Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Een tumor die buiten de alvleesklier is gegroeid en belangrijke bloedvaten omringt, is niet met een operatie te verwijderen en slecht te behandelen. De levensverwachting van patiënten met dit ziektebeeld is zeer beperkt. De huidige standaardbehandeling is chemotherapie. Dit geeft 2 tot 3 maanden levensverlenging. Radiofrequente ablatie (RFA) is een relatief nieuwe techniek voor de behandeling van alvleeskliertumoren, die in het buitenland al veelvuldig is toegepast. Deze onderzoeken laten zien dat RFA behandeling mogelijk leidt tot een verlenging van de levensduur en vermindering van de pijnklachten. In de PELICAN-studie wordt onderzocht of RFA daadwerkelijk effectief is voor de behandeling van patiënten met een lokaal doorgegroeide alvleeskliertumor ten opzichte van de huidige standaardbehandeling.
Nog niet bekend wanneer de (tussentijdse) resultaten bekend zijn.
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken.
RFA is een techniek die al langer bestaat, waarbij door middel van een buikoperatie één of meerdere elektroden (dunne naalden) in de tumor worden geplaatst. Dit gebeurt onder algehele narcose. Door de naalden wordt stroom gevoerd, die hitte opwekt. De verhitting zorgt voor verbranding van de tumorcellen en daarmee vernietiging van het tumorweefsel. De naalden worden door een ervaren radioloog en/of chirurg centraal in de tumor geplaatst, dusdanig dat zoveel mogelijk tumorweefsel kan worden vernietigd.
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn:
Dr. I.Q. Molenaar; UMCU, Utrecht
Dr. M.G.H. Besselink namens de DPCG (Dutch Pancreatic Cancer Group)
Dr. H.C. van Santvoort namens de DPCG (Dutch Pancreatic Cancer Group)
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel
Radiofrequente ablatie van lokaal doorgegroeide alvleesklierkanker. Lokale verbranding van alvleeskliertumoren, die niet operatief kunnen worden verwijderd.
Kijk op de website DPCG- PELICAN-studie voor nog meer informatie over dit onderzoek.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.