Levensfilosofie

Het is een tijd geleden dat ik voor het laatst een blog geplaatst heb. Ik was druk met andere dingen die mijn prioriteit vroegen. Inmiddels buitelen de blogs over elkaar in mijn hoofd en heb ik eindelijk de rust en ruimte gevonden om weer eens achter de laptop te kruipen om mijn gedachten te delen.  

Ik zit al een tijdje in een transformatie proces, dat zal jullie ongetwijfeld niet zijn ontgaan . Het startschot van dit proces was mijn borstkanker. Op dat moment besefte ik dat het allemaal anders moest. Goed voor mezelf zorgen van binnen en van buiten was een harde eis om gezond te worden en te blijven. Om dat te kunnen doen moest ik eerst heel goed en eerlijk naar mezelf  en mijn leven gaan kijken en eraan gaan werken. Vastgeroeste gewoontes en trauma’s onder de loep nemen, verwerken en ontwarren.

Ik moest mezelf in het middelpunt van mijn eigen bestaan zetten. In het begin voelde dat onwennig, maar ik merk dat dit een gezondere manier van leven is. Deze stap is niet egoïstisch, maar zorgt juist voor evenwicht. Het is iets anders dan ‘alleen aan jezelf denken’. Als je in de eerste plaats goed voor jezelf zorgt en in balans bent, kun je ook goed voor een ander zijn en wordt alles voor iedereen uiteindelijk beter.

Een grote leermeester in mijn proces was wel het boek Master your mindset van Michael Pilarczyk.  Ik heb het meerdere keren beluisterd en gelezen, ik heb de opdrachten uitgewerkt en het hele boek samengevat. Voor mij dé manier om alles goed op te kunnen slaan in mijn chemobrain en om het makkelijk in eigen bewoording terug te kunnen lezen. Kortom, ik heb er een hele studie van gemaakt. Het voelde als een goede investering in mezelf en  het heeft me handvatten gegeven om de regie over mijn eigen leven te nemen. Je kunt het steeds weer opnieuw lezen en toepassen op verschillende vlakken.

Door te onderzoeken wat mijn persoonlijke waarden zijn en daarbij een goede zelfanalyse + een persoonlijk statuut te maken kreeg ik meer inzicht in hoe ik in het leven wil staan.  Wat voor mij belangrijk is,  wat en wie daarbij past en wat en wie niet. Een persoonlijk statuut is een soort regelement voor jezelf. Het zijn afspraken die je met jezelf maakt en waar je trouw aan wilt blijven. Het beschrijft wie je bent en wie je wilt zijn. Het maakt het makkelijker om keuzes te maken in lastige situaties. Het haalt de twijfel weg als je een belangrijke beslissing moet nemen of prioriteiten voor jezelf moet stellen.  Je bent iets met jezelf overeengekomen en daar wil je je aan houden.  Je kunt het zien als het schrijven van je eigen levensfilosofie.

Door deze filosofie regelmatig door te lezen herinner ik mezelf er aan om er ook naar te leven. Ik merk dat ik daardoor meer vastberaden ben en steviger in mijn schoenen sta dan voorheen. Vroeger kon ik eeuwig blijven hangen in twijfel als ik ergens een keuze in moest maken. Dat kostte bergen energie die ik veel beter aan andere dingen kon besteden. Nu herinner ik mezelf aan de afspraken die ik heb gemaakt en beslis wat het beste is voor mij.  

Een levensfilosofie is niet iets wat voor de rest van je leven vast staat. Je kunt het altijd aanpassen als je dat nodig vindt. Er zullen misschien dingen zijn die na een tijdje belangrijker of minder belangrijk geworden zijn en naar boven of naar beneden gezet moeten worden of misschien zelfs wel weggelaten.

Op dit moment bestaat mijn top 5 uit de volgende leefregels:

Ik ben eerlijk en oprecht.

Ik zorg goed voor mijzelf, voor mijn lichaam en voor mijn dierbaren.

Ik leef mijn leven op basis van mijn eigen regels.

Ik kies ervoor om positief te denken en geef geen ruimte aan negatieve denkpatronen. 

Ik ga respectvol en liefdevol om met mens, dier en natuur. 

Mijn volledige statuut bestaat uit meer regels dan dit bovenstaande, maar die ga ik hier niet allemaal benoemen. Welke ik nog wel leuk vind om te delen is: ‘ik houd ons huis schoon, opgeruimd en ordelijk’. Dit vind ik best een uitdaging voor mij als rommelkont met 2 pubers in huis en een joekel van een hond, maar wel belangrijk. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd denk ik altijd maar. Iedereen heeft hier inmiddels zijn taken gekregen om deze belofte aan mezelf zo veel mogelijk waar te kunnen maken en ik niet overal alleen voor opdraai. Vroeger had ik de neiging om alles naar mezelf toe te trekken, tegenwoordig kan ik het beter uit handen geven en dat voelt als een win-win situatie.

Werken aan mezelf, een doel voor ogen hebben en niet passief afwachten wat de toekomst zal brengen of een ander de regie in handen geven. Bewust in het leven staan en uitdragen wat ik belangrijk vind. Mijn zelfstudie heeft het voor mij gemakkelijker gemaakt om naar boven te halen wie ik werkelijk ben. Dan is het opeens helemaal niet meer moeilijk om te gaan doen wat goed voor me is. En op deze manier verdwijnt ook de onbalans die zich opslaat in mijn lijf in de vorm van pijn of kwalen. Wijlen Christiane Beerlandt heeft hier een prachtig boek over geschreven, 'De Sleutel tot Zelf-Bevrijding'. Ik heb het zeker al zeker 23 jaar in mijn bezit en ik heb haar advies ter harte genomen op het moment dat mijn leven zo duister was. Ik ben dankbaar voor alle handreikingen die ik heb mogen ontvangen om uit te mogen groeien tot deze betere, gezondere en gelukkigere  versie van mezelf.

http://gedachtenkracht.blog

4 reacties