Onderzoek naar een nieuwe beeldvormende techniek voor patiënten met prostaatkanker, bij wie de prostaat operatief wordt verwijderd.
Deze studie test een nieuw prostaatkankerdetectiesysteem. Bij sommige mannen met prostaatkanker wordt de prostaat geheel verwijderd middels een robotoperatie. Na deze ingreep wordt de prostaat naar de patholoog opgestuurd. De patholoog kijkt of er nog tumorweefsel aanwezig is in de snijranden. Het prostaatkankerdetectiesysteem is een apparaat dat gebruik maakt van licht. Met dit licht kan tijdens de operatie al worden gekeken of al het tumorweefsel is verwijderd.
Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
De patiënt wordt eerst met een robotoperatie geopereerd. De verwijderde prostaat zal op de operatiekamer in de la van het prostaatkankerdetectiesysteem gelegd worden. Dan wordt er een foto gemaakt van de prostaat. Voor het maken van de foto krijgt de patiënt voor de operatie een licht radioactief stofje ingespoten (Gallium-68 PSMA) met een infuus. Na de operatie wordt de prostaat opgestuurd naar de patholoog voor verder onderzoek. Dit onderzoek zal het nieuwe systeem testen. Voor de patiënt verandert er niets in de behandeling.
De behandeling wordt gestopt als
Deze studie heeft geen bijwerkingen.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
Antoni van Leeuwenhoek (AVL)/NKI, Amsterdam
Het onderzoek naar deze nieuwe behandeling is getoetst door een erkende medisch-ethische toetsingscommissie. Deze heeft geoordeeld dat het verantwoord is om de medewerking van patiënten te vragen. Voor meer informatie zie: CCMO
Vermelding in trialregister:
Nederlandse titel:
Cerenkov Luminescentie Beeldvorming tijdens prostaatkanker operaties met Gallium-68 PSMA: een klinische haalbaarheidsstudie.