Nieuwe bestralingstechniek voorkomt droge mond

Openbaar gesprek
29 september 2015 om 08.20,
gewijzigd 5 januari 2016 om 12.36
52 x gelezen

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben een nieuwe bestralingstechniek ontdekt voor patiënten met een tumor in het hoofdhalsgebied waarmee een veelvoorkomende bijwerking, een droge mond, kan worden voorkomen. De kans is in ieder geval een stuk kleiner is vergeleken bij traditionele bestralingsmethodes.

Speekselklieren blijken een gevoelig gebiedje te hebben. Als deze wordt gespaard geeft dat uiteindelijk veel minder schade aan de speekselklieren. Verder heeft men ontdekt dat beschadigde speekselklieren (na bestraling) kunnen worden hersteld door middel van stamceltherapie.

http://www.gezondheidsnet.nl/kanker/nieuwe-bestralingstechniek-voorkomt…

6 reacties

Hoi ... Waarvoor word je bestraald? Van de bestralingen merk je niet zo veel, maar het zijn de bijwerkingen die er op een gegeven moemnt bijkomen, die vervelend zijn. De bestralingen zijn volgens standaardprotocollen die in ieder ziekenhuis hetzelfde zijn. Jouw behandelende oncoloog of arts zou jouw vragen kunnen beantwoorden.
Jerrel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Heel veel sterkte de komende tijd ... houd de moed. Het begin viel bij mij mee en pas na een paar weken merkte ik het effect op mijn lijf. Ieder lichaam reageert anders op de bestralingen en ik hoop dat de bijwerkingen voor jou meevallen. Gr. Jerrel
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14