Gelukkige tijden

Goh, kan ik weer

Over de voordelen van een stadium IV-diagnose.

Op het moment zelf kon ik het me niet voorstellen, wílde ik het me ook niet voorstellen, had ik alleen oog voor de kleine bewegingen van de oncoloog. Zijn woorden drongen mijn hoofd binnen als priemen en haakten zich vast aan een miljard zenuwcellen. Mijn stoel werd van gummie, de vloer eronder pixelde weg, er bleef niks anders over dan in de leegte te verdwijnen. Als iemand me op dat moment verteld had dat er heus ook voordelen zitten aan de boodschap dat je doodgaat, had ik waarschijnlijk voor het eerst in mijn leven een vuist op een mensenneus geplant. Maar inderdaad, ik kan het nu wel toegeven, een stadium IV-diagnose heeft ook voordelen. Tenminste, als je het overleeft.

Tegenwoordig heb ik het namelijk nogal druk met het bijhouden van mijn GKIW-lijstje: Goh-Kan-Ik-Weer. Dingen die vroeger volstrekt normaal waren, zijn nu allemaal bijzonder. Ik kan steeds iets meer, iets langer of iets vaker. Waar de meeste vrouwen na de overgang beginnen te klagen dat ze zo stijf worden en zo vergeetachtig, is het bij mij precies andersom. Na de behandelingen was ik een krom, oud vrouwtje geworden met een hoofd dat er hooguit voor de vorm op zat. Maar nu word ik weer elke dag jonger. Mijn spieren worden steviger, mijn huid strakker, mijn geheugen beter, zelfs de smering van mijn stijve gewrichten is soms even op niveau. Ook kan ik nu wel weer twintig dingen op een dag, en lees ik wel eens een boek uit. Kortom, ik leef in gelukkige tijden.

Het contrast met Marlies is groot. Zij kreeg een stadium I-diagnose. De knal was evengoed hard, maar ze nam het praktisch (“Ik blijf gewoon werken”) en rekende op spoedig herstel. Tijdens onze maandelijkse wandeling zegt ze: “Vorig jaar dacht ik: nu moet het klaar zijn met al dat kankergedoe, terug naar het normale leven. Nou ja, en nu ben ik dus depressief.” Ze tilt machteloos haar armen op en kijkt me aan met een blik waarin verdriet en cynisme elkaar verdringen. De bestraling had niet alleen ‘mogelijk nog resterende’ tumorcellen weggeradieerd, maar ook haar normale leven. Dat had ze niet zien aankomen. “Niet zeuren, gewoon doorgaan”, hoorde ze haar overleden moeder steeds zeggen, dus deed ze dat maar. Totdat het niet meer ging.

Mijn leven viel juist stil in het eerste jaar. Alle verplichtingen verdwenen en de agenda werd blanco. Ik zweefde verwachtingsloos van uur naar uur en van dag naar dag. Totdat ruim twee jaar later bleek dat ik niet meer achteruit ging. Nu werk ik elke dag aan mijn GKIW-lijstje, elke dag nieuwe cadeautjes. Dus ja, een stadium IV-diagnose heeft ook voordelen.

Column in Olijfblad nr. 3 - 2019 van Stichting Olijf, zie  https://olijf.nl/over-olijf/olijfblad/

 

5 reacties

Mwah, van uitgezaaide stadium 4 longkanker moet ik de voordelen nog ontdekken, denk ik dan. Of misschien heb je voor hier niet de juiste titel gekozen.

Laatst bewerkt: 29/09/2019 - 17:33

Stadium vier diagnose betekent bij elke kankersoort ongeneeslijk ziek zijn. Het verschilt echter wel per kankersoort en per individu hoeveel reservetijd je werkelijk hebt. En of het al dan niet meer als chronisch aanvoelt dan als ongeneeslijk. Besef echter ook beste Anita dat je heel veel geluk hebt dat de behandeling bij jou zo goed aanslaat. Waardoor je elke dag je GKIW-lijstje kunt aanvullen. Zou willen dat dit voor iedereen zou zijn bij stadium vier kanker. Maar helaas kan het dan soms ook heel snel gaan. Lieve groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 29/09/2019 - 18:18

Beste Frie en Dasje, jullie hebben natuurlijk helemaal gelijk, het is n beetje cynisch, en t zal voor t overgrote deel vd gevallen niet opgaan. Wat ik duidelijk wilde maken is dat t niet altijd aan de hand van n  prognose te voorspellen is hoe t iemand vergaat.

Hoe gaat het met jullie?

lieve groet, Anita

Laatst bewerkt: 30/09/2019 - 08:24

Lieve Anita, We schrijven hier allemaal met goede bedoelingen. Daar ben ik helemaal van overtuigd. Gelukkig maar dat de prognose van een arts niet altijd klopt. En bij jou zit hij er dus ver naast.

Met mij gaat het heel goed. Ik sta nu voor een volgend dilemma. Hoelang doorgaan met immunotherapie? Ik heb daar gister een blog over geschreven.

Warme groet Dasje

Laatst bewerkt: 30/09/2019 - 09:30