Onderzoek naar een nieuwe manier om vast te stellen of iemand (opnieuw) schildklierkanker heeft.
Deze studie onderzoekt of via uitgeademde lucht bepaald kan worden of iemand schildklierkanker heeft.
Dit kan er mogelijk toe leiden dat in de toekomst bij veel minder mensen hapjes weefsel uit de schildlier (biopten) genomen hoeven worden en hopelijk helemaal geen operatie meer verricht hoeft te worden om een diagnose te stellen.
Op dit moment kan alleen door het nemen van schildklierbiopten vastgesteld worden of iemand schildklierkanker heeft. Soms is de diagnose na het nemen van (meer) schilklierbiopten nog steeds onzeker en moet er een operatie worden uitgevoerd om de diagnose schildklierkanker met zekerheid te kunnen stellen.
Nee. Bij dit onderzoek speelt loting geen rol.
De voorwaarden voor deelname aan dit onderzoek zijn onder andere:
De persoon ademt gedurende 5 minuten door een apparaat (de zogenaamde Aeonose). Om er voor te zorgen dat alle uitgeademde lucht door het apparaat gaat, wordt er een klemmetje op de neus geplaatst. De uitgeademde lucht wordt in het apparaat geanalyseerd en omgezet in elektronische data.
De hoofdonderzoeker krijgt voor dit onderzoek toestemming van de proefpersoon om zijn/haar medische gegevens in te zien.
De behandeling wordt gestopt als
Dit onderzoek heeft geen bijwerkingen of risico’s.
De persoon is een klein beetje extra tijd kwijt voor de ademtest.
Onderstaande ziekenhuizen nemen deel aan het onderzoek. Het kan zijn dat uw ziekenhuis niet genoemd wordt, maar wel aan het onderzoek deelneemt. Informeer hiernaar bij uw arts.
MUMC Maastricht
Dr. M.M.E. Coolsen, gastro-intestinaal /oncologisch chirurg (hoofdonderzoeker)
Dit onderzoek is niet-WMO plichtig.
Nederlandse titel
Opsporing van verschillende vormen van schildklierkanker door analyse van uitgeademde lucht met behulp van de de Aeonose.