De verwerking en corona kicks in!

Denneboom

Ook al was ik nog niet verder gekomen met mijn blogs over hoe het na de operatie allemaal is verlopen. Moet ik nu toch even wat kwijt...

Ondanks dat ik  volop geniet van deze periode naar kerst, de kerstboom, de lichtjes en de velen kerstfilms. De verwerking kicks in, net als de corona lockdown. De situatie veranderd ineens héél snel, angst wordt gezaaid en de rust na de medische behandelingen en het WIA verhaal slaat toe. En ondertussen merk ik dat ik minder weerbaar ben. Ik schakel niet meer zo snel in onverwachte situaties, wat ik de maanden hiervoor wel makkelijk kon. Door de rust die valt komt er meer besef en ook meer angst. Dit heb ik de afgelopen weken heel goed gemerkt. 

Door de lockdown die deze week werd aangekondigd werden me ineens drie dagen voor mezelf afgenomen. Drie dagen waarop de kids naar school zijn en ik tijd voor mezelf heb. Wat zijn nou drie dagen? Dat zijn er niet veel, dat weet ik ook wel. Maar die drie dagen had ik hard nodig, dagen waar ik op had gerekend en waar ik naar uitkeek. Even alleen zijn met mezelf, me gedachten. Vooral nu ik merkte dat ik meer angsten krijg, over de toekomst. Er steeds vaker beelden voorbij flitsen over wat er in de afgelopen maanden is gebeurd. Ik mezelf zie liggen in het ziekenhuis, op de OK, alsof ik als derde persoon als een soort vliegje vanuit boven naar beneden kijk. Dat maakt me een beetje bang. Het zal de verwerking wel zijn. De verwerking die welkom is maar tegelijkertijd ook niet. Ik wil namelijk niet verdrietig zijn, ook al weet ik dat het nodig is en mag... Het voelt niet fijn, het voelt niet mij, het voelt niet eigen. Misschien is het maar een dag, misschien zullen het dagen zijn. Maar het moet, het mag en het is nodig, praat ik mezelf in. 

De corona tja, wat moet ik ervan denken. Ik heb een documentaire gezien en voel me ineens een marionet in een poppenhuis, samen met de rest van Nederland. Gaat het echt om geld? Wil ik wel gevaccineerd worden? Zijn de angsten die ons aangepraat worden wel terecht? Valt het coronavirus bij de meeste (95% van Nederland) wel mee? Is de lockdown wel terecht als je naar de wetenschap kijkt en de cijfers? Al maanden wil ik mezelf er niet mee bezig houden want ik denk dat ik dat er niet bij kan hebben. En dat doe ik dus ook niet. Uit interesse kijk ik toch de documentaire. Maar dit had ik misschien beter niet kunnen doen. Ik stop weer gauw mijn kop in het zand. Het is teveel nu en richt me op andere dingen.

De WIA uitkering is geregeld. Dit ging niet helemaal vlotjes. Ik had een afspraak op het kantoor van het UWV maar één minuut voor tijd werd ik gebeld door de arts dat ze niet op kantoor was. Niet goed gekeken in haar agenda. Serieus!? Het kon ook telefonisch alleen niet diezelfde dag. Ik gaf aan dat ik erop stond in verband met de zenuwen en ze had gelukkig nog een gaatje. Het gesprek verliep gelukkig wel soepel en ik werd afgekeurd voor 80%-100%. Beter nieuws kon ik niet krijgen. Krom hè? Nooit gedacht dat ik blij zou zijn met een afkeuring. Maar nu wel, ze geeft me alle tijd die ik nodig heb. De beslissing lag een week later binnen. Alles zwart op wit, helemaal top! Alleen gister kwam er een brief van UWV dat ik akkoord ben gegaan met uitstel van de beslissing omdat ze meer tijd nodig hebben. Nooit mee akkoord gegaan. Sterker nog, ik had de beslissing al binnen. Toch maar even gebeld en ze zoeken het uit en bellen maandag terug. Super professioneel allemaal maar goed. Het is wat het is. Brengt wel weer spanningen mee natuurlijk.

De lockdown brengt ook goede, of ja handige dingen. Tijd in huis, met de kids, met het gezin, klusjes in huis worden gedaan, er word weer een keer opgeruimd en gepoetst. Maanden zijn dit de laatste dingen op mijn lijstje geweest want ik heb áltijd wel iets leukers te doen. Zo heb ik mezelf leren leven, want elke dag kan de laatste zijn. In het ziekenhuis heb ik me namelijk nooit druk gemaakt of het wel schoon is in huis. Wel of ik wel vaak genoeg tijd heb genomen voor mezelf, onze kinderen en ons gezin, iets spontaans ben gaan doen met een vriendin in plaats van stug vast te houden aan mijn "strakke" huishoudschema. Maar tijdens de eerste dagen van de lockdown was dan ook meteen mijn huis aan de beurt. Toch ook wel genieten hoor zo'n schoon huis!

Onder het mom van afleiding zoeken ben ik bezig met een eigen amateurisme website. Vind het super leuk om te doen. Daarnaast vind ik het ook fijn en overzichtelijk om al mijn blogs op te plaatsen en mijn verhaal te doen. Door de tijd heen, sinds mijn diagnose, ontvang ik veel reacties op mijn blogs van lotgenoten. Die vaak nét de diagnose hebben gekregen en meer informatie willen, ervaringen willen lezen of foto's willen zien. Blijkbaar komen ze dan dus via Olijf of kanker.nl bij mij terecht en ik merk dat ik dat heel fijn vind. Het voelt goed om te luisteren en te helpen, althans dat probeer ik. Het geeft voldoening en je doet er leuke contacten mee op. 

Ook won ik deze week een super leuke Christmas surprise box op Instagram. Je mocht invullen wie je deze gunde en ik heb mezelf ingevuld naar aanleiding van dit heftige jaar (en het jaar dáárvoor). En uiteindelijk nog gewonnen ook, echt su-per leuk! Zo dankbaar! Dat mijn ziekte  en alle gebeurtenissen ook een keer in mijn voordeel zijn hè?!

Dankbaar ben ik voor ook alle verpleegkundigen en artsen die zo goed voor mij gezorgd hebben. Als bedankje nam ik afgelopen donderdag, toen ik toch bij het Catharina moest zijn voor de controle bij de stomaverpleegkundige, een lief kaartje mee voor de verpleegafdeling. En voor de artsen en verpleegkundigen op de polikliniek en kaartje met een doos bonbons. "Carpe f*cking diem!" staat op de kaartjes. Deze mensen hebben mij allemaal zo goed behandeld, zijn zo lief voor me geweest, hebben zo meegeleefd en mij geholpen waar ze konden. Ik denk zo vaak met een lach en een traan aan ze terug. Voor mij gevoel moest ik iets terug doen, iets kleins, met een blijk van waardering. Aan de reacties te zien was dit gelukt. Dat doet me zo goed!

Vandaag was het droog en ik voelde dat ik er even uit moest, die onrust pfff. Na een fijn rustig ochtendje met man en kids ging ik vanmiddag lekker wandelen met een vriendin. We begonnen met miezer maar eindigde met een fijn zonnetje die langzaam onderging. We kletsen, drinken koffie, eten brownie en hebben plezier. Wanneer ik thuis kom gaat mijn man onze bestelling tapa's halen en we smullen lekker samen met een wijntje erbij. Maar toch is daar weer die onrust.

Hoe kan het toch? Ik heb zo'n fijne dag. Buiten corona, zonder zorgen. Eigenlijk alles wat mijn hartje begeerd, we boffen zo met alles wat we wél kunnen en zijn gezond. En toch voel ik me zo niet fijn, onrustig, down, ik weet het niet. Inmiddels lig ik in bad voor me rust. Maar heb toch deze lap tekst getypt, in een ruk. 

Morgen zondag 20 december geeft Nederland licht. Iets waar ik in de jaren hiervoor eigenlijk amper van had gehoord. Nu beleef en ervaar ik het des te meer. Ik zie er lichtelijk tegenop. De aandacht die er morgen aan zal worden besteed, wat natuurlijk super goed is, begrijp me niet verkeerd. Maar het is ook confronterend. Door de media zal het lastig worden om het te negeren dus ga ik er maar vol in mee en alles voelen en ervaren. Hopelijk lucht het op, net als deze lap tekst.

Keep you posted!

Viva la Vida!

Liefs Nicole

8 reacties

Hey!

De corona twijfel ken ik ook. Ik snap ook niet hoe het precies in elkaar zit. Maar waar ik door onze situatie wel erg bang voor ben, is dat de zorg niet doorgaat...

Pff en die WIA durf ik amper aan te denken. Ik was hiervoor al 50% afgekeurd, en toen ziektewet, en nu dit. Blij te horen dat dat bij jou voorbij is. Is het nu dan definitief? En klaar? Geen gedoe meer verder?

En wat leuk! Zelf knutselen aan een website! Dat wil ik stiekem ook al een tijdje. Maar dan meer ivm fotografie e.d. ;-) 

Heel veel succes nog met alles! 

Liefs

Laatst bewerkt: 19/12/2020 - 22:56

Beste Aurelia,

Nou precies! Ik moet er niet aan denken nu een telefonische controle te krijgen...

Ik had er stiekem ook wel schrik voor hoor. Je hoort zoveel negatieve verhalen. Ik ben op dit moment afgekeurd voor een jaar. Op het moment dat ik wil gaan reïntegreren mag dat ieder moment in overleg met mijn huidige bedrijfsarts die ik al twee jaar heb vanuit mijn werkgever. Na een jaar krijg ik dan een herkeuring als ze daar genoeg capaciteit voor hebben. Dat hebben ze nu al twee jaar niet dus... Heel bijzonder.

Oooh jij ook al zo gegrepen door de fotografie? Ik ook! Maar ik vind alles leuk merk je wel ;) Fotografie, scrapbooks, psychologie. Ik ben ook gewoon begonnen via jouwweb. Niet heel professioneel maar daar gaat het ook niet om toch! Dankjewel en jij ook! Ik zou er gewoon aan beginnen als ik jou was. Je hebt niets te verliezen!

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 26/12/2020 - 23:47

Hey Nicole,

Ja een telefonische controle bij kanker lijkt me echt niet ok! Moet er niet aan denken. Ik zit nu bij AvL, en daar zeiden ze dat gewoon alles doorging en dat we ons geen zorgen hoefden te maken. 

UWV is echt enorm wazig. Ik zit al bijnq 2 jaar in de ziektewet vanwege mijn beperking (daar komt kanker dus bovenop). En blijkbaar heb je een case manager...had ik serieus nog nooit van gehoord! Begin corona is mijn afspraak 3 keer afgebeld, en niemand lijkt daar met elkaar te communiceren. Vreet zoveel energie he?! Pfff

Een brede interesse hebben is totaal niet verkeerd! En fotografie heeft al jaren mijn interesse! Maar pas sinds 4 jaar ook daadwerkelijk de camera met goede lenzen ;-) maar met een compact camera kan je op manueel ook al heel veel! 

Ja wie weet moet ik dat gewoon is proberen. Zat ook al met jouwweb in mijn hoofd. We gaan het zien! Veel sterkte, succes en geluk met alles!!

Liefs

Laatst bewerkt: 28/12/2020 - 12:43

Beste Nicole,

Met belangstelling je blog gelezen. Je vorige had ik gemist, in die zin, dat ik je niet had geantwoord. Plotseling optredende zaken in mijn omgeving maakte, dat ik gewoon geen tijd had. De laatste MRI pakte aanvankelijk verkeerd uit en mijn zwager kreeg een hartinfarct. Allemaal ellende dus en, net zoals jij, ben ik niet meer flexibel (en fit) genoeg om dat soort dingen soepel op te vangen.

Maar als ik deze blog van je lees, denk ik: nou die zit op het goede spoor! Begint weer te genieten van het leven en dat is echt belangrijk. Genieten van ieder moment, dat je hebt. Dat is het devies. En houd je op een prettige manier in leven.

En angst? Dat is een zo'n negatief gevoel! Ik heb twijfels. Twijfel of ik 2022 nog haal. 2021 gaat wel lukken, denk ik. Maar 2022? Maar denk ik dan: ik kan er toch niks aan veranderen. Dus.... ben ik begonnen om mijn vakantie voor de zomer van 2021 te plannen. Al wordt het niks, het feit alleen al, dat je met iets leuks bezig bent, is al een oppepper.

Nicole, ik wens je hele prettige kerstdagen en vooral een goed 2021. Maak er wat van. Een schoon huis, de zon in je gezicht als je ergens koffie zit te drinken, kinderen, die je bezig houden... Het zijn allemaal zaken waar je nog maar een jaar geleden niet over durfde te dromen.

Houd je haaks....H

Laatst bewerkt: 20/12/2020 - 06:53

Beste Henri,

Bedankt voor je wederom lieve bericht. En super lief dat je inmiddels weer bijgelezen bent wat betreft mijn blogs ;) Ik heb zojuist jouw blog gelezen en gelukkig bleek de uitslag van de MRI loos alarm. Wat een wijze les over de angst voor de angst trouwens. Ik ken hem wel maar toch fijn om er weer even aan herinnerd te worden!

Wat naar van je zwager! Ik hoop dat het naar omstandigheden goed met hem gaat.

Je hebt helemaal gelijk. Daar heb ik inmiddels al meerdere keren niet van kunnen dromen! En die vakanties plannen; dat is nog eens een geweldige tip. Ik ga met je mee doen. Altijd blijven dromen en zoveel mogelijk dromen proberen waar te maken.

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 26/12/2020 - 23:39

Laat maar komen, zou ik zeggen. De angst, de verwerking, het verdriet, de onrust, de wandeling in de miezer en de zon, de tapas, het wijntje, een het kletsen met de vriendin. Het is allemaal broodnodig na alles wat je hebt doorgemaakt, en nog doormaakt. 

Die corona mag overigens wel gaan, en dat UWV moet ook zn werk fatsoenlijk gaan doen. 

Goed bezig, die balans weer vinden heeft tijd nodig, surf mee op de golven.

Liefs, Joke

Laatst bewerkt: 20/12/2020 - 07:31

Hey Nicole, 

Ik bedacht me later dat ik vergeten was te reageren op een opmerking die je maakte over een documentaire waar je van in de war raakte. Ik moet 'm nog kijken maar ik denk de boodschap wel te kennen (na heel veel discussies met een familielid, en na heel veel lezen daarover sindsdien). 

Om er 1 vraag uit te pikken, "valt het coronavirus bij de meeste (95% van Nederland) wel mee?" . Wellicht valt het mee,  maar zelfs als het slechts 5% is - wat ik betwijfel -  dan nog is het afschuwelijk treurig voor die 5% die het niet redt en bovendien overlopen ze de zorg zodanig dat niemand anders er meer terecht kan, ook wij niet (tenzij we ook bij de 5% horen). Ongetwijfeld verdient de farmaceutische industrie aan van alles en nog wat, ongetwijfeld kan alles beter, maar ik vind het enorm lastig te begrijpen wat je bedoelt, met name als je zelf ook afhankelijk van zorg was/bent. 

Zit me best hoog, die fabeltjesfuik zoals Lubach het noemde, maar respecteer wel iedereens mening, misschien kan een gespreksblog beide zijden beter belichten.

xx, Joke 

Laatst bewerkt: 20/12/2020 - 18:58

Beste Joke,

Dankjewel voor je fijne bericht! Zoals ik al schreef ben ik door de documentaire heel erg gaan twijfelen. Geen idee wat nu wat nu wel waar is en wat niet. Juist in mijn situatie ben ik de laatste die wil dat de zorg overbelast wordt want ook ik wil niet dat ze moeten gaan triageren en misschien mijn vader in dat geval laten gaan ivm zijn leeftijd en onderliggend leed.

Wat betreft je gespreksblog; dat zou kunnen maar wat ik in mijn blog al vermeldde. Dat kost me op dit moment teveel energie die ik juist harder nodig heb voor andere dingen. Dus ik steek wat betreft corona weer lekker mijn kop in het zand en volg de regels die me opgelegd worden ;)

Liefs Nicole

Laatst bewerkt: 26/12/2020 - 23:29