Toch (palliatieve) bestraling..

Afgelopen woensdag zijn we bij de internist-oncoloog geweest voor de uitslag van de pet-ct scan van vorige week. Zoals we al verwachtten is de toestand nog redelijk stabiel hoewel alle uitzaaiingen wel langzaam groeien. Maar dit is een kwestie van millimeters, dus (althans voorlopig nog) geen extreme snelheden. En er waren ook geen nieuwe metastasen te zien. De tumoren in de longen zijn nog lang niet een acuut probleem en voorlopig krijg ik er nog geen last van, is de verwachting. Maar de vraag is wat er met de hersentumoren moet gebeuren. De internist heeft diverse radiotherapeuten gesproken en enkele vonden dat er voorlopig nog niet ingegrepen hoeft te worden. Een behandeling heeft altijd risico's en we gingen voor kwaliteit van leven en niet voor kwantiteit. Maar er was ook een radiotherapeut die vond dat we wel konden blijven afwachten tot er echt klachten te merken zouden zijn (zoals epileptische aanvallen, verlammingen, persoonlijkheidsveranderingen, een hersen-insult e.d. zijn allemaal mogelijk) maar de vraag is wat is dan de verdere kwaliteit van leven nog? En ook de internist heeft eenzelfde standpunt. Zij zou het liefst ook ingrijpen nu het nog (redelijk makkelijk) kan maar uiteraard zijn er altijd risico's, vooral bij ingrijpen in de hersenen. We hebben toch besloten een serie 'stereotactische' bestralingen op de hersentumoren te doen en hiervoor krijg ik binnenkort een oproep. Waarschijnlijk moet ik daarvoor eerst naar de Maastro kliniek bij het MC Maastricht voor het precies bepalen van de bestralingspunten omdat daar de expertise is. En misschien ook voor de bestralingen zelf maar dat is nog niet helemaal zeker. Als alles vlot verloopt moet vòòr Kerstmis 2017 alles achter de rug zijn en we hebben al een afspraak in januari 2018 voor de evaluatie van de komende bestralingen. Voorlopig blijf ik nog twee morgens werken, nu in het tussenseizoen, maar ik merk wel dat ik de laatste tijd vaker moet rusten als ik thuis ben. En ook als ik niet gewerkt heb. Er is echt geen peil op te trekken wat de oorzaak daarvan is. Zo dat was het dan weer voor deze aflevering! Wordt vervolgd...

1 reactie

Beste Hans12,

ik heb alle berichten gelezen en merk dat je behandeling veel diagnostisch is wat toch erg commercieel is 

mischien helpt dit je nog meer 

Wat is kankerimmunotherapie?

Immunotherapie is een behandeling die bepaalde delen van het immuunsysteem van een persoon gebruikt om ziekten zoals kanker te bestrijden. Dit kan op een aantal manieren worden gedaan:

  • Je eigen immuunsysteem stimuleren om harder of slimmer te werken om kankercellen aan te vallen
  • Je immuunsysteemcomponenten geven, zoals door de mens gemaakte eiwitten van het immuunsysteem

Sommige soorten immunotherapie worden ook wel biologische therapie of biotherapie genoemd .

In de laatste paar decennia is immunotherapie een belangrijk onderdeel geworden van de behandeling van sommige soorten kanker. Nieuwere soorten immuunbehandelingen worden nu bestudeerd en ze zullen van invloed zijn op hoe we in de toekomst kanker behandelen.

Immunotherapie omvat behandelingen die op verschillende manieren werken. Sommigen stimuleren het immuunsysteem van het lichaam op een zeer algemene manier. Anderen helpen het immuunsysteem te trainen om kankercellen specifiek aan te vallen.

Immunotherapie werkt beter voor sommige soorten kanker dan voor anderen. Het wordt op zichzelf gebruikt voor sommige van deze kankers, maar voor anderen lijkt het beter te werken wanneer het wordt gebruikt met andere soorten behandelingen.

Wat het immuunsysteem doet

Je immuunsysteem is een verzameling organen, speciale cellen en stoffen die je beschermen tegen infecties en sommige andere ziekten. Immuuncellen en de stoffen die ze maken reizen door je lichaam om het te beschermen tegen ziektekiemen die infecties veroorzaken. Ze helpen je op een bepaalde manier ook te beschermen tegen kanker.

Het immuunsysteem houdt alle stoffen bij die normaal in het lichaam worden aangetroffen. Elke nieuwe substantie die het immuunsysteem niet herkent veroorzaakt een alarm, waardoor het immuunsysteem het aanvalt. Kiemen bevatten bijvoorbeeld stoffen zoals bepaalde eiwitten die normaal niet in het menselijk lichaam worden aangetroffen. Het immuunsysteem ziet deze als "vreemd" en valt ze aan. De immuunrespons kan alles vernietigen dat de vreemde substantie bevat, zoals ziektekiemen of kankercellen.

Het immuunsysteem heeft echter een hardere tijd gericht op kankercellen. Dit komt omdat kanker begint wanneer cellen worden veranderd en ongecontroleerd beginnen te groeien. Het immuunsysteem herkent kankercellen niet altijd als vreemd.

Het is duidelijk dat er beperkingen zijn aan het vermogen van het immuunsysteem om kanker zelfstandig te bestrijden, omdat veel mensen met een gezond immuunsysteem nog steeds kanker ontwikkelen. Soms ziet het immuunsysteem de kankercellen niet als vreemd omdat de cellen niet anders genoeg zijn dan normale cellen. Soms herkent het immuunsysteem de kankercellen, maar de reactie is mogelijk niet sterk genoeg om de kanker te vernietigen. Kankercellen zelf kunnen ook stoffen afgeven die het immuunsysteem onder controle houden.

Om dit te ondervangen, hebben onderzoekers manieren gevonden om het immuunsysteem kankercellen te helpen herkennen en de respons te versterken, zodat het hen zal vernietigen.

Soorten kankerimmunotherapie

De belangrijkste soorten immunotherapie die nu worden gebruikt voor de behandeling van kanker zijn:

  • Monoklonale antilichamen : dit zijn door de mens gemaakte versies van eiwitten van het immuunsysteem. Antistoffen kunnen zeer nuttig zijn bij de behandeling van kanker, omdat ze kunnen worden ontworpen om een ​​zeer specifiek deel van een kankercel aan te vallen.
  • Immuun controlepersonen : deze medicijnen nemen in principe de remmen van het immuunsysteem af, waardoor het kankercellen kan herkennen en aanvallen.
  • Kankervaccins : Vaccins zijn stoffen die in het lichaam worden ingebracht om een ​​immuunrespons tegen bepaalde ziekten te starten. We denken meestal dat ze worden gegeven aan gezonde mensen om infecties te helpen voorkomen. Maar sommige vaccins kunnen kanker helpen voorkomen of behandelen.
  • Andere, niet-specifieke immunotherapieën : deze behandelingen versterken het immuunsysteem op een algemene manier, maar dit kan het immuunsysteem toch helpen om kankercellen aan te vallen.

Immunotherapie medicijnen worden nu gebruikt voor de behandeling van veel verschillende soorten kanker. Zie onze informatie over dat type kanker voor meer informatie over immunotherapie als een behandeling voor een specifieke kanker.

Laatst bewerkt: 26/11/2017 - 17:48