Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten, dan wordt dit getoond onder het kopje 'onderzoeksresultaten'.
Bij prostaatkanker zit er een eiwit in de tumorcellen, ook wel 'androgeen receptor' genoemd. Tumorcellen die androgeenreceptoren hebben, zijn in principe gevoelig voor behandeling met hormoonachtige geneesmiddelen. Een PET-scan kan met behulp van FDHT (een radioactief middel) aantonen of er androgeen receptoren aanwezig zijn in de prostaatkanker. Ook zit er bij prostaatkanker vaak prostaat specifiek membraan antigeen (PSMA) op de tumorcellen. Aan dit eiwit kan men ook een radioactieve stof laten binden. Hierdoor kan met nog een PET-scan inzichtelijk gemaakt worden waar dit eiwit (en dus mogelijk kanker) zit.
Dit onderzoek bestaat uit een hoofd- en subgedeelte. In het hoofdgedeelte wordt onderzocht hoe nauwkeurig PET-scan met FDHT is. Daarnaast wordt er gekeken in hoeverre het signaal dat gemeten wordt met de PET-scan overeenkomt met het aantal androgeenreceptoren in tumorweefsel en het testosteron (mannelijk hormoon) in het tumorweefsel en bloed. Ook wordt de PET-scan met FDHT vergeleken met een MRI-scan en/of een PSMA PET-scan. Met de PSMA PET-scan zal worden onderzocht of het belangrijke extra informatie toevoegt aan de FDHT PET-scan.
Aan een kleine groep patiënten zal gevraagd worden of ze na behandeling met anti-androgeen (een geneesmiddel tegen prostaatkanker) nog een keer een PSMA PET- scan willen ondergaan om te kijken wat het effect is van deze behandeling op de scans.
Deze studie bestaat uit een hoofdstudie
Hoofdstudie:
Optioneel binnen hoofdstudie:
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn:
PET-scan
MRI-scan met contrastvloeistof
Amsterdam UMC, locatie VUMC, AMSTERDAM
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel
[18F]-fluordihydrotestosterone positron emissie tomografie (PET) en MRI bij patiënten met gemetastaseerd castratie-resistent prostaatkanker.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.