Een fijn gesprek over kanker in onze relatie

De borstkankerperiode ligt - gelukkig - al weer een tijdje achter ons. Toch hebben we 'ja' gezegd op de vraag van Nancy van der Zee en Michel Grollé van Proud Boobs TV om ons te interviewen over onze ervaringen uit die tijd - als patiënt en als partner. Want mogelijk heb jij én je partner er iets aan of ook andere 'stellen' die geraakt worden door kanker.  De videolink vind je hier : https://proudboobs.nl/pbtv-jaap-luikenaar

Natuurlijk is over borstkanker al veel gezegd en geschreven. Soms wel eens té veel,  denk ik wel eens. Maar de aandacht gaat dan vooral uit naar de 'patiënt' (meestal een vrouw, soms een man). In dit interview ben ik daar als partner bij betrokken en daarmee heeft deze aflevering vooral veel oog voor onze relatie. Iets wat eigenlijk veel vaker in gesprekken over kanker zou moeten gebeuren.

Kanker heb je immers samen. Dat geldt niet alleen voor borstkanker, maar voor alle kankersoorten. Want  - open deur - kanker trekt nu eenmaal een zware wissel op je relatie. Logisch ook: van de ene dag op de andere ziet alles er anders uit.

Hoe moeten we nu nu verder, vraag je je op dat moment af. Wellicht dat deze video daarbij helpt. Wat zeker helpt is de volgende tip: loop eens binnen bij een Inloophuis zoals De Eik, centrum voor leven met en na kanker, een @Toon Hermans Huis zoals Toon Hermans Huis Parkstad of een ander centrum van IPSO Instellingen PsychoSociale Oncologie. Daar ontmoet je soortgenoten en veel begrip. Er is best een beetje lef voor nodig om daar zo maar binnen te stappen. Maar heus, eenmaal binnen schud je veel schroom van je af. En echt,  dat praat fijn en dat kan opluchten.

Tot slot: kijk ook eens op www.manopdemammapoli.nl, want daar publiceer ik regelmatig over dit onderwerp.