Ik ben niet bang

Angst. Ik had het er al eerder over. Aan het begin was de angst alles overheersend, nu niet meer. Door gewenning. Doordat het na ruim twee jaar nog steeds goed met me gaat. Doordat ik leerde in het nu te leven en de toekomst los te laten. Maar vooral omdat ik het per se niet wil, mijn leven laten verpesten door angst.
Bovendien ontdekte ik dat die ene nieuwe angst voor kanker alle andere angsten overbodig maakte en – voor zover ze er waren – liet verdwijnen. Om het cynisch te zeggen: als het vliegtuig neerstort of ik rijd me te pletter tegen een boom, dan wordt me een hoop andere ellende bespaard. Dus daar ben ik niet bang voor. Als ik voor niets meer bang ben, waarom dan wel voor die kanker? Zou het mogelijk zijn om het af te schaffen? Het zal vast niet 100% lukken, maar het is allicht te proberen.

 

Ik ben niet bang

Ik ben niet bang voor een aanslag
    niet bang voor inbraak
    niet bang voor een overval
    niet bang voor een ongeval
    maar bang voor kanker

Ik heb  geen smetvrees
    geen examenvrees
    geen pleinvrees
    geen hoogtevrees
    maar kankervrees

Ik ben niet bang voor ontslag
    niet bang voor afwijzing
    niet bang voor ouderdom
    niet bang voor eenzaamheid
    maar bang voor kanker

Ik heb geen spreekangst
    geen vliegangst
    geen faalangst
    geen doodsangst
    maar kankerangst

Ik ben niet bang voor God
    niet bang voor het oordeel
    niet bang voor de hemel
    niet bang voor de hel
Ik ben voor de duvel niet bang

Ik ben niet bang
    voor niets en voor niemand

Het wordt tijd om te zeggen:
    ik ben niet bang voor kanker
    ik heb geen kankervrees
    ik heb geen kankerangst

Ik ben niet bang

 


Lieve allemaal, ik wens jullie een leven met zo min mogelijk angst.

Hanneke

 

Dit gedicht komt van mijn website:
https://jmu120.wixsite.com/hannekemulder
 

 

 

 

 

 

 

 

10 reacties

Oh zo herkenbaar, (bijna) alles went en dat blijft maar door je hoofd spelen.

Laatst bewerkt: 30/03/2019 - 20:53

Lieve Hanneke, wat een prachtig herkenbaar gedicht.

Zo waar, dank je wel voor het delen.

Liefs, desi

Laatst bewerkt: 01/04/2019 - 11:06

Heel herkenbaar dit.

Ik heb sinds 2014 uitgezaaide borstkanker .

En vind hier zoveel erkenning in dank je wel heel mooi verwoord dit.

Laatst bewerkt: 01/04/2019 - 12:26

Bedankt voor je lieve reactie, Angela.  Ja helaas hebben we allemaal, naast de ziekte zelf, ook te maken met de gevoelens die erbij horen. Ik wens je veel sterkte.

Hartelijke groet, Hanneke

Laatst bewerkt: 01/04/2019 - 18:49

Lieve ViooltjeM

Jeetje wat een blog en gedicht en auwe je legt de vinger op de zere plek ,ik ben voor de duvel niet bang maar wel voor kanker omdat ik het niet ken en hoe ik het ook probeer ik kan me niet voorstellen hoe het is ,ik vraag het mijn hele leven af en aan het schilderij van mn moeder ,mam hoe voelt dat leer het mij voor als het ooit zover is maar ja n schilderij kan niet praten ,en dan kom ik hier terecht omdat mijn man dat heeft en leer ik zo verschrikkelijk veel van jullie goudeerlijke mannen en vrouwen vind ik het moedig dat jullie er openlijk over schrijven ja zeker dat mag duidelijk zijn heb ik hoog respect ook dat mag duidelijk zijn ,jullie hier zijn regelrechte leermeesters en meesteressen ,en 1 ding weet ik zekrr als het mijn eigen beurt is weet ik waar ik zijn moet ,we waren laats weg naar texel en mn wederhelft zei hes ga je mee uut een vliegtuig of bungy jumpen dat kan daar ik fel als altijd ben je niet goed bij je hoofd ik heb hoogtevrees wist je nog dat doe ik alleen als er iemand tegen me zegt je hebt nog maar een paar maanden te leven want dan maakt het me niks meer uit of ik te pletter val  ik snapte niet waarom hij lachtte ,maar door dit blog van jou denk ik beschaamd dat ik het nou wel snap ,pfft soms ben ik echt naieff ik moet nog veel leren dank je voor de wijze lessen lieve hanneke 

Warme knuffel hes🍀⚘😘

Laatst bewerkt: 13/08/2021 - 23:11

Lieve Hes, ik ben echt zeer onder de indruk van alle lieve reacties die je hier schrijft, ook nog op berichten van al lang geleden.

Eerlijk gezegd is dit nog steeds één van mijn eigen favorieten. Ik las hem vroeger wel eens hardop, om mezelf te leren om niet bang te zijn voor kanker. Lukt nog steeds niet helemaal hoor.  

Ik realiseer me dat ik wel echt bang ben geweest voor corona. Bang om nóg eerder dood te gaan daardoor. Ben ontzettend blij met het vaccin; dat nu niet meer continu die dreiging ook van buitenaf zo sterk aanwezig is. De dreiging van binnenuit is al wel erg genoeg!

Laatst bewerkt: 14/08/2021 - 12:51

Dat snap ik heel goed ,ik was echt bang voor corona kan me echt niet permitteren om dat te krijgen ,en ben heel blij om 2 keer gevaccineerd te zijn ,ja begrijp ik dat wat er zich van binnen bij je afspeelt is zorgen genoeg hoeft niet nog meer bij ,dat komt omdat ik je blog aan het lezen ben schat en als ik niet bij het begin begin weet ik niet hoe alles zo gelopen is .

Liefs hes🌻😘🍀

Laatst bewerkt: 15/08/2021 - 09:55