Onderzoek naar de effecten van kracht, conditie en balanstraining voor patiënten met uitgezaaide borstkanker. Onderzocht wordt of sporten bijdraagt aan minder vermoeidheid, en verbetering van de kwaliteit van leven tijdens de behandeling van uitgezaaide borstkanker.
Uit eerder onderzoek blijkt dat sporten bijdraagt aan minder vermoeidheid, een verbetering van de fysieke fitheid en kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling van vroeg stadium borstkanker. Tot op heden zijn de effecten van bewegen bij uitgezaaide borstkanker echter nog onbekend.
Het doel van de EFFECT studie is het onderzoeken van de effecten van sporten tijdens de behandeling van uitgezaaide borstkanker. In deze studie wordt er gekeken naar de effecten van kracht, conditie en balanstraining op onder meer vermoeidheid en kwaliteit van leven.
Ja. Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in verschillende groepen. Alle groepen worden met elkaar vergeleken. Patiënten weten vooraf niet in welke groep ze terechtkomen.
Patiënten kunnen via de behandelend arts verwezen worden voor deelname aan de studie. Daarnaast kunnen patiënten zich ook zelf aanmelden voor de studie.
Het studieteam is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur via: T: +31 88 75 677 08 E: effectstudie@umcutrecht.nl
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 2 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken.
Controlegroep: Patiënten nemen niet deel aan het beweegprogramma. Patiënten ontvangen een beweegmeter (Fitbit) en het advies om per week 150 minuten actief te zijn.
Beweeggroep: Patiënten nemen deel aan het beweegprogramma. Dit is kosteloos.
De behandeling wordt gestopt als
Iedere behandeling kan bijwerkingen hebben. Mogelijke bijwerkingen van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling zijn: Niet van toepassing.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
UMCU, Utrecht
NKI-AvL, Amsterdam
Prof. Dr. Anne May – UMC Utrecht
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO.
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel
Effect van een geïndividualiseerd beweegprogramma op vermoeidheid en kwaliteit van leven bij patiënten met uitgezaaide borstkanker.
Kijk op PREFARABLE voor nog meer (patiënten)informatie over dit onderzoek.