108. Freezing

Ruim vijf weken zit ik nu al in de ziektewet. Ik ben volledig opgebrand, althans dat is de officiële diagnose die de bedrijfsarts en mijn huisarts hebben gesteld. Ik voel me leeg en tegelijkertijd is mijn hoofd overvol. Ik moet van alles van mezelf, maar slaag er niet in om door die vreemde muur van passiviteit heen te breken. Ergens is er dus iets fout gegaan waardoor mijn levenslust, mijn optimisme en mijn vechtlust is verdwenen. Ik voel me stuurloos. De regie over mijn denken, voelen en handelen lijk ik te zijn verloren. Mijn leven lijkt als zand tussen mijn vingers vandaan te glippen.

Er zijn nogal veel heftige dingen gebeurd het afgelopen half jaar, maar is dat de reden dat ik me voel zoals ik me nu voel? Ik heb wel vaker heftige perioden gekend, hevige stormen doorstaan, maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo passief naar alle puinhopen heb gestaard. Mijn hoofd zegt me voortdurend dat ik actief iets moet doen om alle puin te ruimen die de dood van mijn broer in mijn familie heeft veroorzaakt, maar mijn hersenen weigeren mee te werken. Mijn hoofd spoort me aan om mijn vriendin te helpen met de toestand waarin ze na de dood van haar man is terechtgekomen, maar ik weet niet hoe. Mijn hoofd schreeuwt oorverdovend dat ik mijn schouders onder de puinhopen op mijn werk moet zetten, maar wederom kom ik niet verder dan kijken. Ik zie de puinhopen, voel de noodzaak en de verantwoordelijkheid om in actie te komen, maar iets verlamd me volledig.

Freezing, verklaart mijn arts deze, voor mij nogal uitzonderlijke, toestand waarin ik verkeer. Een toestand die het gevolg is van een te lange periode met man en macht en tegen beter weten in, vechten tegen de bierkaai, dweilen met de kraan open en water naar de zee dragen.

In deze, min of meer verlamde toestand, zat ik vorige week op een ochtend samen met Fred in de tuin onze koffie te drinken. Het viel me voor het eerst op hoeveel mussen en koolmeesjes er in de tuin rondfladderde. Nou is rondfladderden niet echt de juiste benaming, het was een komen en gaan van minstens vijftig hongerige exemplaren die de vele voederbakjes leegplunderden. Het was me al wel opgevallen dat de voederbakjes zo snel leeg waren, maar naast het gegeven dat ik die automatisch weer bijvulde, had ik me daarover geen vragen gesteld.

Tussen het drukke luchtverkeer, het geruzie bij de voerbakjes viel mijn oog op een jonge mus, die aandoenlijk fladderend bedelde om gevoerd te worden. De volwassen exemplaren aten onverstoorbaar verder en leken het bedelende jong volledig te negeren. Het jong trok de hele trukendoos open om toch maar vooral de aandacht op zich te richten, maar zonder enig resultaat. Ik kreeg zwaar te doen met dit schijnbaar hulpeloze exemplaar. Toen de volwassen mussen verdwenen waren zag ik iets wat mijn aandacht trok. Het hulpeloze exemplaar ging op onderzoek uit. Hij verkende het voerbakje, fladderde er wat onhandig om heen, maar na een half uur proberen had hij het toch voor elkaar en zat hij in het voerbakje zijn beloning op te eten.

Zodra hij echter een van zijn ouders ontdekte, vloog hij uit het voerbakje, sperde zijn snavel wijd open en voerde zijn volledige bedelact in volle overtuiging op. De beloning bleef uit, zijn act niet langer gewaardeerd en werd uiteindelijk door zijn ouders bij het voederbakje weggejaagd. 

Een paar meter verder zat het verbannen exemplaar schijnbaar hulpeloos op de grond terwijl hij onafgebroken de aandacht van zijn ouders probeerde te trekken. Alweer zonder resultaat. Zodra zij verzadigd waren vlogen ze weg en lieten hem daar achter. Het jong hipte wat doelloos heen en weer totdat hij een mier ontdekte en geholpen door zijn aangeboren instinct, de achtervolging inzette. Hebbes! Kennelijk smaakte het buitgemaakte exemplaar naar meer, want hij verorberde er velen.

Die middag ging ik op bezoek bij mijn vriendin. Ze heeft het erg moeilijk na de dood van haar man en ik wip heel vaak even bij haar binnen om haar een luisterend oor te kunnen bieden. Veel meer kan ik niet voor haar doen en die rol als toeschouwer is me als doener niet echt op het lijf geschreven. We zaten buiten dit keer, onder de schaduw en weldadige koelte van een reusachtige, weelderig groeiende druif die haar man jaren geleden had geplant. Ik keek naar de nieuwe, hardhouten palen van de pergola, die hij vlak voor zijn dood met zijn laatste restje energie had geplaatst met de mededeling dat Sonia daar de eerste twintig jaar geen omkijken naar zou hebben.

Ze loopt met de koffie naar me toe en ziet mijn bewonderende blikken op de druif die zo weelderig over de pergola groeit. Ze gaat zitten en verzucht dat de druif in kwestie nodig gesnoeid moet worden, maar Nadim, haar zoon, heeft daar nog geen tijd voor gehad.  Ik voel mijn handen jeuken, ik sta op het punt om aan te bieden de druif voor haar te snoeien, maar dan neemt die vreemde verlamming opnieuw bezit van me. Ik vraag haar of ze zelf wil leren snoeien, maar ze geeft onmiddellijk aan dat ze dat niet kan en ook niet wil leren, ze heeft niets met tuinieren.  “Wil je die druif eigenlijk liever uit de tuin hebben", vraag ik vervolgens. Ze veert onmiddellijk op en roept verontwaardigd uit dat ze de erfenis van haar man niet kwijt wilt. Ik werp nogmaals een blik op alle uitschieters en merk vervolgens nogal plompverloren op; ‘Tja, als Nadim voorlopig geen tijd heeft en jij wilt zelf niet leren snoeien, dan zit je straks wel met een erg weelderige erfenis van Karim, dan wordt het een bende’. Ik schrik zelf van deze opmerking, maar tot mijn grote opluchting schiet ze in de lach en met pretlichtjes in haar ogen beaamd ze dat het op die manier inderdaad een bende gaat worden, maar dan wel een heel koele bende als het zo warm blijft.

De pretlichtjes verdwijnen snel als ze verteld hoe moeilijk ze het heeft, dat ze niet weet hoe ze verder moet leven zonder haar man. Ze zucht en haar hulpeloze houding doet me zonder het te willen, denken aan diezelfde hulpeloze houding van het mussenjong. ‘Logisch, dat je dat niet weet, je bent nooit eerder zonder Karim geweest’, merk ik meelevend op. ‘Weet je nog’ begin ik aarzelend, ‘toen je pas in Nederland kwam wonen en alles onbekend was?’ Ze kopt mijn voorzet onmiddellijk in en samen halen we herinneringen op aan die moeilijke, zware begintijd, maar lachen ook onbedaarlijk om alle, vaak hilarische fouten die ze maakte. Ze is terecht trots op zichzelf dat ze al die moeilijke, voor haar vaak heel ingewikkelde dingen heeft geleerd.

Als ik na een paar uur opper dat het tijd is om naar huis te gaan, merk ik tot mijn verbazing dat ze er alles aan doet om mijn vertrek zo lang mogelijk uit te stellen. Ik hoef niet lang te wachten voor de aap uit de mouw komt. Nadim, die sinds de dood van zijn vader iedere avond bij haar is geweest, heeft die avond voor het eerst weer eens afgesproken met vrienden en zal dus niet bij haar zijn. Mijn hart breekt als ik me probeer voor te stellen hoe ontzettend moeilijk dit voor haar moet zijn en alles in mij schreeuwt om haar dat leed te willen besparen. Net als ik haar wil voorstellen de avond bij ons door te brengen, belt Fred met de vraag hoe laat ik thuis kom en doorbreekt daarmee de innerlijke strijd. Ik neem afscheid van het hulpeloos ogende ‘musje’ en koers met een hoofd vol zelfverwijt huiswaarts.

De volgende ochtend heb ik een afspraak met de bedrijfsarts om mijn eigen puinhoop en de puinhopen op het werk te bespreken. Over mijn eigen puinhoop zijn we snel uitgepraat. Ik moet afstand leren nemen en me nu in dit stadium alleen maar bezig houden met mezelf. Over de puinhopen op het werk is hij zo mogelijk nog korter. Die heeft het bedrijf zelf veroorzaakt en het is niet aan mij om daar actief puin te gaan ruimen. Het is mij niet aan te rekenen dat ik naast mijn eigen taken niet ook nog de taken van drie collega’s die weggevallen zijn, kan vervullen.

Hij heeft er bij de directie op aangedrongen dat er eerst een duidelijke functieomschrijving voor mij gemaakt moet worden voor ik aan het traject van re-integratie kan denken. Nu gooit iedereen alles ongevraagd op mijn bureau en heb ik als gevolg daarvan inmiddels vier verschillende leidinggevenden die van elkaar niet weten welke taken ik van wie moet uitvoeren en wanneer. Een van die leidinggevende is onze Italiaanse plantmanager die in maar één ding heel duidelijk is; ‘je dient dag en nacht beschikbaar en inzetbaar te zijn voor het bedrijf!’ Daar is geen discussie over mogelijk! 

De bedrijfsarts (hulde daarvoor) heeft vele gesprekken over mij gevoerd met onze ad interim HR manager. Onze eigen HR manager zit al maanden overspannen thuis omdat ze de ‘Italiaanse way of thinking’ niet langer kon onderschrijven, laat staan uit te voeren. Inmiddels zijn, de voor mij behapbare taken en verantwoordelijkheden uit onderhandeld en vastgelegd in de eerste functieomschrijving sinds pakweg zes jaar zwemmen tegen de stroom in. Na het tekenen van dit belangrijke document waarin mijn eis om één leidinggevende die mijn aanspreekpunt voor al mijn taken gaat worden, was ingewilligd, besloot ik het rampgebied te bezoeken.

Ik werd hartelijk begroet door mijn drie nu ex-leidinggevenden, maar zag die al heel snel veranderen in hulpeloos ogende musjes toen ik hen duidelijk maakte dat ik een aanzienlijke hoeveelheid taken van hen niet meer kon uitvoeren. Met pijn in het hart en een hoofd vol zelfverwijt keerde ik na deze mededeling huiswaarts.

Het begon me al een beetje te dagen, maar nu ik alles opgeschreven heb, zie ik niet alleen haarscherp welke zaken mijn huidige toestand hebben veroorzaakt, maar vooral wat te doen om een herhaling te voorkomen. Het klinkt zo simpel, de kreet; ‘problemen daar laten bij wie ze horen’, maar de uitvoering en het in praktijk brengen daarvan, was tot voor kort voor mij een onmogelijkheid.

Ik moet het misplaatste schuldgevoel en verantwoordelijkheidsgevoel leren loslaten zonder mezelf te veroordelen dat ik een harteloos, egoïstisch schepsel ben. Ik moet leren dat het niet egoïstisch is om de problemen van anderen niet op te lossen. Dat ik ze op langere termijn een dienst bewijs door hun, als gevolg van mijn weigering, te leren hun problemen zelf op te lossen.

Ik snap nu ook veel beter, het tot voor kort, vreemde fenomeen ‘freezing’. Een kennelijk wijzer en verstandiger deel van mij is opgestaan en weigert medewerking aan het overgrote, maar destructieve andere deel van mij. De mussen hebben meer wijsheid in hun kleine, beperkte hersenen dan ik in mijn hele lijf.

Denkend aan dat schijnbaar hulpeloze mussenjong realiseer ik me pas goed dat ik met mijn geneigdheid, mijn instinct, toch een verdomd slechte mussenmoeder was geweest. Ik had ze met al mijn liefde en zorg de noodzakelijke leerschool voor het opgroeien tot een volwassen, zelfstandige mus ontnomen. Sinds die constatering worden de voerbakjes nog maar één keer per dag gevuld en wat denk je? Ze leven nog steeds en in plaats van dat ze de hele dag passief bij de voederplaatsen blijven hangen, gaan ze nu in de hele tuin op zoek naar ander voedsel! Tja, mussen verleren de eenmaal aangeleerde vaardigheden niet, bij mensen blijkt dat toch iets anders te liggen...!

27 reacties

Ik zou ook een waardeloze mussenmoeder zijn. Ik zit al even na te denken over een reactie op je verhaal. Deels herkenning en de clichés vliegen me om de oren: denk eens wat vaker aan jezelf, daar is niks mis mee. Haal de moet er uit en ont-moet jezelf.  Je moet sterk zijn om iets vast te houden, maar nog sterker om iets los te laten. Van die strekking. Ik zal je de bijbehorende plaatjes besparen, anders wordt dit bericht wel erg vol.

Ik denk dat je (net als ik vaak, en velen met ons) voor een ander heel goed weet hoe die met problemen of zorgen zou moeten dealen. Dat je heel goed kunt verwoorden waar de schoen wringt. Maar eens ècht voor jezelf kiezen, dat is een hele moeilijke. Doe het! Rust uit, klaar op, doe heel veel niks, denk mooi, maak goede dagen!

Heel veel liefs en een dikke kus voor jou, Rita! XXX

 

Laatst bewerkt: 29/06/2019 - 17:11

hoi Frie 

 haha  dat is een goede , doe heel veel niks hier heb je wat aan Rita en wij af en toe ook .

liefs Fien 

Laatst bewerkt: 02/07/2019 - 18:17

Maar val jij nu ook onder die Italiaanse plant manager? ben je mooi de aap gelogeerd

Laatst bewerkt: 29/06/2019 - 17:45

Indirect natuurlijk nog wel Ron, maar mijn directe leidinggevende en aanspreekpunt is een toffe vent. Ik ben trouwens nog nooit onder de indruk geweest van onze Italiaanse plantmanager. Hij creëert meer problemen dan hij ze oplost.

Laatst bewerkt: 29/06/2019 - 18:02

Is zijn functie niet problemen planten ipv ze te managen? Dat kan zo maar de oorzaak zijn van een onduidelijke functie omschrijving. Maar gelukkig voor jou

Sterkte

Laatst bewerkt: 29/06/2019 - 20:03

Toevallig leerde ik van de week dat naast vluchten en vechten er nóg een natuurlijke en adequate reactie is als er gevaar dreigt: inderdaad, freezing.

Dus wat jij doet is heel adequaat, Rita, en heel natuurlijk, want je bent in gevaar.

Mooie metafoor, de mussen. Ik moest, toen ik over freezing hoorde, denken aan de pad die eens over de tegels in de tuin van mijn vriend stapte. Toen wij dichtbij hem kwamen, schrok hij en leek hij ineens te bevriezen. Volkomen roerloos bleef hij  zitten, vol in het zicht. Wij keken het een tijdje aan, tot we er genoeg van hadden en wegliepen. Gevaar geweken! Daarna hupte de pad weer verder.

Blijf nog rustig een tijd stil zitten, Rita, je hebt het echt nodig. De mussen en de pad geven het goede voorbeeld.

Liefs, Hanneke

Laatst bewerkt: 29/06/2019 - 21:31

Toeval bestaat niet Hanneke! Fijn, dat je deze ervaring deelt! Ik ga maandag twee uurtjes proberen te werken en dan is het afwachten hoe ik me dan voel. Voor de rest houd ik me gedeisd!

Laatst bewerkt: 30/06/2019 - 09:01

Freezing is om jachtdieren te misleiden de opgejaagde doet alsof hij een steen is, mijn inziens is dat bij mensen net iets anders als ik maar lang genoeg en zeg dat ik geen probleem heb blijken ze gewoon te wachten tot ik me weer beweeg, deze bevriezing helpt alleen als je daarna de oplossingen gevonden hebt. Keep it cool zeg maar

Sterkte

Laatst bewerkt: 30/06/2019 - 00:46

Wat een wijze man ben je Ron! Je hebt gelijk, zonder oplossingen zal dit probleem zowiezo op mijn werk blijven bestaan. Ik hoop dat mijn functieomschrijving als reddingsboei gaat fungeren als ik nogmaals dreig te verzuipen. Het is verder aan mij om te leren niet het onmogelijke van mezelf te (willen) blijven vragen en dat te kunnen zonder misplaatst schuldgevoel zal nog een harde noot worden om te kraken. Het inzicht is er nu, nou de invloed nog....en een interne bewaker van mijn grenzen blijk ik dus (helaas) heel hard nodig te hebben.

Laatst bewerkt: 30/06/2019 - 08:53

Je doet het zo goed verwoorden Rita. En weet ook heel goed waardoor jij jezelf veel te veel belast hebt. Wat zou je advies zijn geweest als jij dit leest bij een ander?

Juist, eerst goed voor jezelf zorgen voordat je voor een ander kunt zorgen. Je eigen niet schuldig voelen. En nu je veel te ver over je eigen grenzen heen bent gegaan, voorlopig alleen datgene doen waar je blij en gelukkig van wordt. Liefs Dasje 🌹🌹🌹😘

Laatst bewerkt: 30/06/2019 - 12:13

Ook dat is een lastige Dasje, er zijn op dit moment maar weinig dingen waar ik blij en gelukkig van wordt, maar dat zal vast wel weer komen!

Laatst bewerkt: 30/06/2019 - 12:38

Mooie blog Rita, vol met levenslessen vanuit de natuur. Een mens heeft naast inspanning, hersteltijd nodig. Anders raken we zodanig uit balans, dat inderdaad een van de drie reacties zich ontpopt: vechten, vluchten of bevriezen.  Burn out ligt op de loer.
Als je naar jezelf kijkt en naar je lichaam luistert, waar heb je op dit moment het meest behoefte aan?

Groetjes.

Laatst bewerkt: 30/06/2019 - 12:25

Dat is een lastige vraag Nik, eerlijk gezegd weet ik dat niet. Ik denk dat ik op dit moment naast rust, het meeste behoefte heb aan structuur om de chaos in mijn hoofd een klein beetje te stroomlijnen.

Laatst bewerkt: 30/06/2019 - 12:35

Misschien helpt het als je de chaos / gedachtes op een vel schrijft of vertelt aan iemand die noteert, en dat je het dan gaat categoriseren. Kijk dan (categorie 1) welke druk er vanuit jezelf op zit (overtuigingen, ik moet dit en ik moet dat), en (categorie 2) welke druk er vanuit omstandigheden op jou zit (objectief; verplichtingen). Stap voor stap kan je dan de chaos ordenen en vandaar verder kijken.

Laatst bewerkt: 30/06/2019 - 14:05

Wat een goede tip Nik, dankjewel! Ik ga er meteen mee aan de slag! Misschien dat ik dan eindelijk na al die weken passief afwachten tot de chaos verdwijnt, het gevoel krijg dat ik iets doe🤔

Laatst bewerkt: 30/06/2019 - 14:27

Mag ik dan toevoegen dat morgen gaan werken in deze toestand te snel gaat? Al is het maar 2 uurtjes. Gewoon gaan koffie drinken daar, verder niet

Laatst bewerkt: 30/06/2019 - 18:41

Ach lieve Frie, jouw oprechte bezorgdheid raakt me. Ik heb deze beslissing afgelopen Vrijdag weloverwogen genomen. Ik ga het gewoon proberen, neem mijn interne waakhond mee en als ik bij het zien van de, ongetwijfeld torenhoge stapels achterstallig werk, opnieuw bevries, dan weet ik dat ik er nog niet klaar voor ben. Koffie drink ik liever in een plezierige sfeer en niet in een mijnenveld😉

Laatst bewerkt: 30/06/2019 - 19:05

Hallo Rita 

Ik zou nu echt voor je zelf kiezen en daar alle tijd voor nemen ,sterkte.

liefs Fien 

Laatst bewerkt: 30/06/2019 - 17:00

Chapeau Rita. Je hebt de echte wijsheid in jezelf ontdekt. Diezelfde wijsheid redt je nu van de ondergang in een burn-out. Acceptatie van chaos en vermoeidheid leert je er eerlijk en open naar kijken. Nu nog het luisteren naar de stem uit je buik en die moeder voor jezelf worden die je altijd voor een ander wilt zijn. Het komt wel goed met je, daar ben ik van overtuigd maar bedenk: kalmpjes aan en het belangrijkste eerst en dat lieve Rita zou jij zelf nu moeten zijn. Lieve groet Anne

 

Laatst bewerkt: 30/06/2019 - 17:52

Lieve Rita, bijzonder mens. Wij die allen met alles en iedereen bezig zijn  vergeten ons zelf vaak. Het is ook niet gek als de emmer eens overloopt omdat we denken een ander te kunnen helpen daarmee. Alles in het teken van een ander en ons zelf vergeten. Eigenlijk moet het anders om. Eerst wij en dan de rest.

Liefs Alice❤

Succes vandaag. Neem de wijze woorden van hier boven van mede lotgenoten erbij en vraag je bij alles af wat je doet. Waarom doe ik het leverd het mezelf geluk op of doe ik het voor een ander.🤔

Laatst bewerkt: 01/07/2019 - 08:06

Dank je Lieve Alice, over de vraag waarom ik iets doe, blijft het antwoord vooralsnog in sluiers gehuld, maar dat komt vast goed....ooit!

Laatst bewerkt: 01/07/2019 - 11:03

Ja hoor lieve Frie, alwéér raak, ik schiet meteen vol😣enne je had trouwens gelijk gisteren... Toen ik de enorme stapels achterstallig werk zag waren mijn eerste gedachten; ' De fik erin'. Desondanks heb ik tóch mijn computer opgestart en ben ik begonnen aan de klus totdat mijn interne bewaker me na een uur liet voelen dat het genoeg was voor vandaag! Inmiddels heb ik in alle rust mijn koffie gedronken en sta ik op het punt mijn wandelschoenen aan te trekken om die verdomde stapels uit mijn hoofd te lopen. Voor vandaag is het genoeg geweest, morgen weer een nieuwe dag en dan zie ik wel hoe lang ik het volhoud tussen de stapels in het mijnenveld😉

Laatst bewerkt: 01/07/2019 - 11:00

Och Rita toch...... 

Geen raad, alleen geen oordeel, alleen och Rita toch.....

Veel liefs, rust en fijne dingen gewenst om weer een beetje tot jezelf te komen.

Groetjes, Dorothé

Laatst bewerkt: 03/07/2019 - 22:56