Een studie naar de haalbaarheid en veiligheid van de combinatie van gerichte therapie (PARP-remming) en verwarmde chemospoeling (HIPEC) tijdens de operatie, in de behandeling van patiënten met eierstokkanker en uitzaaiingen in de buikholte (stadium III en in specifieke gevallen ook stadium IV).
De standaardbehandeling voor patiënten met naar de buikholte uitgezaaide eierstokkanker bestaat uit een combinatie van een operatie en 6 kuren chemotherapie en op indicatie onderhoudstherapie. Het doel van de operatie is alle zichtbare ziekte te verwijderen (debulking operatie). Bij sommige patiënten, die voorbehandeld zijn met chemotherapie, kan aansluitend aan de debulking operatie een HIPEC worden uitgevoerd. Hierbij wordt de buik gespoeld met verwarmde chemotherapie (cisplatinum) om achtergebleven kankercellen in de buikholte te behandelen en zo de kans dat de ziekte terugkomt te verkleinen.
Desondanks is de kans dat de ziekte terugkomt bij deze patiëntengroep groot en is er behoefte aan nieuwe behandelstrategieën. Daarom wordt er in dit onderzoek bestudeerd of de werking van de HIPEC versterkt kan worden door een medicijn voor de operatie toe te voegen. Het is bekend dat de hitte bij de chemospoeling ervoor zorgt dat de cellen tijdelijk fouten in het DNA niet meer goed kunnen repareren. Ditzelfde systeem is uitgeschakeld bij patiënten met een erfelijke gen mutatie (BRCA1/2). In die patiëntenpopulatie is een bepaalde gerichte therapie effectief, PARP-remming, omdat deze ook aangrijpt op het reparatiemechanisme van een cel.
Dit onderzoek evalueert de combinatie van de twee therapieën: PARP-remmers en HIPEC. De tabletten PARP-remming worden zeven dagen voor de operatie met HIPEC ingenomen. Beide behandelingen zijn los van elkaar effectief en goedgekeurde behandelingen van eierstokkanker. De combinatie is echter tot dusver alleen in het lab onderzocht. Hierbij zijn er aanwijzingen dat de combinatie van beide behandelingen elkaar kan versterken. Deze studie bestaat uit twee fasen. In de eerste fase wordt de optimale dosering van de PARP-remmers voorafgaand aan de operatie onderzocht. In de tweede fase wordt de groep patiënten die met die optimale dosering behandeld wordt uitgebreid om zo de onderstaande onderzoeksvragen verder te beantwoorden.
Deze studie onderzoekt:
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
De behandeling wordt gestopt als
Zowel HIPEC als PARP-remming zijn beiden afzonderlijk uitgebreid onderzocht en goedgekeurde behandelingen voor patiënten met stadium III eierstokkanker. PARP-remming wordt op dit moment gebruikt als onderhoudsbehandeling na chemotherapie bij een specifieke groep patiënten en bij terugkeer van de ziekte. De meest voorkomende bijwerkingen van PARP-remming zijn bloedarmoede, daling in witte bloedcellen, misselijkheid, diarree en vermoeidheid. Deze bijwerkingen treden vaak pas na een aantal weken op, dus worden er geen grote bijwerkingen verwacht tijdens de 7 dagen gebruik van PARP-remming in de studie.
Bijwerkingen bij kort gebruik (7 dagen) of in combinatie met HIPEC zijn niet bekend. Gezien de anti-tumor werking in de buik mogelijk wordt versterkt, is er een kans op een toename in bijwerkingen van de operatie, zoals vermoeidheid, buikpijn, misselijkheid, diarree, passagestoornis in de darm, (wond)infecties of vertraagde wondgenezing. Om de kans hierop te verminderen wordt in fase I onderzocht wat de dosering is die veilig toegediend kan worden. Daarnaast zal elke patiënt nauw gemonitord worden tijdens de opname en elke bijwerking zal bijgehouden worden vanaf de start van de PARP-remming tot 28 dagen na de operatie. Er worden geen grote risico’s verwacht.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Amsterdam
Vermelding in trialregister:
EU CT number: 2024-519170-39-00
Een studie naar het effect van het toevoegen PARP-remmers aan een operatie in combinatie met buikspoeling met verwarmde chemotherapie (HIPEC) bij patiënten met stadium III eierstokkanker – de PROOV studie.
Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.
Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.