borstkanker - Gepubliceerd op 29.01.25 op Wetenschap in beeld - Eén enkele dosis van een nieuw medicijn doodt tumoren bij muizen - In een experiment met muizen slaagden onderzoekers erin om borstkankertumoren van verschillende grootte uit te roeien.
De link naar het originele artikel staat onderaan deze blog.
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen in Europa. Elk jaar worden ongeveer 375.000 vrouwen getroffen door de ziekte en bijna 100.000 vrouwen sterven eraan.
In 80 procent van de gevallen gaat het om een vorm van borstkanker waarbij de gezwellen gevoelig zijn voor het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.
De huidige behandelingen zijn chirurgie en langdurige hormoontherapie, maar deze behandelingen gaan gepaard met bijwerkingen, zoals pijn, verminderde zin in seks, vermoeidheid en een verhoogd risico op osteoporose.
Ook bestaat het risico dat de kanker terugkeert. Daarom is het belangrijk om behandelingen te vinden die borstkankertumoren aanpakken en effectief uitroeien.
En er is misschien goed nieuws uit de frontlinie van het onderzoek.
Eén dosis is genoeg
Onderzoekers van de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign in de VS hebben met succes een nieuwe medische behandeling toegepast die werkt met slechts één dosis.
Tot nu toe is de nieuwe behandeling getest op muizen met oestrogeengevoelige borstkanker. De behandeling bleek tumoren van verschillende grootte uit te roeien met zeer weinig en verwaarloosbare bijwerkingen.
De behandeling is ook met goede resultaten getest op ratten en honden.
Professor Paul J. Hergenrother van de afdeling Scheikunde aan bovengenoemde universiteit bestudeerde samen met een aantal collega’s het molecuul ErSO. Dat zorgt ervoor dat tumoren afsterven door een proces dat necrose – of weefseldood – wordt genoemd.
Vol hoop
Aanvankelijk bleek het medicijn effectief, maar met een aantal ongewenste bijwerkingen. Professor Hergenrother en zijn collega’s losten dit probleem op door een afgeleide van het molecuul te ontwikkelen, ErSo-TFPy, die het probleem van de bijwerkingen zou elimineren zonder aan werkzaamheid in te boeten.
Het onderzoek ziet er veelbelovend uit, want de onderzoekers hopen dat de methode borstkankertumoren kan uitroeien met minimale bijwerkingen en tegelijkertijd patiënten kan behoeden voor uiterst langdurige behandelingen.
https://wibnet.nl/gezondheid/een-enkele-dosis-van-een-nieuw-medicijn-do…
4 reacties
Beste Gerhard, je weet,ongetwijfeld, dat nog geen 10% van de middelen die succesvol op muizen worden getest, uiteindelijk, na een jaar of 10-15, ontwikkeld wordt tot een veilig en effectief medicijn voor (een vaak bescheiden aantal) mensen. Dus misschien is het geen goed idee om hier juichend nieuws over preclinical testresultaten te publiceren.
Niene
Hoi Niene,
Dank je voor je reactie, ja, ik begrijp wat je bedoeld, maar ik ben wel kieskeurig in wat ik plaats want 'Wetenschap in beeld' is niet de eerste de beste en zij zullen niet ieder onderzoekje gaan vermelden. Verder staat er in het artikel dat het 'veelbelovend' is, dat zegt ook wel weer iets over het interessante van deze ontwikkeling.
Dit onderzoek is ook al heel lang gaande zodat de periode van 10-15 jaar voor deze ontwikkeling eigenlijk niet geldt vanaf nu.
Verder is het niet mijn bedoeling om artikelen 'juichend' hier aan te kondigen. Ik plaats gewoon iets als er een interessante ontwikkeling is bij het onderzoek van de diverse kankersoorten.
De titel is wat lang van mijn bericht maar dat is omdat ik duidelijk wil laten zien wat er in het artikel staat.
Groetjes van Gerhard
Positief bericht vind ik. Mijn man kon zich herinneren dat een jaar of 5 geleden hier ook al over werd geschreven maar kon hier niets meer over terug lezen op het internet. Ik vind het een hoopvol bericht ondanks dat ik me ook kan vinden in wat Niene schrijft. Het geeft ( mij in ieder geval) een goed gevoel te weten en te lezen over deze ontwikkelingen. Dankjewel.
Groet, Ingrid
Hoi Yuki, dank je wel, ja, ik begrijp het ook wel van Niene, ik heb al proberen uit te leggen bij haar reactie wat mijn beweegreden is om dit te plaatsen.
Ja, ik lees ook vaak berichten die ik niet plaats hier, omdat ze nog te onbetekenend zijn M.I.
Groetjes van Gerhard