Het begin
Op 8 april meldde ik me bij mijn huisarts met de klachten van vermoeidheid, geel zien en mijn ontlasting had geen goede kleur. De huisarts gaf opdracht voor een bloedonderzoek en een buikecho. De volgende dag werd ik gebeld door de huisarts met de mededeling dat mijn bloedwaarden niet goed waren, voornamelijk het gebied rond de lever, was niet goed. Zij heeft daarop direct een afspraak gemaakt met de internist, voor vrijdag, diezelfde week.
Inmiddels begon mijn gezondheid zichtbaar te verslechteren, geelzucht, vermoeidheid. De internist stelde vast dat er op de buikecho niets bijzonders te zien was, en stelde en ct scan voor. Die werd voor 15 april gepland, inmiddels werd ik doorverwezen naar de maag/darm/ en lever specialist. Op 17 april had ik een afspraak met deze specialist over de uitslag van de CT scan. Deze scan gaf ook niet echt duidelijkheid. Wel was te zien dat de galwegen waren afgesloten. Niet duidelijk was of de oorzaak galstenen of een tumor was. Een endoscopie, bleek nodig. Dit werd gepland op 23 april. Bij dit onderzoek gaat er via de keel een buis naar binnen en worden het met geluidsgolven beelden gemaakt van de galwegen en omliggend gebied. Na de behandeling kreeg ik te horen dat er “hapjes” waren genomen. Toen wist ik eigenlijk dat het echt goed fout zat. De volgende dag, 24 april had ik een afspraak met de specialist. Die vertelde ons dat er een tumor gevonden is in het gebied waar de galwegen aansluiten op de 12 vingerige darm. Het is een knooppunt van kanaaltjes die samenkomen in de 12 vingerige darm. De tumor had de galwegen dicht geknepen, waardoor ik de klachten kreeg. Inmiddels was ik ook behoorlijk afgevallen en zag ik erg geel. De tumor moet verwijderd worden door middel van een operatie, ook wel Whipple genoemd. Een behoorlijk zware operatie. Echter eerst moest de galweg weer vrijgemaakt worden d.m.v. het plaatsen van een stent. De gal kan dan weer netjes in de darmen stromen en ook de alvleesklier kan zijn werk weer doen, omdat deze ook van hetzelfde kanaaltje gebruik maakt. Op 25 april werd ik hiervoor opgenomen. Normaal mag je de volgende dag weer naar huis, echter de alvleesklier raakte ontstoken, en kreeg ik koorts. Hierdoor heb ik een week in het ziekenhuis gelegen.
Inmiddels was ik overgedragen aan Prof Kazemir van het VU in Amsterdam die gespecialiseerd is in Whipple operaties op de afdeling oncologische heelkunde. Daar had ik mijn afspraak op 30 april. Het werd me duidelijk dat het een zware operatie zou zijn. Slecht 25% van de patiënten met deze klachten komen in aanmerking, het is een dure en zware operatie die alleen wordt uitgevoerd, als er verder geen uitzaaiingen of tumoren elders in het lichaam aanwezig zijn. Belangrijk was dat mijn bloedwaarden weer acceptabel werden, mijn geelzucht verdwenen was en de alvleesklier weer tot rust was en ik voldoende aangesterkt ben voor de operatie. Op 16 mei werd nog een MRI gemaakt van mijn buikomgeving en de bijnieren. Inmiddels werden alle voorbereidende onderzoeken voor de operatie gedaan.
Vandaag, 21 mei, kreeg ik te horen, dat op basis van de gemaakte onderzoeken, de patholoog verder geen onregelmatigheden heeft gezien, en dat ik ingepland wordt voor de operatie. De enige hobbel is dat tijdens de operatie nog iets gevonden wordt. Als dat zo is, dan wordt de operatie alsnog afgeblazen, echter na alle onderzoeken is die kans bijzonder klein, maar niet nul.
De operatie datum is inmiddels bekend, op 5 juni wordt ik opgenomen en op 6 juni zal de operatie plaatsvinden. Bij geen complicaties ben ik met 14 dagen weer thuis om verder weer te genezen. Volledig herstel zal zeker enige tijd vergen.