CLIPPS - studie (Prostaatkanker)

  • Gesloten voor deelname sinds 06-07-2022

Dit onderzoek is inmiddels gesloten voor deelname. Indien er informatie beschikbaar is over onderzoeksresultaten dan wordt dit getoond onder het kopje onderzoeksresultaten.

Doel onderzoek

Deze studie test een nieuw prostaatkankerdetectiesysteem. Bij sommige mannen met prostaatkanker wordt de prostaat geheel verwijderd middels een robotoperatie. Na deze ingreep wordt de prostaat naar de patholoog opgestuurd. De patholoog kijkt of er nog tumorweefsel aanwezig is in de snijranden. Het prostaatkankerdetectiesysteem is een apparaat dat gebruik maakt van licht. Met dit licht kan tijdens de operatie al worden gekeken of al het tumorweefsel is verwijderd.

Onderzoeksresultaten

Aantal deelgenomen patiënten

In totaal hebben 30 patiënten aan deze studie meegedaan.

Toelichting

Een artikel betreffende de M18CLI_CLIPPS vindt u hier

Wordt er geloot?

Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.

Behandeling

De patiënt wordt eerst met een robotoperatie geopereerd. De verwijderde prostaat zal op de operatiekamer in de la van het prostaatkankerdetectiesysteem gelegd worden. Dan wordt er een foto gemaakt van de prostaat. Voor het maken van de foto krijgt de patiënt voor de operatie een licht radioactief stofje ingespoten (Gallium-68 PSMA) met een infuus. Na de operatie wordt de prostaat opgestuurd naar de patholoog voor verder onderzoek. Dit onderzoek zal het nieuwe systeem testen. Voor de patiënt verandert er niets in de behandeling.

De behandeling wordt gestopt als

  • De behandelend arts vindt dat de nadelige gevolgen van bijwerkingen voor de patiënt groter zijn dan de mogelijke voordelen.
  • De patiënt zelf besluit te stoppen.

Bijwerkingen

Deze studie heeft geen bijwerkingen.

Extra belasting voor patiënt

  • Patiënt krijgt op de operatiekamer een radioactief middel toegediend; dit zorgt voor extra stralingsbelasting.
  • Dit onderzoek heeft geen invloed op de behandeling, de patiënt hoeft ook niet langer dan normaal in het ziekenhuis te verblijven. Tevens is er geen speciale voorbereiding nodig voor dit onderzoek.

Onderzoeksgegevens

Wetenschappelijke titel

A feasibility study on Cerenkov Luminescence Imaging using Gallium-68 PSMA during prostate cancer surgery

Kankersoort

  • prostaatkanker

Fase trial

anders

Maximaal aantal patiënten

30

Initiatiefnemers

Antoni van Leeuwenhoek (AVL)/NKI, Amsterdam

Coördinatoren

J. Olde Heuvel, PhD student, technisch geneeskundige,Antoni van Leeuwenhoek (AVL)/NKI, AMSTERDAM

Goedkeuring

Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO

Vermelding in trialregister:

Meer informatie

Nederlandse titel:
Cerenkov Luminescentie Beeldvorming tijdens prostaatkanker operaties met Gallium-68 PSMA: een klinische haalbaarheidsstudie.

Datum laatste controle

22-07-2022

Aanmelden voor deze trial

Wil je meedoen aan deze trial? Bespreek dit dan met je arts. Hij of zij kan beoordelen of je in aanmerking komt. Ook kun je inhoudelijke vragen over de trial met je arts bespreken.

Tip: Neem in elk geval de naam van de trial mee naar je arts.