit ook?

Laatst bewerkt: 20/09/2020 - 22:05

goede middag, 

Vriendelijke dank voor deze zeer waardevolle informatie.

Ik ben ex patient met een behandeling in 2015 van 8 x chemo en hormoontherapie. Ik ben erg snel weer voor 100% aan het werk gegaan, wat goed mogelijk was door de empathische omgeving waarin ik werk. Het gevolg van alles was een ontzettend goed gevoel met een soort van ontkenning en bagatellisering van bepaalde problemen, zoals neuropathie, inderdaad ook vergeetachtigheid, concentratieproblemen. Daar was weer het gevolg van dat ik na 7 jaar een soort van fysieke uitputting kreeg, wat weer leidde tot mentale en fysieke problemen. Het jaar 2022 stond dus in het teken van psychologen, fysiotherapie, en nu 1 dag in de week minder werken, dus ook werken aan de rust etc. Feit is wel dat het moeilijk is privé alles weer in lijn te krijgen. Ik heb een grote vriendenkring die in de moeilijke tijd zo voor je dààr was, dat je het gevoel krijgt weer 100% mee te doen nadien, terwijl zelfs na 7 jaar dit eigenlijk niet meer gaat. Mijn vraag is nu eigenlijk... is het normaal dat de verschijnselen die je eigenlijk kort op de behandelingen verwacht na 7 jaar nog steeds spelen en is er zo laat nadien nog iets aan te doen? Omdat het nu behoorlijk lang geleden is, is het zo moeilijk om mensen in je omgeving hier nog mee te confronteren en er uitgebreid over te praten. 

Laatst bewerkt: 30/01/2023 - 12:44