Perspectief

"Jeetje, wat gaat het hard."

"Ik ben er nog helemaal niet aan toe."

"Het gaat mij veel te snel, het lijkt als de dag van gisteren dat hij naar de kleuterschool ging."

 

Bovenstaande zinnen zijn een greep uit de uitspraken die de afgelopen maand op mijn facebook timeline voorbij kwamen. Ze zijn afkomstig van ouders van klasgenootjes van onze zoon.

Ruben is twaalf, zit in groep 8 en gaat na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs. Hij heeft er heel veel zin in, vindt het ook wel een beetje spannend, maar vooral heel erg leuk. De school had hij vorig jaar al uitgekozen. Daar had hij ons niet voor nodig. We zijn, vooral voor de vorm, ook gaan kijken bij een andere school, maar dat was ‘m niet. "Nee, mam, ik ga gewoon naar het JTC.” Het JTC is een scholengemeenschap bij ons in de buurt. Ze geven onderwijs van MAVO tot tweetalig VWO, dus hij kon nog alle kanten op. Het niveau vond hij ook niet zo belangrijk. De school wel. 

Vorige week heeft hij kennis gemaakt. Vol enthousiasme kwam hij thuis: “Mam, ik zit bij die en die in de klas en ik heb ook al een nieuwe vriend gemaakt, hij houdt ook van gamen.” Kennelijk is dat het allerbelangrijkst als  je twaalf bent. Volgens zijn maatstaven dan.

Vol liefde keek ik naar mijn zoon die mij met zijn 1.67 meter al voorbij is gegroeid. Ik had ‘m verteld dat hem dat waarschijnlijk wel zou lukken voor hij van de basisschool af was.  Ik ben nu officieel de kleinste in huis. Er zijn ergere dingen. Heerlijk vindt hij het om, op zijn tenen, boven mij uit te torenen. Hij denkt, vermoed ik, dat groter dan je moeder zijn, automatisch ook betekent dat je dan meer te zeggen hebt in huis. Dat dat niet zo is, heeft ie nog niet in de gaten.

Twaalf, dat is twee jaar ouder dan tien. Een wereld van verschil zit in die twee jaar.

Hij was net tien toen ik de diagnose kanker kreeg. Naast dat de grond onder je voeten vandaan schuift, op het moment dat je zo’n diagnose krijgt, was daar ook meteen de angst dat ik Ruben mogelijk achter zou moeten laten. Dat was namelijk iets wat niet kon. Ruben en ik zijn, zoals zijn juf (en mijn collega) altijd treffend zegt, 2 handen op één buik. Er is niemand die mijn kind zo goed aanvoelt als ik.

Gek hoe dat dan in je hoofd meteen verder gaat. Ik zag zijn vader worstelen met de onmogelijke taak van vader en moeder in één zijn. Mijn ouders, vol liefde voor hem, maar te oud om nog een puber op te voeden. Zijn zus, mijn broer, die respectievelijk hun eigen gezin en vrijheid hebben. En dan nog. Want hoe lief ook, zij zijn niet wat ik ben: zijn allerliefste mama. Al moet ik dat uiteraard niet tegen hem zeggen, want dat is niet meer gepast bij een puber van twaalf.

Gelukkig had het leven nog plannen voor mij. Ik kreeg de nodige behandelingen en kanker is niet meer zo op de voorgrond aanwezig. Met een beetje mazzel blijft het weg en word ik gewoon 93, zoals ik altijd van plan was.

Vorige maand werd Ruben twaalf en ik kon alleen maar denken: Gelukkig, hij is ál twaalf. Nog steeds veel te jong om eventueel je moeder te verliezen maar toch al weer twee jaar ouder én zelfstandiger dan de tien jaar die hij was toen ik de diagnose kreeg.

Hoera, hij is al twaalf! Nee, het gaat niet te hard. Ik ben blij met elk stukje zelfstandigheid dat hij laat zien. Steeds meer een stapje verder bij mij vandaan. Steeds meer los. Gek eigenlijk hoe je perspectief verandert na een ziekte als kanker. Maar dat zet ik maar niet op facebook.

12 reacties

Heel mooi geschreven, Bianca. Misschien kun je het toch nog op Facebook plaatsen. Want wij hier op kanker.nl begrijpen het maar al te goed, maar anderen kunnen van jou veel leren, denk ik.

Dat je je zoon nog véél ouder mag zien worden, dat wens ik je toe. Weg met die kanker!

Hanneke

Laatst bewerkt: 06/07/2021 - 14:46

Hoi Hanneke,

Hij staat inmiddels op facebook. Kanker.nl heeft 'm uitgelicht en ik heb 'm toch maar gedeeld. Ook zijn juffen (mijn collega's) hebben 'm gelezen. 

Je bracht me wel op een idee wat betreft het schrijven. Het klopt wat je zegt: wij hier snappen het allemaal. Misschien wordt het tijd dat ik het ook eens buiten dit wereldje ga 'vertellen'. 

Wordt vervolgd 😉

Laatst bewerkt: 15/07/2021 - 12:22

Lieve Bianca. Weer prachtig beschreven. Wij genieten van elke minuut des te meer. Dat Ruben nu al 12 is en na de vakantie naar het jtc gaat is weer een hele nieuwe fase en ook daar kun je lekker van genieten. 

Dat het perspectief verandert herken ik zeer zeker. In het begin dacht ik in weken en maanden na mijn diagnose. Gelukkig kan ik nu weer in jaren denken na geslaagde experimentele behandelingen en wie weet vinden ze nog wat uit dat elke kankersoort hoop geeft op overleven en niet alleen op verlengen. De wetenschap gaat steeds verder gelukkig. Mijn dochters zijn allebei net gaan samenwonen na mijn 1e behandeling en toen we wisten dat ik weer wat toekomst had. Gaf me ook een heel fijn gevoel inderdaad. 

Maar jouw zoon is nog maar 12 , maar inderdaad ook gelukkig al 12!

Puberteit kost moeders veel energie. Maar nogmaals Bianca geniet er met volle teugen van. Het zijn mooie jaren en voor je het weet vliegt ook Ruben uit.

Laatst bewerkt: 14/07/2021 - 07:52

Ik kan tot in mijn tenen met je mee voelen (terwijl de mijne bij de diagnose al een stuk ouder waren), omdat ik langer leef dan verwacht werd. Wat héérlijk dat ze opgroeien en (steeds) zelfstandig(er) worden! XXX

Laatst bewerkt: 11/07/2021 - 17:43

Ha Bianca, wat mooi weergegeven. Mijn kinderen waren 11, 14, 16, toen ik de diagnose kanker kreeg, meteen in de palliatieve fase. Veel te jong om het zonder moeder te moeten stellen, al vertrouw ik mijn lieve echtgenoot de rol van vader en moeder toe.


Ondertussen zijn we drie jaar verder heeft m’n oudste zoon z’n diploma opgehaald, wat ben ik blij en trots dat ik deze mooie stap met hem mee mocht maken. M’n dochter al weer 17 heeft zich ontwikkeld tot een verantwoorde jonge vrouw die het wel gaat redden. M’n derde ondertussen 14 jaar kijk ik groot  en hoop ik ook nog een heel stuk naar volwassenheid te begeleiden.

Wat ben ik blij en trots dat ik ze als liefhebbende moeder de afgelopen jaren heb mogen begeleiden. Hoop dat nog een tijdje te mogen doen.Groet, Ellen

Laatst bewerkt: 13/07/2021 - 21:21

Jeetje Ellen, 3 jonge kids en dan helaas kanker met gelijk bericht dat je niet meer zult genezen. Heftig hoor. Gelukkig al 3 mooie jaren verder en je kids dus al 3 jaar ouder. Hopelijk kunnen jullie nog heel lang van elkaar genieten!

Mijn 2 dochters zijn net uit huis gegaan na mijn diagnose en de 1e zware chemokuur. Ze hadden allebei net een huis gekocht met hun partners. Gaf me een gerust gevoel, maar was ook heftig destijds. Gelukkig ben ik ook al bijna 2 jaar verder en hopelijk kan ik het nog heel lang rekken. Nog zoveel moois om voor te leven toch he. Ik word in oktober oma van mijn bonusdochter en december van mijn jongste dochter. Dat ga ik zeker nog meemaken gelukkig. Blijven kadootjes die hoogtepunten. 

Ik wens je nog veeeel mooie jaren toe.

Laatst bewerkt: 14/07/2021 - 08:00

Ha Carla, geniet van de mooie dingen.. fijn dat je kinderen een goede basis nu hebben. Ik hoop dat je nog een tijd van je kleineren mag genieten

Laatst bewerkt: 14/07/2021 - 12:32

Inmiddels vier ik mijn verjaardag dubbel en dwars. Mijn zoon was 13 toen ik borstkanker kreeg. Als alleenstaande moeder sloeg de angst me om het hart. Hoe moest het met hem als ik er niet meer was? Wat ging er dan met hem gebeuren? Iedere verjaardag ben ik blij en dankbaar dat ik nog een jaar langer zijn moeder heb mogen zijn. 

Laatst bewerkt: 14/07/2021 - 10:23

Heel herkenbaar! “Ik ben erbij”is een blij zinnetje in mijn hoofd al bijna 4 jaar kinderen v 5 en 9 zijn nu 9 en 12. En ga nog zeker een paar jaar mee. Dat had niemand verwacht. Ook pubergedoe ook bij ruzietjes of wat dan ook, stiekem glimlach ik en denk: maar ik ben er bij! 

Laatst bewerkt: 15/07/2021 - 09:35

Lieve Bianca,

Wat een prachtig beeldend verhaal. Ik heb het met veel aandacht gelezen. Wat fijn dat je jouw zoon van 1,67 mtr gewoon ziet opgroeien.

Paul

 

Laatst bewerkt: 02/08/2021 - 17:21