SPACE-studie (Borstkanker)

  • Gesloten voor deelname sinds 14-03-2020

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten dan wordt dit getoond onder het kopje onderzoeksresultaten.

Doel onderzoek

Met nieuwe MRI-scanmethodes is het mogelijk om de stofwisseling van de tumor te bepalen, spectroscopie genoemd. De stofwisseling verandert namelijk door de chemotherapie. Onderzocht wordt:

  • Of het mogelijk is om de veranderingen in de stofwisseling te meten gedurende de behandeling met chemotherapie.
  • Of zo het effect van de behandeling kan worden bepaald.

Toelichting
De techniek van MRI-scans ontwikkelt zich steeds verder. Eén van de belangrijkste ontwikkelingen is een steeds sterker magneetveld, waardoor er meer en kleinere details te zien zijn (betere  beeldkwaliteit).

Onderzoeksresultaten

Toelichting

Het doel van deze studie is het voorspellen van response op neo-adjuvante chemotherapie in borstkanker patiënten met behulp van metabole MRI.
We hebben laten zien dat het mogelijk is om veranderingen in het metabolisme te meten na de eerste cyclus van NAC (publicatie 2 en 4). In publicatie 1 hebben we metaboliet ratios gemeten met 31P-MRS en gecorreleerd aan de pathologische respons. De PMEs en PDEs spelen een belangrijke rol bij de aanmaak en afbraak van celmembranen. In tumorweefsel is de concentratie PMEs hoger dan die van de PDEs. Daarom was de hypothese dat bij een succesvolle behandeling de PME/PDE naar beneden zou gaan. In een kleine groep patiënten hebben we laten zien dat het mogelijk is om veranderingen in deze ratio te meten en dat, net als de hypothese, PME/PDE in partiële en complete responders afnam. Dit werk laat de grote potentie zien om PME/PDE te gebruiken als biomarker om vroegtijdig het effect van NAC te voorspellen.

In publicatie 5 hebben we aangetoond dat het mogelijk is om verschillen te meten in het amide signaal met CEST-MRI na de eerste chemokuur. Dit signaal is afkomstig van de amide protonen die gebonden zijn aan eiwitten en peptiden. Dit is met name interessant omdat het is aangetoond dat in tumor weefsel een verhoogd amide signaal te meten is vergeleken met gezond weefsel. Dit komt door de verhoogde celdeling en de daaropvolgende opeenhoping van defecte eiwitten in tumoren. Partiële en complete responders lieten een afname zien van het amide signaal terwijl de non-responders een toename van het signaal lieten zien. Dit laatste hint naar een continue toename van eiwitten en peptiden aangezien de tumor niet werd beïnvloedt door de NAC behandeling.

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Behandeling

Deelnemende patiënten ondergaan in totaal 2 MRI-scans:

  • De eerste scan vindt plaats vlak voor de 1e kuur chemotherapie.
  • De tweede scan vindt plaats na de 1e kuur. 

Deelnemende patiënten ondergaan in totaal 6 kuren chemotherapie, gevolgd door een operatie (standaardbehandeling).

  • Patiënten kunnen toestemming geven voor 2 extra MRI-scans: voor en na de 4e kuur.

Het onderzoek wordt gestopt als

  • De patiënt zelf besluit te stoppen met het onderzoek.

Bijwerkingen

Aan dit onderzoek zijn geen extra bijwerkingen of risico’s verbonden.

Extra belasting voor patiënt

  • Deelnemende patiënten ondergaan minimaal 2 en maximaal 4 MRI-scans. De scans duren ongeveer 1 uur.
  • Tijdens elke scan wordt een contrastmiddel toegediend via een infuus in de arm (zodat de tumor beter te zien is).
  • Patiënten vullen voorafgaand aan elke MRI-scan een vragenlijst in om te bepalen of de scan veilig kan worden ondergaan.

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

SPectroscopic Assessment of Chemotherapy Efficacy in breast cancer patients.

Kankersoort

  • borstkanker

Fase trial

I

Maximaal aantal patiënten

76

Initiatiefnemers

UMC Utrecht

Coördinatoren

Dr. ir. J.P. Wijnen UMC Utrecht
Prof. dr. H.W.M. van Laarhoven AMC Amsterdam

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO

Vermelding in trialregister: 

Meer informatie

Nederlandse titel
Spectroscopische beoordeling van het effect van chemotherapie bij patiënten met borstkanker.

Datum laatste controle

24-01-2023

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.