Hoe wordt diepe hyperthermie gegeven?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als alle voorbereidingen klaar zijn, kan de eigenlijke warmtebehandeling beginnen. De apparatuur wordt bediend vanuit dezelfde of een aangrenzende ruimte. Tijdens de hele behandeling kun je praten met de behandelaars. Ook wordt regelmatig beoordeeld hoe het met je gaat en gevraagd of je iets nodig hebt.

Het behandelgebied wordt opgewarmd

Al na enkele minuten na de start van de behandeling, merk je dat je van binnen wat warmer wordt. Geleidelijk aan krijg je het nog warmer en begin je te zweten. Heb je het te warm, dan kan de verpleegkundige de ruimte koeler maken. Je krijgt zo nodig koude washandjes om je gezicht te koelen.

Je lichaamstemperatuur stijgt met 0,2 tot 0,3 graden. Het behandelgebied wordt door de microgolfstraling tot een hogere temperatuur opgewarmd.
De opwarmtijd is maximaal 30 minuten. Daarna volgt nog een uur waarbij de temperatuur zo hoog mogelijk gehouden wordt, tussen de 40 en 43 graden Celsius.

Je lichaam reageert automatisch op de plaatselijke stijging van de temperatuur die het gevolg is van de hyperthermiebehandeling. Het hart gaat harder werken om de warmte af te voeren via het bloed. Je hebt het warm, krijgt een rode kleur en kunt gaan zweten.

Je temperatuur wordt voortdurend gecontroleerd

Tijdens de behandeling wordt voortdurend op verschillende plaatsen je temperatuur gemeten. Ook kan de behandelaar af en toe aan je vragen om een thermometer onder de tong te plaatsen om je lichaamstemperatuur te meten.

Soms wordt je bloeddruk en hartslag gecontroleerd. Dit gebeurt via een band om je bovenarm.

Let zelf ook op dat je niet te warm wordt

Ondanks deze controles is het nooit mogelijk overal in het weefsel de temperatuur te meten. Let daarom vooral op de volgende verschijnselen:

  • tintelingen in de ledematen 
  • een branderig gevoel 
  • een stekende of drukkende pijn 
  • een gevoel van blaas- of darmkramp 

Zodra je zoiets voelt dat oncomfortabel is, meld dit dan meteen aan de behandelaar.
  
Je bent zelf de beste thermometer. Misschien wordt het te warm op een plaats waar de temperatuur niet wordt gemeten. De behandelaar kan dat niet zien, maar je kunt het wel voelen. De apparatuur wordt dan bijgesteld, zodat het vervelende gevoel wegtrekt. Als de apparatuur is uitgeschakeld, trekt de warmte heel snel weg.

Zo nodig worddt de behandeling stopgezet

De behandelaar vraagt regelmatig aan je hoe het gaat. Houd je de behandeling niet vol, zeg dit dan eerlijk. Vaak kan de behandelaar de warmteverdeling aanpassen, zonder dat de temperatuur in het behandelgebied daalt.

Helpen de aanpassingen onvoldoende, dan kan de hyperthermiebehandeling eventueel vroegtijdig gestopt worden. Dat wil niet zeggen dat alle resterende hyperthermiebehandelingen ook gestopt moeten worden. Het kan de volgende keer weer beter gaan. Wel geldt: hoe langer de hoge temperatuur wordt gehandhaafd, des te groter het effect.

Hoe lang duurt de behandeling?

De eigenlijke warmtebehandeling duurt maximaal 60 minuten. Daarna neemt het verwijderen van alle katheters nog ongeveer 10 minuten in beslag.

Omdat de kans op zweten tijdens de behandeling groot is, kun je na de behandeling douchen als je dat wilt. Daarna kun je terug naar de verpleegafdeling of naar huis.

Alles bij elkaar duurt je verblijf in de behandelkamer ongeveer 2,5 tot 3 uur.

Hoeveel behandelsessies?

De warmtebehandeling vindt 1 keer per week plaats,. De totale behandeling duurt 3 tot 6 weken. Hoeveel behandelingen je krijgt, hangt af van je behandelschema met bestraling of chemotherapie. De arts zal dit vooraf met je bespreken.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Hans Crezee

Onderzoeker, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Dr. Martine Franckena

Radiotherapeut, Erasmus MC

Drs. Willemijn Kolff

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2018