Na second opinion overgestapt naar het Prostaatcentrum Rotterdam

2018 begint heftig
Begin 2018 staat mijn wereld (en die van mijn gezin en omgeving) volledig op zijn kop: na een half jaar plas- en rugproblemen eindelijk doorverwezen naar de uroloog en dan is het direct alle hens aan dek. Met een PSA van in de 900 en uitstralingsklachten blijk ik uitgezaaide prostaatkanker te hebben, Gleasonscore 8. Vrijwel meteen start de behandeling: bestraling van een ruggenwervel, hormoontherapie (Firmagon) en chemotherapie (Docetaxal). Een achtbaan waarin je volledig wordt geleefd en niks meer normaal is. Hoeveel tijd van leven heb ik nog? Ga ik nog meemaken dat ik kleinkinderen krijg? Hoe moet dat nou met Ellen als ik er niet meer ben? Allemaal vragen die door je kop spoken.
Wennen aan het idee
Her rare vind ik, is dat je op den duur toch gewend raakt aan de situatie en het behandelingscircuit 'normaal' gaat vinden. De resultaten van de behandeling zijn ook goed. Mijn PSA daalt spectaculair naar 0,1. Verdorie, denk je dan, gaan ze het er nog onder krijgen? Gedurende een klein jaar heb ik vervolgens de nodige 'rust'. Ik moet niet al te vaak op controle en de PSA-waarde blijft netjes laag.
PSA stijgt weer: onrust
Tot april 2019: mijn PSA-waarde stijgt weer. Het gaat niet heel hard, maar toch. Het meest vervelende is dat ik elke maand terug moet. Dit leidt tot heel veel onrust bij mij en mijn gezin. Je bent eigenlijk de hele tijd bezig met het volgende bezoek aan de uroloog. Hij geeft aan dat hij 'kort op de bal' speelt en schrijft extra medicatie voor als mijn PSA-waarde stijgt naar 0,4.
Second Opinion
Ik besluit - in overleg met mijn uroloog - tot een second opinion bij het Prostaatcentrum in Rotterdam. Wij zijn tot nu toe in behandeling bij Zorgsaam in Zeeuws-Vlaanderen, een streekziekenhuis. In de eerste plaats blijkt het ontzettend moeilijk voor Zorgsaam om alle gegevens die 'Rotterdam' vraagt aan te leveren. De bereikbaarheid van de poli laat ook erg te wensen over. Dit levert nog eens extra stress op bij de grote onrust die we toch al ervaren. Uiteindelijk lukt het en zit ik drie kwartier bij dr. Hamberg in het SInt Franciscus. Hij legt me geduldig uit hoe het ervoor staat en hoe hij naar de zaken kijkt. Hij begrijpt onze onrust en geeft aan dat het aanvullende medicijn (bicalutamide) dat ik in Terneuzen heb gekregen in Rotterdam niet meer wordt gegeven. Daar wachten ze met extra behandeling tot de PSA stijgt tot 2,1 en/of ik klachten krijgen (b.v. botpijn) en/of CT-scans grote toename van activiteit van de kanker laten zien.
Overstap
De aanpak in Rotterdam in combinatie met de tijd die dr. Hamberg en zijn team voor ons namen, deden ons besluiten om de behandeling voort te zetten in Rotterdam. Ook het vooruitzicht van mogelijke deelname aan trials hielp ons bij ons besluit. Het belangrijkste vonden we echter de tijd, de aandacht en de visie op het behandeltraject en de keuzevrijheid die wij daarbij ervoeren.
Opluchting
Natuurlijk heeft het consequenties: we moeten een stuk verder rijden en we verlaten ons vertrouwde ziekenhuis in Terneuzen. Maar het voelde voor ons echt als een opluchting. We weten dat ze mij ook in Rotterdam (vooralsnog, bij de huidige stand van de wetenschap) niet kunnen genezen. Maar aandacht, tijd en het gevoel dat je zelf regie over je eigen behandeling hebt, geven rust. En daar waren we hard aan toe.
8 reacties
Hey Marco,
Hoe vaak hoor je en lees je wel niet dat een aandoening zoals WIJ mannen krijgen niet adequaat wordt behandeld met alle gevolgen van dien. Als dan de behandelaar ook nog eens niet de tijd heeft en daar mogelijk administratieve hikjes of grofweg blundert dat is de ramp compleet. De witte jassen krijgen te maken met een toenemende mate van agressie door de patienten, maar ze steken niet de hand in de eigen boezem en wijzen alleen naar de agressors.
Ook de gezondheidszorg is ernstig ziek.
Ik wens jou en jouw geliefden veel sterkte, in ieder geval mag je trots zijn om zelf de regie over jouw lichaam te nemen, het is puur in jouw eigenbelang.
Beste Ippitorie, ik lees je reactie nu pas. Je laatste 3 regels kan ik ten volle ondersteunen. Ook ik ben door mijn "behandeling" bepaalde agressie gaan begrijpen.
Dag Marco,
Kom op kanker.nl jouw verhaal tegen. Ik herken veel van hetgeen jij geschreven hebt. Ik ben zeer benieuwd hoe je er nu voor staat. Al die behandelingen zien er best wel heftig uit. Succes en sterkte.
Groet,
RenƩ
Dag RenƩ,
In de eerste plaats sorry voor mijn late reactie.
Dan hoe het mij vergaan is: na mijn overstap naar Rotterdam (of eigenlijk het Vlietland in Schiedam), hebben we - in nauw overleg met dr. Hamberg - 'waakzaam gewacht' tot september 2021. Toen was het nodig om Enzalutamide toe te voegen aan mijn bestaande hormoontherapie. Inmiddels is het eind juni 2023 en begint mijn PSA-waarde langzaam weer wat te stijgen en ook de bosstofjes geven activiteit in het skelet aan (waar de uitzaaiingen zitten). Ook nu 'wachten we waakzaam', totdat er meerdere seinen op rood staan en dan kijken we wat de vervolgstap wordt. Ik ben gelukkig nog niet uitbehandeld.
Ik hoop dat het met jou verder goed gaat.
Ik lees je blog met interesse. Het is van een paar jaar geleden.
Hoe ver ben je nu in je behandeling?
Het is zo belangrijk vertrouwen in je behandelend arts te hebben. En ook dat de arts nieuwe ontwikkelingen blijft volgen.
Ook ik zie het blog nu pas. Mijn interesse in deze ziekte was gewekt nu een kennis ongeveer dezelfde diagnose kreeg. Wat jij, Catalina, schrijft is zo waar. We moeten vertrouwen kunnen hebben in de zorgverlener en evt. nieuwe ontwikkelingen kunnen volgen. Ook mijn ervaring is zoals die van Marco, de arts (oncologisch chirurg) volgde niet de nieuwe ontwikkelingen en heeft daar bewust over gezwegen. En wat mij verontrust is dat dit in hetzelfde ziekenhuis is als waarover Marco spreekt. Hoeveel misinformatie wordt er aan de patienten gegeven om een bepaald behandelplan door te drukken? Dit verontrust mij zeer.
Dag Catalina,
In de eerste plaats sorry voor mijn late reactie.
Dan hoe het mij vergaan is: na mijn overstap naar Rotterdam (of eigenlijk het Vlietland in Schiedam), hebben we - in nauw overleg met dr. Hamberg - 'waakzaam gewacht' tot september 2021. Toen was het nodig om Enzalutamide toe te voegen aan mijn bestaande hormoontherapie. Inmiddels is het eind juni 2023 en begint mijn PSA-waarde langzaam weer wat te stijgen en ook de bosstofjes geven activiteit in het skelet aan (waar de uitzaaiingen zitten). Ook nu 'wachten we waakzaam', totdat er meerdere seinen op rood staan en dan kijken we wat de vervolgstap wordt. Ik ben gelukkig nog niet uitbehandeld.
Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt.
Dank voor je reactie.
Gelukkig ben je er nog en zijn er behandelmogelijkheden.